Danas je Pet Sep 05, 2025 4:29 am

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris

Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 169 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 10 11 12 13 14 Elipsa 17 Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: Sub Mar 28, 2009 7:36 pm 

Pridružio se: Ned Sep 28, 2008 10:13 pm
Ono što bi trebao biti cilj odluke (bilo koje koja se donese) je da se stanje popravi i kvantitativno i kvalitativno. Jer onda bi i bilo 3 skobalja = 3 kg. Opet, skobaljaši (čast izuzecima) mi deluju kao neki koji ako ne stave sve u čuvarku što im potopi plovak, ništa nisu uradili! Kao da im ne bi bilo lepo da ceo dan pecaju krupne komade (što bi sprovodjenje bilo kakve odluke koja bi štitala ribu imalo za posledicu), a ponesu par komada za večeru.

Vrh

PostPoslato: Sub Mar 28, 2009 7:55 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Mar 05, 2009 9:51 pm
A jel se pitate kolko privredni ribari imaju pravo da nose ribe,tamo gde je to dozvoljeno,oni nemaju ogranicenje ulova nijedne vrste riba,a mi rekreativni ribolovci smejemo poneti samo 3 bele ribe.ja sam za da se potpuno zabrani nosenje ribe ako ce to pomoci ribljem fondu,ali da alasi nose po dvesta kila to nije u redu,sve sto mi upecamo je kap u moru u odnosu na njih. :( :( :(

Vrh

PostPoslato: Ned Mar 29, 2009 10:14 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pet Maj 30, 2008 4:24 pm
Privredni ribari ipak od toga žive i plaćaju državi skupe dozvole za to. Nema razoga da ih prozivamo dok god postupaju po zakonu. Mnogo su opasniji divlji mrežaroši kojih ima previše na našim rekama.

Vrh

PostPoslato: Ned Mar 29, 2009 10:27 am 
Site Admin
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Dec 02, 2006 3:43 pm
Ne prozivam nikoga, ali mi se ni realnost ne svidja!

Legalni ribari isplate svoju dozvolu sa 10-20 plodnijih dana, a dalje...!?

Evo primer sa Tise, ribar je za tri meseca ulovio 150 tona i to samo somovine!
Racunica je jasna, ne znam koliko je tacno njihova dozvola, ali oni je definitivno brzo isplate!
Problem je sto posle nema poribljavanja! :?

Definitivno treba nesto menjati! Smanjiti broj alasa(ili ih ukinuti, sto bi po riblji fond bilo najbolje), povecati im cenu dozvole, uvesti rigoroznu kontrolu, urediti njihov proces prodaje ribe...
Maa,...nema kraja listi! :evil:

Vrh

PostPoslato: Ned Mar 29, 2009 11:00 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Jan 23, 2007 9:41 pm
^A Tisom još gazduje preduzeće koje su osnovali sportski ribolovci, da apsurd bude veći, verovali ili ne...!!! :evil: :evil: :evil:

Vrh

PostPoslato: Ned Mar 29, 2009 11:17 am 
Korisnikov avatar

Ervin napisao:
Ne prozivam nikoga, ali mi se ni realnost ne svidja!

Legalni ribari isplate svoju dozvolu sa 10-20 plodnijih dana, a dalje...!?

Evo primer sa Tise, ribar je za tri meseca ulovio 150 tona i to samo somovine!
Racunica je jasna, ne znam koliko je tacno njihova dozvola, ali oni je definitivno brzo isplate!
Problem je sto posle nema poribljavanja! :?

Definitivno treba nesto menjati! Smanjiti broj alasa(ili ih ukinuti, sto bi po riblji fond bilo najbolje), povecati im cenu dozvole, uvesti rigoroznu kontrolu, urediti njihov proces prodaje ribe...
Maa,...nema kraja listi! :evil:

Živim daleko od velikih reka pa ne mogu da tvrdim koliki je pritisak alasa na vode. Stičem utisak da većina njih žive relativno skromno od svog rada. Ukoliko je zaista kao što ti kažeš onda možda treba uvoditi još ograničavajućih pravila.
Ovo što si napisao za Tisu i somove zvuči mi apsolutno neverovatno. To bi značilo da čovek (pod uslovom da ne spava i da 24h radi) na svakih 5 minuta , za ta 3 meseca, vadi iz vode po jednog soma od 6kg :shock: :shock: :shock:

Vrh

PostPoslato: Ned Mar 29, 2009 12:09 pm 
Site Admin
Korisnikov avatar

^
Nije ti dobra racunica!
Odnosno ne mozes tako racunati, posto je on alas i barata sa gomilom alata!
Postavi mreze, vuce mreze, postavlja veliki broj vrski....
Sve to kad saberes, dnevni ulov mu je pozamasan. Treba uzeti u obzir i da somovi rastu do zavidnih dimenzija i da na potezu na kom je bio ribar, som od 20-30 kg nije retkost, a ima i onih od 50-100kg...

Na kraju da dodam i nesto pozitivno, taj alas vise nije tamo, premestili su ga negde!

Vrh

PostPoslato: Ned Mar 29, 2009 12:48 pm 
Korisnikov avatar

Kako god okreneš dnevni ulov mu je skoro 1700kg ili, ako hoćeš, nekih 70 komada tih koji "nisu retkost" od 20-30kg. Nemoguće, osim ako nije u pitanju Chuck Norris :lol: .

Šalu na stranu, na Savi recimo, ne zna se broj ljudi koji koriste mreže, a nemaju dozvole ni za sportski ribolov. Ali to nisu alasi već jednostavno ribokradice.

Vrh

PostPoslato: Ned Mar 29, 2009 1:07 pm 
Site Admin
Korisnikov avatar

Stvarno je prenaduvana racunica, ali te podatke sam cuo!
Ako lazu mene, lazem i ja vas...

Nije to ni toliko bitno, poenta je da se nesto mora menjati, ako zelimo da nasa deca imaju sta da pecaju!

Vrh

PostPoslato: Ned Mar 29, 2009 2:13 pm 

Pridružio se: Čet Jun 12, 2008 11:49 am
Bila su u ministarstvu neka udruzenja i dobila objasnjenje da tolerisu ribolov po starom odnosno najgora varijanta ostaviti nekom da procenjuje da li treba sprovoditi ili ne naredbu.Tek ce sad haos nastati.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 169 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 10 11 12 13 14 Elipsa 17 Sledeća

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris