vd napisao:
...
e jbga, ako je max 2min potrebnih za regulisanje te obaveze problem,
uz sve benefiti cinjenice da je ribucavar tu negde u blizini i tu negde stalno...
onda nama ne trebaju vode, nego kiseli kupus...
...
Ja više volim da ribočuvar može uvek da bane, a da ja ne mogu ni da naslutim kad će to biti, nego da bude tu negde stalno, da mi neprestano stoji iza leđa dok pecam i pazi da ne napravim neki prekršaj. Ja ne mogu tako da pecam. Ali mogu ovako: ako me uhvati sa rukama u pekmezu, nek me odere i od batina ako treba, a ne samo novčanom kaznom.
Mislim da je suština u tome da kazna bude toliko visoka da se bilo kakav pokušaj prekršaja uopšte ne isplati, i da svi tom potencijalnom kaznom budu uredno naplašeni kroz obaveštenje na dozvoli, razne brošure itd... Još kad se raščuje da je taj i taj prošao ko žuti zbog tog i tog prekršaja, to će mnoge potencijalne prestupnike da demorališe.
E sad, i to je mač sa dve oštrice i otvara prostor za razna podmetanja ako se neko zameri ribočuvaru lično, ili model korupcije kakav se viđa kod saobraćajnih prekršaja (kazna je 20 000... 'ajd daj 5000 i vozi). Izgleda da je najvažnije od svega ko je ribočuvar. Mnogo više može da uradi manji broj ribočuvara kojima je stvarno stalo da se voda sačuva (koji bi samim tim bili i bolje plaćeni) nego čitava armija preko veze zaposlenih kvazi-čuvara koji su tu isljučivo zbog plate i prilike da i sami krivolove.
Sve u svemu, kakvi god propisi i cene dozvola bile, mislim da je danas u Srbiji ovo neizbežan scenario:
Stalker napisao:
Korupcija nam je jedan od "gorućih" problema, pa se pitam da li bi i dobro plaćeni ribočuvari savesno i redovno obavljali svoj posao, ili ćemo i dalje gledati film "Ruka ruku mije" na svim nivioma - ovoga puta uz još bolje podmazane guzice.
Ovo je jedan od glavnih razloga zašto nisam za skupe dozvole i zašto sam ubeđen da preskupe dozvole ne bi ama baš ništa promenile nabolje (sada i ovde).
Ove Gocijeve cene dozvola bile bi sasvim dovoljne da manji broj pravih (ali stvarno pravih) ribočuvara ima pristojne plate i još da ostane i za poribljavanje (koje neće ni biti preterano nužno ako se na razne načine stimuliše uip i smanji privredni ribolov).
Dixi.