Lomnica_city napisao:
Babuska se razmnozava ginogenezom i nema meleza babuske i drugih vrsta (mozda ako nekad toliko naraste populacija pa se jave muzjaci iste koji bi se parili za zenkom karasa, koja nekim cudom nije nestala iz te vode), a to za zabranu koriscenja nje kao kedera je smisljeno zbog toga sto se cesto (precesto) desi da ljudi preostale kedere koje su doneli a nisu iskoristili PUSTE u vodu na kojoj pecaju, zamisli da neko donese cebacoka ili suncicu na vodu u kojoj ih nema, ponese 20 komada, potrosi 5-6-7 a ostale pusti, za par godina ce ih biti na hiljade!
Pozdrav

Hm, takva je teorija. Medjurim jednom prilikom, pre 15-ak (u nekom starom casopisu gde upozoravaju na opasnost zvana babuska) sam procitao ovo sto sam pisao. Napomenuto je da se poprilicno razlikuje od ostalih saranskih vrsta kada je razmnozavanje u pitanju. A godine kasnije su me naterale da u to poverujem. Lovio sam babuske koje se dosta razlikuju. I ne samo po boji sto se moze pripisati stanistu, vec i po obliku. Bilo je vretenastih slicnih saranu divljaku, pljosnatih belih, babuski sitnih rastom ali povecih, tamnih peraja, zutih ... Npr. pre par godina sam u nekoj bari lovio... ne znam ni ja sta. Ima neka obelezja karasa (izrazenu bocnu liniju, boju, "krace" ledjno peraje) ali opet ne sve (dosta vecu glavu, duguljasto telo....) uz sve to bilo ih je u izobilju. Zato sam stekao utisak da sve to sto sam davno citao i ima smisla.
A sto se tice pustanja kedera... Imao sam i ja takav obicaj. Imam i dalje. U konkurenciji cverglana i suncice ovo je ipak manje zlo

Jednom prilikom sam ispod pancevca kao kedere kupio desetak sarancica (oo 10 cm duzine)... I njih sam pustio. Kada vec niko ne poribljava, evo ja cu

@šifus
Hvala na informaciji. Napokon nesto provereno