Citiraj:
Beli je pravdao porastom troškova, pdv-a i sličnim argumentima, ali smo mi ostali dosledni proceni da je većina korisnika radila sa velikim plusom. Onda se javio Dušan Ognjanović sa tvrdnjom da imaju uvid u finansije svih korisnika i da su većina na kraju godine bila na nuli.
Mi smo na to rekli da se troškovi lako mogu napraviti i da mislimo da neke firme baš to rade.
On je rekao - dokažite.
Mi mu rekosmo da to nije naš posao, već posao finansijskih isnpekcija, ali i vaš posao, u smislu izmena i dopuna zakona kojima bi se u startu smanjila šansa za ovakvim malverzacijama.
Oni rekoše da upravo rade na kreiranju takvog zakona.
Ovo je klasicno naopako gledanje na stvari. Tipicno komunisticko. S obzirom da sam ekonomista po obrazovanju, moram da pomenem razliku u formiranju cena u socijalizmu, tj planskoj monopolistickoj privredi i trzisnoj privredi. U socijalizmu se cena pravi tako sto se ugrade svi troskovi, a cenu u trzisnoj privredi formira trziste, pa ko moze da izdrzi, moze. U planskoj socijalistickoj privredi caruju monopoli, pa zato moze i da se formira cena na bazi troskova. To sto pricaju drugovi u ministarstvu i drugovi korisnici voda je klasicno socijalisticko monopolisticko ponasanje. Drustvo im je poverilo na cuvanje i staranje zajednicki resurs, ali su oni na to zaboravili, pa su umislili da su oni vlasnici prirodnog resursa. Oni (ministarstvo) su izdali korisnicima prirodni resurs i ubiraju procenat i imaju zajednicki interes sa korisnikom da cena bude sto visa.
Dakle, taj komunisticki sindrom se jasno vidi u izjavi tog coveka koji kaze - dokazite. Dragi prijatelju, necu ti ja nista dokazivati, ja sam taj koji placa dozvolu i ja ti kazem da je skupa i da necu da je kupim, a vi onda sedite i sami sebi dokazujte.
Bojim se da su oni vas uvukli u njihovo vrzino kolo. Bavio sam se sa prekidima skoro dve decenije profesionalno politikom i odlicno mi je poznat bahati recnik dokone birokratije. Sa njima nema pregovora, jer vecina njih sebe dozivljavaju kao gospodare nasih zivota. Sa njima treba samo tvrdo i na realnim osnovama. Jedini lek protiv njih je - bojkot.
Ne dajmo im nase pare, jedino ih tako mozemo nauciti da postuju nase zelje.