Danas je Ned Jun 15, 2025 5:27 am

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris

Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 532 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 49 50 51 52 53 54 Sledeća

Hoćete li kupiti dozvolu ove godine?
Da 67%  67%  [ 4 ]
Ne 33%  33%  [ 2 ]
Ukupno glasova: 6
Autoru Poruka
PostPoslato: Uto Dec 31, 2024 11:20 am 

Pridružio se: Pon Mar 29, 2010 8:43 am
Kupovinom dozvole kupujem pravo od Republike Srbije da koristim riblji fond Srbije za sportski ribolov. Pecati a ne uzeti dozvolu je kradja od sopstvene drzave i naroda. Za mene je to pocetak i kraj price.

A da li korisnici, ribocuvari pa i sami pojedini nadlezni organi drzave ili pojedinci zaduzeni za nadzor rade kako treba i da li mogu i treba da rade bolje je sasvim druga problematika. Treba i mora da se aktivno i organizovano vrsi pritisak da se stanje popravi, koje nije dobro svuda. Ali onda i ako se kupi dozvola.

Moj licni stav.

A dozvolu cu naravno kupiti i ove godine.

Vrh

PostPoslato: Uto Dec 31, 2024 1:56 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Maj 11, 2011 8:15 am
Kupiću kao i svake godine. Da mi ne valjaju divlje vode išao bih na komercijale. A pošto mi ipak vrede nešto, nije fer uzeti nešto a ne dati ništa.

Vrh

PostPoslato: Uto Dec 31, 2024 3:59 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Jul 28, 2007 3:21 am
Kupovinom dozvole se ne kupuje pravo od republike Srbije na riblji fond, riba kao i svi ostali prirodni resursi pripadaju gradjanima ove zemlje a ne institucijama i firmama, usluga koju placamo moze samo da se zove naknada za cuvanje zajednickih resursa. Mi kao gradjani zaposljavamo neku instituciju, odnosno ministarstvo, da upravlja nasim resursima jer mi za to nemamo vremena, bavimo se drugim poslovima na svom radnom mestu. To ministarstvo koje mi placamo treba da organizuje cuvanje nasih resursa i odrzivo koriscenje istih na najbolji nacin i da izracuna koliko kosta to cuvanje i upravljanje, a onda da se deo troska placa iz budzeta (jer reke pripadaju svim gradjanima a ne samo ribolovcima), a deo treba da se plati putem naplate nadoknada od ribolovaca, jer oni koriste te resurse vise nego ostali gradjani. Svaka druga postavka stvari, gde se predstavlja da mi nekim tamo likovima placamo pravo da pecamo na njihovim rekama, je nakaradno i pripada feudalnim vremenima a ne 21. veku. Tamo gde nasa usluga nije izvrsena, odnosno gde nema prisutnosti cuvara, nema ni osnova da se dalje naplati bilo kakva usluga koju je upravljac obecao ugovorom ministarstvu i gradjanima da ce izvrsiti.

Vrh

PostPoslato: Uto Dec 31, 2024 5:25 pm 

"Kupovinom dozvole se ne kupuje pravo od republike Srbije na riblji fond, riba kao i svi ostali prirodni resursi pripadaju gradjanima ove zemlje a ne institucijama i firmama..."

Da, prirodni resursi pripadaju gradjanima ove zemlje. Gradjane zastupaju institucije koje u ime gradjana naplacuju ribolovnre dozvole. Ne placanjem dozvole a koriscenjem ribljeg fonda pokradaju se gradjani Srbije.

"Usluga koju placamo moze samo da se zove naknada za cuvanje zajednickih resursa."

Ja ne placam dozvolu da bih se bavio cuvanjem resursa. Ja kupujem pravo da koristim riblji fond u svrhu sportskog ribolova u okviru zakona. Odrzivo organizovanje te aktivnosti zahteva odredjene aktivnosti i troskove institucija drzave i njihovih zastupnika, u koje spada i cuvanje voda.

"To ministarstvo koje mi placamo treba da organizuje cuvanje nasih resursa i odrzivo koriscenje istih na najbolji nacin i da izracuna koliko kosta to cuvanje i upravljanje, a onda da se deo troska placa iz budzeta (jer reke pripadaju svim gradjanima a ne samo ribolovcima), a deo treba da se plati putem naplate nadoknada od ribolovaca, jer oni koriste te resurse vise nego ostali gradjani. "

Odgovarajuce institucije to ocigledno rade. Uveden je korisnicki sistem upravljanja. Koliko je dobar, drugo je pitanje. Ali postoji, negde malo bolje radi, negde losije, negde sasvim lose. Sasvim je drugo pitanje zasto mi kao sportski ribolovci nismo bolje organizovani da bismo mogli da zahtevamo bolju i efikasniju organizaciju.

"Svaka druga postavka stvari, gde se predstavlja da mi nekim tamo likovima placamo pravo da pecamo na njihovim rekama, je nakaradno i pripada feudalnim vremenima a ne 21. veku."

Apsolutno se slazem. Mi pravo da pecamo ne placamo "nekim tamo likovima" vec gradjanima Srbije.

"Tamo gde nasa usluga nije izvrsena, odnosno gde nema prisutnosti cuvara, nema ni osnova da se dalje naplati bilo kakva usluga koju je upravljac obecao ugovorom ministarstvu i gradjanima da ce izvrsiti."

Pogresno.

Armija Srbije ne bi mogla da obezbedi dnevnu pokrivenost svih pojedinacnih voda cuvarima sve vreme. Nije dosao cuvar - necu da platim dozvolu je pogresna logika. Neki cuvari dobro rade, neki ne, ima zloupotrebe od strane korisnika i pojedinih ribocuvara. Ne kupuje se dozvola zbog ribocuvara, vec zbog postovanja zakona, nadoknade troskova organizovanja nase aktivnosti i zbog gradjana Srbije kojima vode pripadaju. Ako nismo zadovoljni postojecim radom ribocuvara i korisnika trebamo se organizovati i izvrsiti pritisak na institucije da sistem bude bolji. A ko ne kupi dozvolu a peca je po zakonu krivolovac. Ako niste zadovoljni uslugom, nemojte da kupite dozvolu, odnosno uslugu i nemojte da pecate.

Pecao sam veoma, veoma aktivno dvadesetak godina u Kanadi. Bio sam kontrolisan mozda 5-6 puta za svo to vreme. Bilo je godina kada ih nisam vidjao uopste. Ali sistem kaznjavanja je brutalan, niko ne zeli da peca bez dozvole. Zasto nije tako kod nas drugo je pitanje.

Vrh

PostPoslato: Uto Dec 31, 2024 5:44 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Apr 07, 2007 10:58 pm
Dule, kralju, bolji post godinama nisam pročitao!

Vrh

PostPoslato: Uto Dec 31, 2024 7:57 pm 

Pridružio se: Sub Jul 25, 2009 12:02 am
ddj62 napisao:
Mi pravo da pecamo ne placamo "nekim tamo likovima" vec gradjanima Srbije.

:lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: Sre Jan 01, 2025 2:08 am 

Zasto bih se ja raspravljao na internetu sa kolegama oko kupovine dozvole? Neka svako odluci po svojoj savesti.

Nekima se ne svidja rad ribocuvarske sluzbe i upravljanje vodama i ne zele da plate dozvolu. Njihova odluka. Ima ko da razmislja o tome.

Recimo, mnogima ovde kod mene se ne svidja kako se lokalni putevi odrzavaju, ko ih odrzava i kako je saobracaj organizovan i regulisan. Da li to znaci da ne treba vaditi saobracajnu dozvolu i kupiti godisnju nalepnicu i osiguranje? Ima ko vozi samo na lokalu...

A vode Srbije pripadaju gradjanima Srbije, koji su vlasnici. Njih zastupaju institucije drzave koje donose odgovarajuce zakone i propise i koje su izabrale korisnike. U tom lancu ima zloupotrebe i nerada i pitanje je da li je to uopste i najbolji sistem organizovanja.

Da li je to dovoljan razlog da se peca bez dozvole neka svako odluci po svojoj savesti.

Vrh

PostPoslato: Sre Jan 01, 2025 6:01 pm 

Pridružio se: Ned Sep 17, 2017 9:26 am
Ja sam za to, postuj pravila kuce u koju ulazis. Ako ti se ne svidjaju ne moj da ulazis u tu kucu, idi tamo gde ti se svidja. Tako i za ribolov, pravila su takva i takva, svojim primerom pokaži.

Sent from my SM-A135F using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: Sre Jan 01, 2025 6:27 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Feb 06, 2024 2:53 pm
Oba argumenta su validna, pitanje je samo licne preferencije i prioriteta.

Vrh

PostPoslato: Čet Jan 02, 2025 8:57 am 

Pridružio se: Sre Sep 23, 2009 2:41 pm
ddj62 napisao:
Zasto bih se ja raspravljao na internetu sa kolegama oko kupovine dozvole? Neka svako odluci po svojoj savesti.

Nekima se ne svidja rad ribocuvarske sluzbe i upravljanje vodama i ne zele da plate dozvolu. Njihova odluka. Ima ko da razmislja o tome.

Recimo, mnogima ovde kod mene se ne svidja kako se lokalni putevi odrzavaju, ko ih odrzava i kako je saobracaj organizovan i regulisan. Da li to znaci da ne treba vaditi saobracajnu dozvolu i kupiti godisnju nalepnicu i osiguranje? Ima ko vozi samo na lokalu...

A vode Srbije pripadaju gradjanima Srbije, koji su vlasnici. Njih zastupaju institucije drzave koje donose odgovarajuce zakone i propise i koje su izabrale korisnike. U tom lancu ima zloupotrebe i nerada i pitanje je da li je to uopste i najbolji sistem organizovanja.

Da li je to dovoljan razlog da se peca bez dozvole neka svako odluci po svojoj savesti.

Institucije?
Da li si ti realan?
Koje?
Da li znas da kladionice isplacuju plate MUP-u Srbije?
Kupujem za NP Djerdpa, jer sam u sukobu sa ribarima i nekim ribocuvarima.
Beograd, ne.
Smatram da je stanje uzasno.
Kako su Kinezi dosli u Mpek da rudare, pecanje u Milanovcu i nekih 20km uzvodno i nizvodno je postalo katastrofalno. Recice su 1000% prepune otrova, miniranja koja su sada i 10x veca nego pre....
Ali kupujem zbog navedenog razloga, jer posle Bozica eto ih kod mene.
A neki alasi rade do aprila bez dozvole, dok nekrene mrest ribe

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 532 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 49 50 51 52 53 54 Sledeća

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris