Danas je Čet Jun 19, 2025 11:17 pm

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris

Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 339 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 8 9 10 11 12 Elipsa 34 Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: FOTOAPARAT
PostPoslato: Čet Jan 28, 2010 9:38 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Apr 16, 2009 9:08 pm
Ma sve OK, fotka je super :wink:
Samo nisam mogao da izdržim, a da ne bocnem na ono Canonisti :oops:
Lično uvek se trudim da budem maksimalno objektivan i ne naginjem ni jednom brendu ili proizvođaču.
Ali trenutno stanje na tržištu fotoaparata je takvo da se Canon sam po sebi nameće, prvenstveno onim što nudi u određenom cenovnom segmentu.
Svaki aparat će po dobrom svetlu napraviti makar pristojnu fotku, ali ako ne pevaju ptice i ne cvetaju bandere većina aparata pravi katastrofa fotke.
Na sreću imam priliku isprobati mnoge aparate i prosto se ponekad naježim kada izađe neki novi model, a pravi mnogo lošije fotke nego aparat 3 generacije pre njega.
Sada je stanje takvo da sem Canona u razmatranje bih uzeo jedino neki Panasonicov model ili čak i Samsung koji po meni pravi lepše slike nego Nikon.
Mada vrlo često me neka fotka vrlo prijatno iznenadi, pa sve ne mogu da verujem kada u exifu pročitam čime je napravljena. Ima tu dosta i do oka i mašte fotografa, pa još malo obrade u Photoshopu i rezultat bude zapanjujuć.
I tako, raspisah se ja, a tema osetljiva, pa još svaki Ciga svoga konja hvali, pa...
Moj izbor bi u kompakt i ultrazum klasi definitivno bio neki Canon, a da smem od žene uzeti DSLR bio bi ili Canon 450D ili Nikon D5000 koji me je vrlo prijatno iznenadio, za D90 ili neki dvocifreni Canon nemam para, a i objektivi koje takvi aparati zaslužuju bi za mene bili preskupi...
Ma bre, sad sam se totalno skenjao odo' popit pivo :D

Vrh

PostPoslato: Pet Jan 29, 2010 9:29 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Sep 23, 2008 1:13 pm
Ma nisi, ne znam za ostale ali meni je uživancija čitati komentare ljudi koji se razumiju u tematiku i na sasvim jednostavan način ti pomognu u nekim stvarima iznoseći svoje mišljenje.

Vrh

PostPoslato: Uto Feb 02, 2010 7:45 pm 
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Maj 29, 2007 4:42 pm
samo zato shto se 1 od moderatora ukljuchio u temu nechu da obrishem ovo blachenje firme nikon haha.
aj' sad stvarno: moj novi aparat ne mozhe da se meri sa mojim trenutnim starim (d-200) u mnogo chemu. mozhe - i bolji je: rezolucija/shum (i filmichi-naravno) - sve ostalo - bolji nikon. e da, i podjednaki su u malom trajanju baterije (do 500 snimaka)

Ko ne procita uputstvo fotoaparata - voblere mu panjevi odneli, motke mu se u kontri lomile, shvalerke mu kresali drugari!!

Vrh

PostPoslato: Pet Feb 05, 2010 8:11 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Apr 16, 2009 9:08 pm
He, he, he, znao sam da će ovo prerasti u temu Canon vs. Nikon :lol: :lol: :lol:
Opet ću se ograditi da se hvalospev za Canonov tabor odnosio prvenstveno na kompakt klasu, mada ... (šalim se, šalim se).
Činjenica je da u poslednje vreme nema nekih pomaka po pitanju fotografije, čak naprotiv. Na žalost nisam imao kontakta sa profesionalnom fotografijom i sa ozbiljnijim uređajima (najbolji aparati sa kojima sam se igrao su bili D300 i 40D).
Trend je da se čak i u DSLR klasu uvodi video, i to full HD, a fotografija kaska. Čak se govori o tome kako će fotoparati zameniti kamere u skorijoj budućnosti. Takođe ulažu se napori u razvoj "malih" DSLR-a, takozvanih Micro Four Thirds, kao što su Olympus Pen E1 ili Panasonicovog G1/GH1, koji su prilično interesantni, pogotovo naprednijim amaterima, mada još uvek jako skupi (imao sam na poslu Pen E1 i siguran sam da bih za te pare pre uzeo Nikon D5000). E sad, ovi poslednji su mali, imaju izmenjive objektive, odlične senzore, kvalitet fotografije blizak onome sa klasičnih DSLR-a, ALI da bi ih smanjili izbacili su ogledala, pa nemaju (kao što je neko ranije zamerio, a ja se slažem) optičko ražilo, a njega opet više nema na većini kompakt aparata, pa se bez njega može. Doduše G1 ima elektronsko tražilo...
Skoro zaboravih, ne znam da li sam spomenuo, ali Panasonic kompakti su dosta bolji od Nikon/Sony/Olympus modela, kao na primer vrlo jeftin, a dobar LS85.

Vrh

PostPoslato: Pet Feb 05, 2010 8:58 pm 
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ned Jun 18, 2006 9:59 pm
To elektronsko trazilo je najvece djubre koje postoji na fotoaparatu :evil: , bolje da ga nema uopste nego da bude elektronsko. Na mom malom olympusu sp310 ima opticko i leti pripomogne dosta,mada 99.5% fotografija opalim gledanjem u ekrancic.

Vrh

PostPoslato: Sub Feb 06, 2010 4:19 am 
Urednik
Korisnikov avatar

pa dobro dado - mene chesto ljudi optuzhuju da sam flamer na relaciji c/n - a to je netachno. evo ja sad imam prilichno zaokruznhena (i dalje) oba sistema, znachi ne lupetam, i nisam ostraschen. o.k. jesam (malo) verovatno, medjutim, ovo sve shto sam rekao na temu novi kanon(5m2) vs nikoni (d3, d200) - trudio sam se da to kazhem hladne glave.
evo najsvezhiji primer od sinoch - znachi sa 1.8 / 85 objektivom 5m2 se prilichno muchio na trgu jednom ovde (neka feshta world musiq-world bar-be-q - tu i tamo poneko i lepo svira, generalno jako lepo, dugo nije bilo takvih hepeninga kod nas po bgd-ono pun trg ljudi - kakvi ocesh (turisti, domachi...) generalno svi nasmejani i te fore...) no... - dakle sinoch iso800 F na oko 2, 1/60ak-1/200 - znachi definitivno nije "mrak") - i petarda se tu i tamo muchi i razmislja gde che da ufokusira, i na kraju sam vishe ruchno fokusirao, posho me smara to razmisljanje autofokusa - a recimo d200 to sa svetlosno slabijim objektivom, recimo imao sam do nedavno 35-70/2.8 zumich - to bukvalno zakucava u momentu. a d3-ni da ne pricham. +shutter lag je primetan kod 5ice u odnosu na nikone. mislim ono u odnosu na kompakte jeste "trenutno" medjutim u odnosu na nikone - koje imam/sam imao - definitivno to nije trenutno. ali dobro - u krajnjoj liniji slike pravi chovek, a ne aparat. "boj ne bije vodjena raketa, vech boj biju muda u pilota" shto bi rek'o moj drug abdee.
*podrzhavam (tvrdim) da su canon mali kompakti bash ono bolji od nikon kompakta. to sam bash ono chvrsto ubedjen.

Ko ne procita uputstvo fotoaparata - voblere mu panjevi odneli, motke mu se u kontri lomile, shvalerke mu kresali drugari!!

Vrh

PostPoslato: Čet Mar 11, 2010 11:23 am 

Pridružio se: Sre Jul 01, 2009 11:59 am
Chira napisao:
:) Samo da dodam moje veoma subjektivno mišljenje,
dakle, važi samo za mene... :wink: :)
Nikada ne bih kupio aparat bez optičkog tražila.
Delom zato što sam na njega (na tražilo, a ne aparat :)) navikao u vremenu "analogije",
delom što nosim naočari jake dioprije (za blizu),
pomalo zato što i najbolje osvetljenje display-a nekad zakaže zbog prejakog sunca,
a najviše zato što mi ništa ne može nadomestiti perverziju zadovoljstva :) zvanog
KADRIRANJE! :D

Gospodine Chira, oprostite sto ovako upadam, ali nesto me zanima bas vezano za fotografisanje. Odmah sam zakljucio da ste jednostavna osoba koja u ribolov ide sa jednim stapom, nekoliko varalica i jednim Fuji ultrazum kompaktom. Volio bih i ja da sam takav, ali nisam nazalost. Naime, ja u ribolov idem sa najmanje tri stapa: 1. bolonjez, 2. varalicarac 2.7 m, 3. telemec. (Telemec koristim za daleka bacanja malih varalica, a i kao rezervni stap za plovak, ako nesto bude bolonjezu) Naravno, ne bih se osjecao potpuno spreman za cjelodnevni boravak pored vode kada ne bih imao u rucsacu i fotoaparat. Koristio sam ranije jedan mali kompakt Sony, a sada nosim Canon 400d sa dva kit objektiva. Dobio sam taj komplet na poklon. Ne pada mi na pamet da kupujem objektive od 500 eura. Aparat nije pretezak i prevelik, brz je i ima sve sto treba. Ali, problem nastaje kada ga izvadim. Svi ribolovci reaguju malo drugačije nego kada diskretno slikam malim kompaktom. Djelujem sumnjivo i opasno! Zašto? Kako da napravim dobre slike kada nailazim na otpor onih koje upravo zelim slikati jer su interesantni za slikanje?

Vrh

PostPoslato: Čet Mar 11, 2010 11:36 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Jan 23, 2007 9:41 pm
^Lepa reč i gvozdena vrata otvara, a često pomaže i osmeh... :wink:

Lepo im objasniš "ko si, šta si", da slikaš za svoju dušu... Pošalješ im i koju fotku ako te lepo zamole... I nema problema... :wink:

Vrh

PostPoslato: Čet Mar 11, 2010 6:15 pm 
Urednik
Korisnikov avatar

pa nishta. kazesh, zdravo kolege, nosite ribe kuchi da ih pojedete, a? - u grlu vam zasele.... -i vech si uspostavio komunikaciju - dalje ide sve jednostavno :) :)

Vrh

PostPoslato: Čet Mar 11, 2010 6:27 pm 
povratnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pon Sep 29, 2008 6:22 pm
A posle dolazi komunikacija na visem nivou to jes rukama dobices batine :mrgreen:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 339 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 8 9 10 11 12 Elipsa 34 Sledeća

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris