Nije mi bas najjasnije cemu toliko insistiranje na minimalnoj meri, ako vec postoji ogranicenje u broju komada? Zar nije dovoljno recimo 2 stuke dnevno? Meni se cak cini da je bolje da ponese 2 od po 30cm nego 2 po 60cm? Kod nas riba i onako ima jako malo sanse da poraste. Ovo moje misljenje se ne odnosi na manje vode gde mogu vaziti specijalni uslovi.
Evo recimo na Zasavici, koja spada u prirodni rezervat, nema ogranicenja broja za stuku???
Ceo pristup ocuvanju ribljeg fonda mi je nekako naopak i veoma nerealan za sprovodjenje. Ljudima je jako testo da se pridrzavaju ovih mera, kad oko njih caruju mreze, struja, dinamit, kosare... Po meni je najlogicnije a i najjednostavnije da se kontrola prvo sprovede po pijacama i restoranima, samim tim ce biti i manje mreza jer nece moci tako lako da prodaju ulov. Naravno ne zavrsi sav ulov na pijaci mnogi hrane i svinje ribom
Potom bi mogla da se sprovede rigorozna kontrola vecih reka, pa sve do malih kanala i barica... Naravno treba sprovesti i ekoloske kontrole raznih fabrika, mlekara, secerana... Ovo bi trebalo da bude praceno jakom medijskom kampanjom. Mislim da bi sa svim ovim drzava mogla samo da bude samo da dobitku. Posle toga bi sa punim pravom moglo da se zahteva od ribolovaca da postuju pravila, kupuju dozvole... a i ljudima bi bilo mnogo lakse da to prihvate.
Prosle godine pecam sa prijateljem na Tamisu bucove i preko 90% ribe i ako je bilo komada i preko 3kg vracamo, dolazi kontrola i trazi da platimo dnevnu dozvolu, a pored nas covek sa carencem sa mosta hvata stukice i smudjice od po 15cm, naravno njega ne kontrolise!!! Neke od vecih riba koje smo pustili su kolege nizvodno od nas pokusavale da zakace varalicom dok su jos onako opijene plivale po povrsini