Danas je Pon Jun 16, 2025 10:46 pm

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris

Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 835 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 74 75 76 77 78 Elipsa 84 Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: DOZVOLE 2010
PostPoslato: Pon Mar 29, 2010 5:27 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Nov 10, 2009 8:32 pm
saran je vrsta, golac je varietet (kao i supner, spigler i cajler), i u dunavu je autohton, prema majci prirodi :wink:

Vrh

PostPoslato: Pon Mar 29, 2010 10:58 am 

Pridružio se: Pon Apr 06, 2009 10:21 pm
Hmmmm, pa i Kinezi su ljudi, ali tesko da su "autohtoni" u Srbiji... ;)

Hvala na odgovorima

Vrh

PostPoslato: Pon Mar 29, 2010 11:44 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Mar 20, 2008 9:30 pm
skespa napisao:
saran je vrsta, golac je varietet (kao i supner, spigler i cajler), i u dunavu je autohton, prema majci prirodi :wink:

Nema ni teoretske sanse da ga je majka priroda unela u Dunav iz Azije, Sasa je u pravu, autohton je prema nasim "strucnjacima" a inace mislim da ga je po Vojvodini rasirila Marija Terezija (ne licno nego posledicno).
Pozdrav 8)

http://www.youtube.com/watch?v=w3PWtKnWmSE&feature=related

Vrh

PostPoslato: Pon Mar 29, 2010 1:08 pm 
Korisnikov avatar

Lomnica_city napisao:
Nema ni teoretske sanse da ga je majka priroda unela u Dunav iz Azije

nemoj ljutis ali obrnuto :wink:

Citiraj:
# Cyprinus carpio carpio (European carp). Eastern Europe (notably the Danube and Volga Rivers).[1][3][3]

http://en.wikipedia.org/wiki/Common_carp

da ne kopam konkretnije naucne reference od ne-nasih"strucnjaka"

poz

Vrh

PostPoslato: Pon Mar 29, 2010 6:33 pm 

Dobro, za obicnog sarana znam i ja da je autohton u nasim vodama... i mnogo sire. Ali saran golac je mutacija sarana, po mojim saznanjima, namenjena pre svega vestackom uzgajanju. Sada se vise ne secam, ali znam da je mnogo izdasniji od obicno sarana. Valjda brze dostize konzumnu velicinu i sl. Isto tako sam siguran (mada nema nista na netu o tome) da je na nase prostore dospeo kao gotov proizvod, tj. da nije nastao u nasim vodama/laboratorijama... Zato sam i postavio pitanje za "golaca". Za amura, tolstolobika i ostale azijske vrste nemam dilemu.

Vrh

PostPoslato: Pon Mar 29, 2010 6:43 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Jul 15, 2009 11:15 pm
Ako su izmislili tovne pilice, prasice i ostale zivuljke zasto ne bi i sarana???

E sad ko ga je izmislio, pa nasi ljudi naravno ali su projekat prodali japancima jer nisu imali finansije da ga sprovedu u delo.

Vrh

PostPoslato: Pon Mar 29, 2010 6:53 pm 
Korisnikov avatar

^^u ribnjackim uslovima da, ali se u divljim vodama losije snalazi od svog vretenastog brata, hibridizacijom sa istim se njegove osobine gube, pa ne moze da bude pretnja nikome. naravno kada je poribljavnje u pitanju, ribnjacki varijeteti su po meni promasaj.

ono sto sam hteo da ti kazem je da je to i dalje ista vrsta i da se vodi kao takva

Vrh

PostPoslato: Uto Mar 30, 2010 12:19 am 

Pridružio se: Pon Okt 06, 2008 3:19 pm
Evo, sada citam izmene u ПРАВИЛНИК О КАТЕГОРИЗАЦИЈИ РИБОЛОВНИХ ВОДА (http://www.ekoplan.gov.rs/src/1-2-Pravi ... cument.htm). Zanimljivo, pominju se reke "делове водотока Дунава, Саве и Тисе на којима се обавља привредни риболов и водотоке река: Бегеј, Колубара, Велика Морава, Западна Морава, Јужна Морава, Пек, Тимок и Ибар." Nigde nema Drine, a ni Uvca ni Lima, sto ce reci da ce sve biti po starom. Lopovluk. Opet ce nadrljati stanovnici Zapadne Srbije, jer ce ocigledno morati da doplacuju za sve i svasta.
Ostalo je ono:
Риболовне воде друге категорије морају обавезно испуњавати следећe критеријуме:
1) задовољавајући квалитативни и квантитативни састав рибљег фонда на основу оцене стања и продукционих одлика рибљег насеља риболовне воде;
2) масени удео аутохтоних врста у риболовним водама друге категорије мора бити већи од 70%.
Члан 4.
Поред критеријума из члана 3. овог Правилника, риболовне воде друге категорије морају испуњавати и један од следећих критеријума:
1) утврђен режим заштите природе;
2) повећан број риболоваца који гравитира риболовној води (близина великих насељених места, број продатих дневних дозвола и др.);
3) туристички потенцијал;
4) доказ о осталим предузетим мерама са циљем заштите и одрживог коришћења рибљег фонда (порибљавање, извршено инвестирање и сл.).
Zivo me interesuje kako ce korisnici voda da ovo dokazu, ali je zanimljivo da su izbrisali one navode za mladicu i pastrmku, jednostavno su izostavili cele reke. Neverovatno! Posto ovih 70 posto niko zivi nece moci da dokaze, bice - kako se dogovorimo. Jadno i bedno.

Vrh

PostPoslato: Uto Mar 30, 2010 12:50 am 

ma citam vec danima to i trazim smisao....
Citiraj:
1) задовољавајући квалитативни и квантитативни састав рибљег фонда на основу оцене стања и продукционих одлика рибљег насеља риболовне воде;

Sta li je pesnik hteo reci? Bilo sta? Znaci ova tacka nema u sebi ni jedan konkretan kriterijum za koji bi covek mogao reci tako je ili nije tako.

Citiraj:
2) масени удео аутохтоних врста у риболовним водама друге категорије мора бити већи од 70%

Odgovorno tvrdim, kao ribolovac sa 25 godina ribolovnog staza, da osim Dunava i Save ne postoji ni jedna iole veca ravnicarska voda koja zadovoljava ove uslove. Samo babuska i tolstolobik prebacuju 30% na tim vodama. A gde je amur, bas, suncica, cverglan... Do nedavno je Tisa mogla se nosi sa Dunavom i Savom, ali zahvaljujuci trovanjima vode od pre par godina i na tisi som i saran postaju retkost. Tamis je odavno babuskarska voda i zato je jako popularan kod vecine ribolovaca. Kanali, bare, jezera... Da li treba trositi reci?

Salmonidne vode sam svesno izuzeo jer ih ne posecujem (pa i Drinu kao takvu u dobrom delu toka) ali mi se cini da tamo kalifornijska pastrmka moze da bude problem.
Da li neko od prisutnih na forumu moze da se seti neke vode koja zadovoljava ovu tacku?

A clan 4. je tek komedija svoje vrste. Mislim, "turisticki potencijal"!? Pa i ja vidim takav potencijal u svom dvoristu, samo dajte pare pa da vidite! Definitivno je zakon pisao neko kome nije stalo do njegovog sprovodjenja vec samo da bude napisan. Ne bi me cudilo da se Clan 3. Tacka 2. proglasi za opcionu jer u tom slucaju II kategorija moze da bude bukvalno sve.

Vrh

PostPoslato: Uto Mar 30, 2010 4:44 pm 

Pridružio se: Pon Okt 06, 2008 3:19 pm
Mrdesktop,
slazem se sa tobom, ali sam ubedjen da nije zakon napisan samo da bi bio napisan, vec je u startu napravljen tendeciozno. Ne pominju se Uvac, jer su na njemu 3 jezera, Kokin Brod, Sjenicko i Zlatarsko pa ce moci da rade sta hoce, a o Drini da ne govorim. Ti ljubitelji beloglavog supa su ocigledno neki Dulicevi puleni, jer ta ptica obitava u samom zacetku Kokinog Broda, a oni zbog toga dobijaju na upravljanje cak tri jezera, sto je cist cirkus. Takodje me zivo interesuje za Lim i Drinu sta ce da urade... Previse se bahato ponasaju.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 835 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 74 75 76 77 78 Elipsa 84 Sledeća

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris