Procitao sam prve tri strane pa sam se zamorio, pa cu nastaviti sutra sa citanjem. Ne znam zasto, ali ovde iz uzickog, novovaroskog, bajnobastanskog, pribojskog i slicnih krajeva, dakle Zlatiborskog okruga, retko ko ucestvuje na forumu. Uglavnom su agilni ljudi sa Dunava, Morave i Vojvodine, a to sa ovim nasim krajem nema nikakve veze. Potpuno su razlicite vode, manje-vise su potpuno razlicite i vrste riba, a iz ovih krajeva u ravnicu prakticno niko ne ide da peca. Zato se vrlo cesto i zalazemo za potpuno razlicite stvari, a to, cak, neki ovde dozivljavaju i atak na njihovo misljenje. Plus sto smo svi ribari, ali u ozbiljnom zivotu radimo potpuno razlicite stvari, pa i to ponekad bude razlog nesporazuma. Ja se zalazem, primera radi, iz licnog iskustva, za jedinstvenu dozvolu, a daleko od toga da sam nepismen, ali iskustvo ljudi koji zive u Uzicu je potpuno drugacije nego nekoga ko zivi, primera radi u Pancevu. Imam druga iz Panceva, koji u familiji ima puno ribolovaca, pa mi je pricao. Elem, evo kakva je situacija bila ove godine u Uzicu, koje mnogi vezuju za Drinu i mladicu, a to u sustini najmanje ljudi upraznjava, cak je u pitanju jako mali broj ljudi, vecinu i licno poznajem, ali su se oni previse eksponirali, pa se sa njima poistovecuje ceo kraj. Da bi neko pecao na Djetinji, koja prolazi kroz Uzice i malo je veci potok, trebalo je da plati 4800 dinara, a prakticno nema sta da se peca, da bi pecao na Peruccu potrebno je da predje 50 kilometara u jednom pravcu i kupi drugu dozvolu. Ako hoce da peca na Kokinom Brodu, onda treba da predje 50 kilometara u drugom pravcu i plati jos jednu dozvolu. Kako vecina ljudi gravitira prema ovim pravcima, jer na Djetinji nema sta da se peca, mnogi su se dovijali na sve nacine da izvade dozvolu na drugim teritorijama. Posto ja volim da glumim gospodina coveka, kupio sam dozvolu u Uzicu za mene i sina i dao 6.000 dinara, (ove godine puni 15 godina, pa ce da me kosta jos vise) i plus sam za jedno pecanje na Peruccu platio 1.000 dinara, i za jedno pecanje na Sjenickom jezeru platio jos 1.000 dinara. E sad, ko izvadi dozvolu na Peruccu, plati isto a vodeni potencijal, to je naprosto priroda uredila, je nekoliko hiljada puta veci. Slicna stvar stoji i sa ovima iz Nove Varosi. Pojedini moji prijatelji su se toliko iznervirali kada su im naplacivali dozvolu na Kokinom Brodu, da su trazili da i mi uvedemo kontra mere pa da u bolnici (koja je za ceo region) pocnemo da naplacujemo ovima iz Nove Varosi. Vidite sada dokle to ide. Osim moje porodice, ni jedan moj prijatelj nije hteo da izvadi dozvolu u 2009-oj, pa su ljudi koji pecaju 40-50 godina sedeli kod kuce, ali nisu hteli da ih neko ponizava. Naravno, ima ljudi koji lakonski kazu da nisu dozvole skupe, ali na ovakvoj krizi, i meni je ovo sve skupo a vlasnik sam firme od 20 zaposlenih. Naravno, ako nam treba do Sjenickog jezera blizu 100 kilometara, od toga pola puta po losem putu, pogledajte koje sve troskove covek ima. Vecina ljudi godisnje ode 20-30 puta na pecanje, pa prilikom odmeravanja cene, kolege koji zive kraj bogatih voda, treba i nas sirotinju da imaju u vidu. Jedina nasa privilegija je sto je voda pa i ono malo ribe sto ima jako cisto i zdravo.
|