Miloše mislim da imaš infa od krivih ljudi, a znaš šta sam siguran, o silnom kontroliranju kod nas uglavnom najviše govore oni koji su van granica zakona/pravila
Ove godine sam dva puta lovio na Dunavu iz camca, nitko nas niti obilazio, niti kontrolirao, mada sva trojica smo ispravni po pitanju pribora/alata hehe, i postupanju sa ulovom...da budem skroz jasan, na obali sam znao doživjeti kontrolu od ribocuvara, a po pitanju plovila poprilicno sam siguran (tj. znam) da postoji selekcija onih koji se kontroliraju, i onih koji ne
Kolega koji radi u MUPU svašta mi je napricao o nekim događanjima na rijekama, ali baš i nisu za slobodno prenošenje putem foruma
Policija me znala kontrolirati na Savi, tj. pitati dozvolu i uzeti podatke, teški krivolov su suzbili poprilicno dobro (granicno podrucje itd.), mada ako imaš dozvolu možeš se osjecati slobodan nositi šta i koliko hoceš, dokaz tome je solidna opskrbljenost đakovackih restorana što ribom sa Save, a što sa Jošave i Borovika
Ja u svome ŽIVOTU nisam vidio da je netko ribi odsjekao peraju
, znam za to, ali u praksi nisam doživio NIKADA, nadalje, u Đakovu (mjesto kojem je najbliža PRAVA tekucica Sava na dobrih pola sata vožnje, zgodno za znati) par restorana ima u ponudi jela od smuđa i soma, volio bi vidjeti jedan jedini racun vlasnika tih UO za kupljenog smuđa i soma!? Dovoljno je reci da je jedan lokal svojevremeno imao u ponudi bassa
kojeg su puni ribnjaci naravno
Pitanje privrednog ribolova je kod nas tako reci cudno regulirano, koliko znam u erdutskom dunavcu ribar slobodno operira u proljece, dok su rekreativcima bubnuli zabranu
, tako su mi rekli kolege/frendovi iz Osijeka, neka me isprave ako griješim oni koji znaju nešto drugo, da se razumijemo, problem krivolova je dosta manji nego kod vas, ali postoji brdo kontradiktornih i iskvarenih stvari, evo još samo jedan primjer ljudske grstavosti vs. nemogucnosti djelovanja:
Na Jošavi kod Đakova se nakon ponovnog puštanja vode u pogon ubacio i namnožio stvarno pristojan broj štuke i smuđa...mjera za obje vrste je stvarno korektnih 50 cm (što je pohvalno), ali problem je sljedeci što znam brdo pojedinaca (keder/filet/rep majstora) koji još nisu upecali jedno ili drugo, a da im riba nije "progutala" do cmara
Dragi Bog zna koliko je riba
vanmjerskih odnešeno sa vode, a ribocuvar apsolutno nemocan (koji po meni tamo poprilicno korektno radi svoj posao), jer još nisam cuo da je nekome napisao prijavu zbog klanja smukija i škljoca van mjere (za prekomjerne ulove i ribe pod zabranom je i to dosta njih)...ali u ovom slucaju je totalno ne-mocan, temu o godišnjem limitu nošenja određenih vrsta nemam želudca da spominjem/pocinjem, kao ni onu o popisu ulova sa pocetka godine za prijašnju gdje ispada da su kondori koji su 300 dana na vodi odnjeli 4 ili 5 riba
E da smo barem ljudi