viewtopic.php?f=46&t=1714Evo ovako drugari.
Nadam se da ste svi procitali ovaj link gore. To je DRUGA tema kad se dodje na forum varalicar.com. Dakle jako ju je teško ne videti. No o.k. ako neko nije video do sad - eto zgodne prilike da je pročita.
Dakle problem sa veličinom slika se sastoji u tome što:
1. slike koje su u velikoj rezoluciji, i-ili velikih dimenzija ( x * y piksela), su veeeoma ne-usluga drugarima koji gledaju forum sa dial-up konekcije. Znači to je bukvalno "patnja"
2. NEMA POTREBE da slike budu velike - podjednako se dobro vide na ekranima i kad su u rezoluciji 600-800 piksela po dužoj strani, i kad su teške par desetina Kb.
Zašto insistiramo na toj dimenziji u pikselima - od 600 do 800 pixela? -Zato što je to rezolucija koju većina monitora prikazuje u celom prozoru - dakle bez potrebe da se skroluje slika sa točkićem na mišu, ili da se ide desni miš -> view image. *eto ko nije znao, sad zna i za ovu "foru".
Za smanjivanje slika "keva" je program fotošop, bilokoja verzija. dakle otvori se slika, otvori se "roletna" "File" - prva gore levo, pa onda "save for web&devices" (ili ti ukratko - save for web..). Otvara se "save for web" prozor. Može se desiti da vas program pita nešto (tipa da je slika prevelika za tu opciju, ako imate malo sporiji/stariji računar) - to kažete (kliknete) OK.
U prozoru gore levo imaju one "kartice" kao u kartotekama, i to: Original, Optimized, 2-up, 4-up. Ja držim na 2-up, ali možda nije loše da stavite na 4-up, čisto da vidite o čemu se radi - slika bude prikazana u 4 prozorčića, dakle četiri verzije, TO JE OVO POD BROJ JEDAN ZELENOM BOJOM, i ispod svake piše broj za "quality", (TO JE BROJ PET CRVENOM BOJOM), i koliko je sa tim i tim, podešavanjem slika memorijski teška. Dakle koliko kilobajta ima.
desno od prozora sa sličicama ima svašta nešto...
nas interesuje:
BROJ DVA ZELENOM BOJOM: image size (ako nije već izabrano), pa onda BROJ TRI ZELENOM BOJOM: u to polje kucate width 800 ZA HORIZONTALNU, odnosno height 600 ZA VERTIKALNU sliku.
BROJ 4 I 5 ZELENOM BOJOM: Izaberete jpg ono gornje polje, a u onom ispod gde na ovom primeru piše low kako pomerate onaj klizač levo-desno, pa kad ga pustite, prikaže se levo u prozoru ispod slike koliko će biti teška u kilobajtima. dakle tu se smanji slika da ima (po meni sasvim pre-dovoljnih) pedesetak KB, i sad još preostaje da se ode na ono dugme gore "save"- broj 6 crvenom bojom. Izaberete mesto negde na hard disku, i snimite pod nekim imenom. Ta dakle smanjena slika se od tog momenta nalazi tu gde ste je snimili.
znači ima sve skupa četiri koraka, i pola minuta posla.
ko mi bude rekao da to ne ume, -a zna da prebaci strunu/najlon sa kalema na špulnu mašinice za pecanje, smatraću da me zeza, pošto je prebacivanje strune na špulnu jedno deset x zahtevnija operacija, od ovoga.
NARAVNO, AKO IMA NEJASNOĆA - nemojte se libiti da pitate, pošto kontam da ipak ima i drugara tu koji se ne bakću računarima i tako dalje i tako dalje...