Danas je Sre Jun 18, 2025 9:45 pm

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris

Započni novu temu  Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 714 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 50 51 52 53 54 Elipsa 72 Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Dozvole 2013
PostPoslato: Pet Feb 08, 2013 8:38 am 
Saradnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Maj 24, 2006 12:26 am
neca-bgd napisao:
Goci, kakav je bio njegov komentar povodom toga?

Beli je pravdao porastom troškova, pdv-a i sličnim argumentima, ali smo mi ostali dosledni proceni da je većina korisnika radila sa velikim plusom. Onda se javio Dušan Ognjanović sa tvrdnjom da imaju uvid u finansije svih korisnika i da su većina na kraju godine bila na nuli.

Mi smo na to rekli da se troškovi lako mogu napraviti i da mislimo da neke firme baš to rade.

On je rekao - dokažite.

Mi mu rekosmo da to nije naš posao, već posao finansijskih isnpekcija, ali i vaš posao, u smislu izmena i dopuna zakona kojima bi se u startu smanjila šansa za ovakvim malverzacijama.

Oni rekoše da upravo rade na kreiranju takvog zakona.

Generalno smo se razumeli, osim što oni probleme sagledavaju samo iz zvaničnih podataka, a mi sa "osnovanom sumnjom" da zvanični podaci nisu tačni.

Mislim da smo im za 2-2,5 sata razgovora sasvim jasno ukazali na velike razlike između zvaničnih podataka na koje se oni oslanjaju i realnih podataka.

Vrh

PostPoslato: Pet Feb 08, 2013 7:09 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pet Nov 06, 2009 7:42 pm
Tako to ovde funkcioniše:"zvanični podaci" i stvarni podaci.
Kada bi se neko ozbiljno pozabavio praćenjem puta ribolovačkog dinara,bilo bi dosta likova iza rešetaka.
Sviđa mi se naša švajcarska preciznost-na kraju godine saldo nula.Sjajna organizovanost!

Vrh

PostPoslato: Sub Feb 09, 2013 1:47 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Jul 04, 2007 10:05 pm
Treba njih pitati kako dodju do te magicne cifre od 4600rsd. Ili 6000...
Zasto nije 3250rsd? Ili 8340??? Sta se za te pare (ma kolike bile) dobija? Ok, naravno nista, ali barem na papiru da ima traga. Pa da kazu, koliko para treba za sta i na osnovu toga - tolika vam je i cena.

“Fishing is for sport only. Fish meat is practically a vegetable.”

“Give a man a fish and feed him for a day. Don’t teach a man to fish…and feed yourself. He’s a grown man. And fishing’s not that hard.”

Vrh

PostPoslato: Sub Feb 09, 2013 6:52 am 

Pridružio se: Pet Feb 08, 2013 3:01 am
Samo da napravim poredjenje i dam podrsku svim ribolovcima koji bojkotuju ove lopove na vlasti jer zaista je besmislena cena dozvola za ribolov u Srbiji. Posto igrom slucaja zivim i radim u americi pa mogu da napravim poredjenje u ceni i kvalitetu ribolova i dozvole jelte, reci cu vam da je dozvola da pecate u Ilinoisu (cikago) 15 dolara a ako zelite da lovite losose i pastrmke na micigenskom jezeru doplata je jos 12 dolara (po 6 za svaku vrstu). Ako je dolar 85 ili 86 dinara to vam dodje oko 2300 do 2500 dinara (27 dolara).
E sta je caka, u amerike jelte nema lovostaja ( bar ja pecam cele godine i niko mi nije rec rekao) ima samo ogranicenje sto se tice kolicine tj., komada (ukupno 6 od obe vrste, mislim na pastrmku i lososa) za stuku je 1 veca od 60 cm, za soma i sarana nema ogranicenja ( kolko ih nahvatas) za basa 3 komada 45 cm minimum za muskie ( velika stuka po naski ) ne manja od 120 cm.
Ok dalje (uf umori se od pisanja), od marta pa sve do decembra (dok nema leda zbog j..... zime) ribolov je zaista uzivanje, pastrmke i lososi koji se uhvate nisu laksi od 2.5 kg a idu sve do 15 kg , ja sam samo prosle godine uvatio bre 30-tak sve na varalice i to kasikaste sarenolikih boja (uf kako to lepo zvuci hi hi) tezine od 3 kg do 9 kg (moj licni rekord na varalicu ). E zasto sam vam ovo sve ispricao ja ne znam , ali mozda nekome i zatreba. Uglavnom ne skodi, a pomaze. E pa prijatelji moji ribolovci situaciju u Srbiji vi znate bolje od mene, ne treba da pisem nista o tome a vi sad sami napravite poredjenje i NE KUPUJTE DOZVOLE !!! BISTRO, ma sta bistro, ZIVELI !!!!

Vrh

PostPoslato: Sub Feb 09, 2013 12:46 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ned Jul 12, 2009 1:31 pm
Daleko je Amerika... :(
To i ovi nasi znaju, pa nas i ne porede sa njuma neg sa zemljama u okruzenju (ex-yu), gde je sve negde gore, negde losije.
A i u USA nema ovi sto idu sa dinamit i struju, right?

Vrh

PostPoslato: Sub Feb 09, 2013 1:25 pm 
Saradnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Maj 24, 2006 12:26 am
Osnovna razlika je što se u većini razvijenih zemalja sveta čuvanje prirode ne finansira samo iz sredstava dobijenih od prodaje kojekavhih dozvola. Zamisli hipotetičku situaciju da ne prodaš nijednu - da li priroda tada ne treba da se čuva?

E zato je u mnogim zemljama sveta dozvola upola jeftinija nego u Srbiji.

Vrh

PostPoslato: Sub Feb 09, 2013 5:11 pm 

Pridružio se: Pon Okt 06, 2008 3:19 pm
Citiraj:
Beli je pravdao porastom troškova, pdv-a i sličnim argumentima, ali smo mi ostali dosledni proceni da je većina korisnika radila sa velikim plusom. Onda se javio Dušan Ognjanović sa tvrdnjom da imaju uvid u finansije svih korisnika i da su većina na kraju godine bila na nuli.
Mi smo na to rekli da se troškovi lako mogu napraviti i da mislimo da neke firme baš to rade.
On je rekao - dokažite.
Mi mu rekosmo da to nije naš posao, već posao finansijskih isnpekcija, ali i vaš posao, u smislu izmena i dopuna zakona kojima bi se u startu smanjila šansa za ovakvim malverzacijama.
Oni rekoše da upravo rade na kreiranju takvog zakona.

Ovo je klasicno naopako gledanje na stvari. Tipicno komunisticko. S obzirom da sam ekonomista po obrazovanju, moram da pomenem razliku u formiranju cena u socijalizmu, tj planskoj monopolistickoj privredi i trzisnoj privredi. U socijalizmu se cena pravi tako sto se ugrade svi troskovi, a cenu u trzisnoj privredi formira trziste, pa ko moze da izdrzi, moze. U planskoj socijalistickoj privredi caruju monopoli, pa zato moze i da se formira cena na bazi troskova. To sto pricaju drugovi u ministarstvu i drugovi korisnici voda je klasicno socijalisticko monopolisticko ponasanje. Drustvo im je poverilo na cuvanje i staranje zajednicki resurs, ali su oni na to zaboravili, pa su umislili da su oni vlasnici prirodnog resursa. Oni (ministarstvo) su izdali korisnicima prirodni resurs i ubiraju procenat i imaju zajednicki interes sa korisnikom da cena bude sto visa.
Dakle, taj komunisticki sindrom se jasno vidi u izjavi tog coveka koji kaze - dokazite. Dragi prijatelju, necu ti ja nista dokazivati, ja sam taj koji placa dozvolu i ja ti kazem da je skupa i da necu da je kupim, a vi onda sedite i sami sebi dokazujte.
Bojim se da su oni vas uvukli u njihovo vrzino kolo. Bavio sam se sa prekidima skoro dve decenije profesionalno politikom i odlicno mi je poznat bahati recnik dokone birokratije. Sa njima nema pregovora, jer vecina njih sebe dozivljavaju kao gospodare nasih zivota. Sa njima treba samo tvrdo i na realnim osnovama. Jedini lek protiv njih je - bojkot.
Ne dajmo im nase pare, jedino ih tako mozemo nauciti da postuju nase zelje.

Vrh

PostPoslato: Sub Feb 09, 2013 5:21 pm 

Pridružio se: Pon Okt 06, 2008 3:19 pm
Jedino cega se oni plase je talasanje. Bojkot je talasanje. Njima mi ribari ne treba da se pravdamo, niti da nalecemo na price o ribokradicama, mrezama i slicno. Bas nas briga za to. To sa nama nema nikakve veze. To bi isto blo kao da mi trazimo veca prava u drustvu, a da nam vlast kaze kako u narodu ima mnogo lopova i da su puni zatvori. Ne nasedajte na suplje price.
Stvari stoje prosto. Sta dobijamo za ulaznicu od 7.000 dinara? Samo tako postavite stvari u raspravi sa njima i ne odustajte. Sve te druge price sluze da zamazu sustinu.
Bas me briga koliko su ribocuvari izvadili mreza. Ukoliko ministarstvo i korisnici imaju nameru da kupimo dozvolu, oni nemaju drugog izbora nego da povecaju riblji fond. A jedan od nacina za povecanje ribljeg fonda je borba protiv ribokradica. Ne moze se 7.000 dinara naplacivati za setanje pored vode, jer sa ovakvim vodama, u mom kraju, pecanje vise lici na setnju, nego na pecanje.
Ako nisu sposobni da ocuvaju riblji fond, a ocigledno je da nisu, krajnje vreme je da im se oduzme taj prirodni resurs i ponudi nekome ko ce sa njim umeti bolje da gazduje.

Vrh

PostPoslato: Sub Feb 09, 2013 6:18 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pet Nov 06, 2009 7:42 pm
Ovo kao da sam ja napisao!

Vrh

PostPoslato: Ned Feb 10, 2013 12:04 am 

Pridružio se: Pet Feb 08, 2013 3:01 am
Goci napisao:
Osnovna razlika je što se u većini razvijenih zemalja sveta čuvanje prirode ne finansira samo iz sredstava dobijenih od prodaje kojekavhih dozvola. Zamisli hipotetičku situaciju da ne prodaš nijednu - da li priroda tada ne treba da se čuva?

E zato je u mnogim zemljama sveta dozvola upola jeftinija nego u Srbiji.

Znam sta si hteo da kazes ali se ne bih slozio sa tobom. Samo da se razumemo "cuvanje prirode" dolazi iz glave svakog pojedinca, a za one (a ima ih kolko oces) koji to nemaju u glavi postoji zakon, jak zakon kojim se doticnima onemogucava unistenje prirodne sredine u ovom slucaju vode i njenih bogatstava bilo kojim nacinom ( dinamit, struja, mreze ,ufff sto mrzim sve 3 kategorije, ili bilo kako drukcije). Na svu srecu ovamo toga nema, ne zato sto su fini i dobri vec zato sto ima brate zakon koji te pukne po dzepu ako samo pecas na stap vise od onog sto je propisano ili ako upecas ribu za peraje a ne za usta ili ne daj Boze da imas komad vise nego sto je predvidjeno (u tom slucaju ode i dozvola i auto i pribor i krivicno odgovaras),dakle zakon. U americi konkretno ima oko (ako su podaci tacni) 50 miliona ribolovaca. Glavni izvor finansiranja DNR-a (department of natural resources) mladji i poribljavanja ribe dolazi od prodaje dozvola za ribolov. Ako pomnozis broj ribolovaca sa cenom dozvole dobijes sumu koja je ne samo dovoljna za odrzavanje ribljeg fonda nego i za uredjenje obala, kontrolu kvaliteta vode i td. Cak sam razgovarao i sa predstavnikom DNR koji je javno rekao da i pored masovnog izlovljavanja legalnim putem (stap i masinica) nije moguce unistiti ni 10 % riblje populacije po rekama i jezerima. Ok, znajuci to mozemo da govorimo i hipoteticki ali ne mozemo zanemariti cinjenicu da bi posledice ako se ne bi prodala ni jedna dozvola bile verovatno ratno stanje u zemlji ili ono vreme kauboja i indijanaca, totalno bezakonje. Pa cak i u tom slucaju reke i jezera bi bile verovatno bogatije ribom kao sto su nekada i bile. Prirodi ne trebamo mi da bi procvetala, prirodi treba da je ostavimo onakvom kakvu smo je zatekli davno, cistom i bogatom. Pozdrav i svako dobro !

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu  Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 714 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 50 51 52 53 54 Elipsa 72 Sledeća

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris