Dule napisao:
Ne firma vec sluzba. Cim je nesto firma u osnovi joj je zelja za profitom, sluzba je u sluzbi korisnika i gradjana i ne razmislja ni o kakvom profitu. Dozvola ne treba da bude proizvod ili usluga koju kupujemo i u kojoj postoji prostor i zelja za nekim profitom, vec treba da bude nadoknada sluzbi (drzavi) za cuvanje voda koje koristimo. Ne sme da se dozvoli uopste potencijalni scenario da recimo mi ne kupimo dozvole i da zbog toga nema ko da cuva vode u celoj drzavi, to je jako neozbiljna postavka stvari od pocetka.
ok, sluzba, slazem se ...
a mogucnoost da niko ne kupi dozvolu i sad postoji i sta bi se onda desilo? propali bi korisnici i udruzenja ...
ta prica u teoriji postoji, ali u praksi je drugacije ... citali smo svi skoro istrazivanja ujedinjenih robolovaca cini mi se ... oko 60.000 dozvola se proda u srbiji a procenjuje se da 110.000 ljudi peca ... dakle jos 50.000 potencijalnih kupaca postoji ...
matematika je mnogo prosta, brojke se znaju, samo jos da neko bude dovoljno pametan i uporan da se ta sluzba organizuje i postave stvari na svoje mesto ...
ako moze trzisna inspekcija da posalje ljude iz Zajecara da kontrolisu lokale u Nisu, iz Nisa posalju u Kragujevac, iz Kragujevca u Leskovac i tako dalje kako bi se suzbila korupcija, moze i u ovoj nasoj zamisljenoj sluzbi ... mislim, toliko drzavnih preduzeca i sluzbi postoji da nema sta tu da se izmislja, samo se prikupe dobri primeri, dobra organizacija, DOBRA KAZNENA POLITIKA i lagano ... za par godina mozemo da budemo Svedska sto se riblova tice. Da svi srecni placaju dozvolu, da svi hvataju ribu, da dolaze stranci i razvijamo ribolovni turizam itd itd ...