Danas je Pon Jun 16, 2025 11:51 pm

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris

Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 298 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 7 8 9 10 11 Elipsa 30 Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: Ned Jan 13, 2013 1:40 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Jan 27, 2011 2:17 pm
Potpuno ukidanje privrednog ribolova na otvorenim vodama i premestanje na zatvorene vode tipa ribnjaka ili neke vode nastale vestackim putem koja do sada nije imala svoju funkciju i svrhu i na taj nacin je revitalizovati i dati je u zakup privrednom ribolovcu na vise godina uz povoljan kredit za razvoj te delatnosti, uz garantovani otkup proizvoda (pa neka pravi i pastetu ako hoce) i uz obavezu da proizvede odredjenu kolicinu mladji koju ce udruzenja ili korisnici voda otkupiti radi poribljavanja otvorenih (divljih, nekomercijalnih) voda. Takav jedan privredni ribolovac moze da uzgaja i Sarana, ali i druge riblje vrste i ima mogucnost da napravi i jednu malu komercijalu za Saranski ribolov(dodjes, upecas, to ti ociste, ispeku, pojedes popijes, platis i zadovoljan odes). Zasto ne i za druge vrste riba da se ne napravi neka komercijala (Stuka, Smudj, Som). Ako je uspelo na Joci, verujem da moze da uspe i na dosta drugih mesta. Svaka zapustena bara ili neka slicna voda na drzavnom zemljistu moze da se pretvori u ribnjak i da se da u zakup za bavljenje privrednim ribolovom.
Na taj nacin Dunav i druge reke bi, po mom misljenju, vec za 5 godina povratile dobar deo starog sjaja i ribljeg bogatstva.

Vrh

PostPoslato: Ned Jan 13, 2013 1:53 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pet Sep 18, 2009 8:22 am
vladadjsmu napisao:
...kad sam rekao bitniji naravno da sam mislio na bitniji izvor prihoda(plus extremne mahinacije i korupcija)
a ne na to da ce urediti tu oblast privrede.

Skontao sam i sam kad sam vec napisao post da mislimo na isto :)

@homoesoxns - zato sam i pitao jer koliko znam u dosta evropskih zemalja je upravo tako, na rekama nema privrednog ribolova, moze i postoji na jezerima i zatvorenim tipovima voda, a korisnik koji se bavi privrednim ribolovom mora da postuje predvidjene mere za izlov . Plus je u obavezi da tu istu vodu na kraju(pocetku) sezone poribljava sa odredjenom kolicinom mladji one ribe koju izlovljava.

Vrh

PostPoslato: Ned Jan 13, 2013 6:36 pm 

Pridružio se: Ned Nov 20, 2011 8:05 pm
@homoesoxsns odlicno resenje koje bi bilo dobro i za ribare i za vode a i za drzavu,plus jedinstvena rendzerska sluzba koja bi brinula o svim prirodnim resursima i imala ovlascenja policije i sluzbeno naoruzanje (jbg verujem u silu :twisted: ) i pomoc volontera iz ribolovackih udruzenja kao i da svi tezi oblici ribokradje podpadaju pod krivicno delo

Vrh

PostPoslato: Uto Jan 15, 2013 11:46 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Nov 06, 2007 2:22 pm
Ja se u potpunosti slažem sa postojanjem rendžera kao oblika kontrole kroz uniformisano lice koje ima odredjena ovlascenja, slicno policiji (ali u domenu "prirode"). ALI, imamo problem sa odabirom ljudi koji će to da rade. I sada je sasvim dovoljno da ribočuvari kakvi jesu obavljaju svoj posao savesno i korektno. To bi bilo dovoljno. Ali sa izuzetkom časnih ljudi koji zaista rade svoj posao, ostali su bili ili su vremenom postali najobičniji šljam (ili možda bolje rečeno šlajm).
Ako im daš vlast, moraš da znaš kome je daješ. Meni su sada ribočuvari u rangu komunalne policije. Ja ih iskreno ne jebem 2%. Oni moraju da postoje i rade svoj posao, apsolutno se slažem i podržavam njihov rad, ali kad pogledam ko taj posao radi u mom gradu - povraća mi se. Sav njihov posao se svodi na jurenje "divljih" linijskih taksista, i to je sve. Zapravo, stoje u mestu, i smrde. Nemaju nikakva ovlašćenja, ili jednostavno ne smeju da ih sprovode, ili ne žele, oko njih se pravi haos, a kad ih pozoveš smisleno za nešto oni kažu "stižemo". Zvuči poznato?

Vrh

PostPoslato: Uto Jan 15, 2013 2:12 pm 

Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 10:16 pm
mislim da bi pristupacna dnevna dozvola bilo resenje a ukidanje godisnje.kontrolori bi morali da rade da bi zaradili.i da kontrolisu i privredni i sportski ribolov podjednako sa podrskom policije u pocetku a normalna je akcije zabrane u vreme mresta od marta do jula.cena dnevne da bude tolika da se kontroloru ne isplati mito a ni ribolovcu...

Vrh

PostPoslato: Uto Jan 15, 2013 3:32 pm 
Korisnikov avatar

Vec sam negde pisao, a duze vremena zagovaram ideju o mesecnim dozvolama za ribolov i ukidanje godisnje. Umesto para na gomili pocetkom godine i nerada narednih 11 meseci, morali bi da idu redovno u obilaske i kontrole jer neznaju da li sam ja izvadio dozvolu za ovaj mesec ili nisam i svakog koga vide na vodi bi bili primorani da upitaju za dozvolu. Druga dobra strana, po mom misljenju, je to da ja u onim mesecima kada necu da pecam (zbog mresta, odlaska na letovanje ili nekog treceg razloga) ja i ne kupujem dozvolu, pa me nekosta 6500 dinara nego 5000 ili manje u zavisnosti od toga koliko meseci pecam i koliko sam mesecnih dozvola kupio. Cena mesecne dozvole bi morala biti: cena godisnje podeljena sa 12 (6500:12=541,66). Meni lakse da izdvojim lovu na mesecnom nivou (i to samo za mesece kada hocu da pecam), ribocuvari primorani da budu mnogo cesce na vodi i da kontrolisu.

Vrh

PostPoslato: Uto Jan 15, 2013 3:46 pm 

ili neka bude mesecna 800-1000din ali najbitnije je sad da se kontrolori izvuku na vodu da bi zaradili a ne da bleje po kafanama...a da kontrolori nebi smeli da kradu ribu to necu ni da komentarisem...

Vrh

PostPoslato: Uto Jan 15, 2013 4:10 pm 
Korisnikov avatar

Ne podrzavam ideju da mesecna bude skuplja od cene godisnje podeljeno sa dvanaest. I ovako uzimaju previse para, a kada bi mesecna bila 1000 dindzi to je na godisnjem nivou 12000 dinara, duplo skuplje nego godisnja :shock:
Sto je mnogo mnogo je!!!

Vrh

PostPoslato: Pon Jan 28, 2013 1:35 pm 
Saradnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Maj 24, 2006 12:26 am
Sledeće godine nam možda sleduje ukidanje jedinstvene dozvole i vraćanje na korisnički sistem.

To ne mora uopšte da bude loše (i skuplje) ako su razumne cene i postoje dozvole u različitim trajanjima. Recimo da imate 6-10 ribarskih područja, ja bih ovako odredio cene:

trajanje | jedno područje | doplatna za drugo podrucje
godišnja | 4.000 rsd | 1.000 rsd
šestomesecna | 3.000 rsd | 800 rsd
tromesečna | 2.000 rsd | 600 rsd
mesečna | 1.000 rsd | 500 rsd
nedeljna | 500 rsd | 400 rsd
dnevna | 200 rsd | 200 rsd

Vrh

PostPoslato: Pon Jan 28, 2013 3:59 pm 

i da razmisle koliko ce koj korisnik da trazi para jer bi nerealno bilo 4000 tamis i tisa a 4000 da bude i juzna morava gde korisnik prica kako nema ribe...i onaj ko uhvati vise strujarosa moza da ima skuplju dozvolu.mislim da je najbitnije da lova od kazni koja ide u budzet nazovemo dozvola za strujarenje ili mrezarenje i da u sklopu cene od milion din za tu dozvolu preinaci u zatvorsku kaznu a pare da idu kod tog korisnika voda koj ce kasnije morati te pare da ulaze u poribljavanje,ciscenje reka itd.ili po pijacama da naplacuju dozvole za provdavanje ribe ispod mere po ceni 50000 din po komadu...dogodine necemo imati ribokradju....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 298 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 7 8 9 10 11 Elipsa 30 Sledeća

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris