doktor bouz napisao:
razlozi mogu biti raznorazni. po meni - variraju od boli me ona stvar -do ona stvar me boli (sa medjuvrednostima zvonaraju mi j.. i tako to...).
Pa nije baš sasvim tako doktore, možda ipak postoji i neki objektivan razlog...
Ja sam već duže vreme uveo "praksu" da na forumima kačim fotke širine 800 piksela, a koliko vidim isto to rade i mnogi drugi na Net-u (dakle, ne samo na ovom forumu). Razlog je jednostavan, većina nas ima monitore od 15 inča i veće, a rezolucija na njima je retko ispod 1024 piksela po širini (mnogo češće i puno veća), pa je shodno tome i fotka od 800 piksela širine sasvim adekvatna, odnosno prava mera. Na displeju mog laptopa koji ima neku srednju rezoluciju 1280x800 takva fotka nije uopšte prevelika, odnosno taman je velika koliko treba da bi se mogli lepo uočiti svi detalji...
Na drugu stranu, fotka te veličine, ako je "puna boja" i "ostalog" (recimo, neki lep pejzaž) velo često je veća od 100 kb, ma šta da joj radiš (naravno, ako ne želiš da se primeti degradacija kvaliteta). Ne pomaže ni "save for web" opcija koja uklanja EXIF i još ponešto, tačnije pomaže ali ne dovoljno. Po meni, "plafon" kod veličine fotki bi ipak trebalo podići na, recimo, 150 kb jer to može bez problema "sažvakati" čak i najosnovniji ADSL/cable paket od 1 Mbit-a... Odnosno, dok pogledaš prve dve-tri fotke i ostale su se već učitale. Što se tiče kolega na dial-up konekciji, stvarno mi ih je žao, dugo sam se i sam tako kačio, a povremeno se i dalje tako kačim kada nisam kod kuće, ali mislim da bi ipak trebalo gledati interes većine, a ubeđen sam da većina forumaša ipak pristupa putem neke brže konekcije..
I da, kući imam taj osnovni paket od 1 Mbita, a na poslu 4 i kusur...
p.s. Mogli ste ubaciti na početak posta i jednu anketicu o brzinama Net-a, bila bi od pomoći...