Danas je Pon Jun 16, 2025 12:02 am

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris

Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 169 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 9 10 11 12 13 Elipsa 17 Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: Pon Mar 23, 2009 5:02 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Nov 04, 2008 9:51 pm
Mentalitet je čudo.Našem narodu što više braniš to mu je slađe da uradi suprotno.Treba povesti kampanju u smislu kako je bass loš za jelo,nezdrav i neukusan,ili kako je to američko đubre koje je genetski modifikovano itd... pa da vidiš reakciju 8)

Vrh

PostPoslato: Pon Mar 23, 2009 5:16 pm 
Saradnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Maj 24, 2006 12:26 am
mrjr napisao:
Našem narodu što više braniš to mu je slađe da uradi suprotno.

:lol:

Ne bi me začudilo da se sad svi zainate i počnu da puštaje baš sve basove! :mrgreen:

Još bi me manje začudilo ako sad ljudi intenzivno krenu da ga "rasejavaju" po Srbiji samo u inat ministarstvu! :lol:

Čak im je to sad olakšano jer sad možeš poneti 20 basića dnevno, što ranije nije moglo... 8)

Možda im to trebamo napisati na forumu ministarstva kao argument protiv zabrane puštanja... :wink:

Vrh

PostPoslato: Pon Mar 23, 2009 5:25 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Nov 04, 2008 9:51 pm
Ministarstvo radi u svom interesu, te je iluzorno očekivati da se tu nešto promeni.Treba se orjentisati na teren i spašavati sirotog basa dok ga još ima.Ja ga ne pecam, ali razumem ljude koji tvrde da je neprevaziđena riba u sportskom smislu.Samo odvići običan narod od kupovine radi jela(slave,i sl...) i samim tim će i mrežaroši izgubiti interes.Štapom se još nijedna vrsta ribe nije istrebila 8)

Vrh

PostPoslato: Pon Mar 23, 2009 5:31 pm 
Saradnik
Korisnikov avatar

mrjr napisao:
Štapom se još nijedna vrsta ribe nije istrebila 8)

Ali udicom jeste! :mrgreen:

Vrh

PostPoslato: Pon Mar 23, 2009 7:01 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Maj 28, 2008 8:55 pm
Ljudi,nemojte se prepucavati dzaba. Jedino pravo resenje za preporod kompletnig ribljeg fonda (od A-mura do S-kobalja) KOJI JE INACE OCAJAN, bila bi zabrana izlova svih ribljih vrasta na nekoliko godina(moze lov ali ne izlov),tj u prevodu C&R za SVE. Dzaba povecanje duzine,lovostaji i sl. 3 decenije je tamanili,a sad se cudimo sto nema ribe,i pricaju se price kako se pre lovilo po BRDO ribe i sl. E upravo zbog tih koji su tamanili desetine kila smudja,soma,stuke i sl. dnevno kako na udicu tako i mreze sada je ocaj. I nakon tih par decenija tamanjenja, mozemo da "trpimo" narednih 5 god.recimo da nema (no no :lol: ) nista vani iz vode. Mozda sam malo preterao kad rekoh SVIH ribljih vrsta,ali vecine da...I onda se necemo diviti ulovima kolega kao sto je recimo Veljo i svaki dan postovi sa ulovima i to dooobrim. Bas vidim juce 7 bucova ulovio :shock: To je kod nas retkost i leti... :?:

Vrh

PostPoslato: Pon Mar 23, 2009 7:07 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Jan 23, 2007 9:41 pm
Goci napisao:
Ne bi me začudilo da se sad svi zainate i počnu da puštaje baš sve basove! :mrgreen:

Daj Bože! :wink: :)

@Cobraman

Totalni lovostaj ili catch & release na jedno dve/tri godine bi bila super stvar, ali je nažalost nemoguć i neizvodiv... 8)

Vrh

PostPoslato: Pet Mar 27, 2009 8:49 pm 
Saradnik
Korisnikov avatar

Goci napisao:
Mislim da će pravilo o max 3 skobalja biti izbačeno u (očekivanoj) novoj naredbi... 8)

BOŽA napisao:
e jeb ga bas sam se odradovao... :|

Malo su izbrzali i imaće problema sa time. Saznao sam da je izgleda dozvoljeno poneti 5 kila bele ribe PLUS 3 od ovih zaštićenih!? A skobalj je eto zaštićen, isto kao i som.

I pazi sad, sa jedne strane ih psuju skobaljaši jer mogu poneti svega 3 komada, što je za Južnu Moravu oko kilo ribe (prosečan skobalj 300-400 g), a sa druge strane su ostavili mogućnost da poneseš 10-15 bele ribe. 5 kila od ovih što spadaju pod ostalo i recimo 3 mrene po 2-3 kila. To je moguće izvesti recimo na Drini. Malo glupo...

Skobalj treba da ima lovostaj, ali ne treba da bude zaštićen sa 3 komada dnevno.

Takođe, dnevni lovostaj treba da počinje onog trenutka kad prebaciš 5 kila bilo koje ribe. Dakle 5 kila skobalja ili 2 štuke od po 3 kila ili 1 som od 8 kila.

Trenutni zakon ti zabranjuje da ponseš četvrtog skobalja ako već imaš 3 od 200 g, a imaš pravo da poneseš sa vode 3 soma od po 50 kila. E pa, da izvinite na izrazu, hebo ga ja u pravilo! :evil:

p.s. Mada i dalje mislim da je ova naredba donela mnogo više pozitivnih nego negativnih stvari. 8)

Vrh

PostPoslato: Sub Mar 28, 2009 10:58 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Dec 06, 2006 1:01 pm
...ma skontao sam ja tu pricu oko dnevnog ulova i jos uvek ne mogu da razaznam da li je takva odluka u redu ili nije...aki su mi na pamet odmah pale face skobaljasa, koji su navikli da pune dzakove a sada odjednom :lol: ...licno poznajem barem deset ''ribolovaca'', koji pecaju iskljucivo kada radi skobalj, i kao sto rekoh bas me je obradovala takva odluka, a sada ce je promeniti... :( :(

Vrh

PostPoslato: Sub Mar 28, 2009 2:16 pm 
Saradnik
Korisnikov avatar

Nije sigurno da će je promeniti. Samo je moja pretpostavka da hoće.

Pazi ovaj sled događaja: samo 3 skobalja dnevno, jako puno nezadovoljnih skobaljaša, mnogi odluče da ne kupe dozvolu za 2010. godinu, udruženja dobiju manje novca, moraju da otpuste deo ribočuvara, vode ostaju manje zaštićene od najgore vrste ribokradica - onih koji love mrežama, dinamitom i slično.

Ovo ti nije neki malo verovatni pesimistički scenario, već vrlo moguć sled događaja ako ostane pravilo od 3 skobalja dnevno.

Uzgred, malopre sam na vodi pričao sa dvojicom skobaljaša. Onako uzgred sam ih ispitao šta misle o novim ograničenjima za skobalja. Očekivao sam da počnu da psuju što sada imaju 2 meseca lovostaj, ali su oni rekli da je to Ok i da je greota loviti skobalja dok se mresti, a ni malo ih ne sekira ni min mera od 20 cm jer ionako retko kada upecaju manjeg skobalja. Ali im se pravilo od 3 komada ne sviđa.

Mnogo logičnije rešenje je da se ovo za 3 skobalja ukine, da se mera podigne na razumnih 25 cm, a da se dnevni ulov smanji sam 5 na 3 kg. Za to bi se retko ko bunio, jer 3 kg skobalja je sasvim solidan ulov.

Vrh

PostPoslato: Sub Mar 28, 2009 2:36 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Dec 06, 2006 1:01 pm
...ma barem par meseci da ostane donesena odluka - samo da se nasladim malo :twisted:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 169 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 9 10 11 12 13 Elipsa 17 Sledeća

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris