Aca Milićko napisao:
Ja se samo plašim da ne bude doplatna za Bovan pa doplatna za Moravu, pa doplatna za Dunav, pa doplatna za Ćelije, pa doplatna za Vlasinu, pa doplatna za Drinu, pa doplatna za mala jezera i bare, pa kad staviš na papir, dozvola te izađe 200 evra. Ako tako bude, pozdravljam se sa ribolovom kao hobijem.
Mada me nešto ne greje sunce za moju Moravu: Ako proradi exploatacija uljanih škriljaca u Aleksincu i naprave 6 hidroelektrana kao što je predviđeno, bojim se da ćemo doći u situaciju da plaćamo 75 evra za pecanje na siromašnoj, pregrađenoj, zagađenoj Moravi.
Jest da je to baš baš "Worst case scenario", ali realno, postoji šansa da se baš to desi

Iskreno, Gruža stvarno po svom ribarstvenom značaju zaslužuje doplatnu dozvolu, naročito ako se uzme u obzir i to da veoma mali broj ribolovaca živi na teritoriji opštine Knić, i od prodaje dozvola prosto nije moguće finansirati čuvanje ove vode.
Ali ima i jedan neverovatan primer kategorizacije, baš kako ti kažeš, obične bare u selu Deliblato.
Mislim, kategorizovano je i Srebrno jezero, a stavite ruku na srce i kažite pošteno, šta je Srebrno jezero a šta je Gruža.
Uz put, reke ne mogu da se kategorizuju, osim ako se ne radi o rekama u kojima žive salmonidne vrste riba.
I da se razumemo, samo budala može da kaže da mu nije potrebna saradnja sa ribolovcima. Mi kao korisnik, imamo veliki broj pouzdanih ribolovaca koji nam pomažu dobrim informacijama, ali isto tako ima i onih koji su veoma zlonamerni i uglavnom se bave neproverenim poluinformacijama. Šta da se radi, mi Srbi smo po prirodi pokvaren narod, a iz zlobe i ljubomore spremni smo da kažemo i uradimo bilo šta, samo da drugome napakostimo.
E sad, što se tiče našeg rada, mi uopšte nismo obavezni da svoj posao radimo na ovaj način i da toliko ulažemo. Dakle, možemo i da ovaj posao radimo sa čamcima od 200 eura, sa vozilima od 1000 eura i da se ponašamo indiferentno kao što to čini većina drugih. Verujte da to nije nikakav problem i da nam niko od nadležnih ne bi zamerio. Evo recimo korisnik koji čuva Drinu, četiri godine to radi bez čamca, a da mu to niko iz ministarstva nije ni najmanje zamerio.
Dakle, ja vaš samo molim da pokažete bar malo poštovanja, ne za mene, već za ove ribočuvare. A ako iko od vaš misli da je to lako, neka pođe jednom kao volonter sa čuvarima, pa da oseti kakav je taj leba koji oni jedu.