Danas je Sub Avg 30, 2025 5:52 pm

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris

Započni novu temu  Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 294 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 21 22 23 24 25 Elipsa 30 Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: Ned Jun 26, 2011 9:07 pm 

Pridružio se: Pet Nov 27, 2009 1:19 am
Ako uspemo u tome da se ribolovci oslobode strahova i iskoriste priliku da otmu jezero od ribokradica, onda slobodno možemo da kažemo da će se na ovom jezeru ribokrađa iskoreniti. Hoću da kažem, da ne postoji ni jedna ribočuvarska služba koja može da radi bez pomoći pravih ribolovaca, ali za sad pomoć od ribolovaca na Gruži je minorna. Kada se to bude promenilo, ribokradice će nestati sa ovog jezera.

Vrh

PostPoslato: Ned Jun 26, 2011 9:47 pm 

Na početku ove teme, pročitao sam mišljenje nekih da bi bilo dobro da su jezero dobili Kragujevčani. Međutim, očigledno je da o toj temi pišu osobe koje nisu baš najbolj einformisane kada je u pitanju i kako i zašto, pa ći pokušati da objasnim.
1. Jezero Gruža se nalazi na ribarskom području Srbija Jugozapad, a grad kragujevac se nalazi na teritoriji ribarskog područja Srbija Centar. Sa tim u vezi, onaj ko upravlja jezerom Gruža nema zakonsko pravo izdavanja dozvola u Kragujevcu, pa samim tim se postavlja pitanje od kojih para bi se finansirala ribočuvarska služba.
2. Sva pravna lica kojia su konkurisala, a da imaju sedišete u Kragujevcu, nisu ispunjavala zakonom propisane uslove da budu korisnik ribarskog područja. To praktično znači da bi neko u Ministarstvu morao da prekrši zakon da bi ikome od njih dao na upravljanje deo ribarskog područja.
3. Bez obzira što su u poslednje tri godine jezerom upravljala dva korisnika i to H.P. Kićo iz Kraljeva i Srbijašume, jezerom su zapravo upravljali Kragujevčani u uniformama ribočuvara. Kako su ga sačuvali, to je dobro poznato, ali odgovorno tvrdim da Kragujevčani ne mogu da se izbore sa problemima ribokrađe na ovom jezeru.

Vrh

PostPoslato: Ned Jun 26, 2011 10:39 pm 

Pridružio se: Sre Jan 21, 2009 8:39 pm
Pa lepo se ti Rangoo ispuca na ovoj temi....bez komentara...
100% istina da veceras u ribocuvarskom kanpu nema veceras NIKOGA
Veoma sam cesto na jezeru,u zadnjih mesec dana sam bio bar 10 puta i bio sam na mestima odakle nije mogla da mi promakne bilo kakva aktivnost ribocuvara,ali bukvalno ih nigde nisam video :wink:
Na jezeru ima dosta camaca i to sa pentama ne sa el motorima,onda ima cverglana,pa ima recimo i u pojedinim kanpovima 5-6 stapova po coveku,pa nosenje smudja ispod mere......i sve je ovo i jos mnogo toga je istina.I sta Rango sa tim?
Sve ovo sto sam ja napisao gore je sitnica i ti Rangoo ako si u aktuelnoj sluzbi znas to mnogo bolje od svih nas.
Voleo bih da me demantujes pa da postavis sliku iz neke skoracnje ili jos bolje buduce akcije ili recimo slike sa kavezima za cverglane itd. :wink: 8)

Vrh

PostPoslato: Ned Jun 26, 2011 10:43 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Jan 18, 2011 9:28 am
Zanima me da li ce iko zaustaviti izlov sitne deverike?

Vrh

PostPoslato: Ned Jun 26, 2011 11:18 pm 

gubnik.kg napisao:
Pa lepo se ti Rangoo ispuca na ovoj temi....bez komentara...
100% istina da veceras u ribocuvarskom kanpu nema veceras NIKOGA
Veoma sam cesto na jezeru,u zadnjih mesec dana sam bio bar 10 puta i bio sam na mestima odakle nije mogla da mi promakne bilo kakva aktivnost ribocuvara,ali bukvalno ih nigde nisam video :wink:
Na jezeru ima dosta camaca i to sa pentama ne sa el motorima,onda ima cverglana,pa ima recimo i u pojedinim kanpovima 5-6 stapova po coveku,pa nosenje smudja ispod mere......i sve je ovo i jos mnogo toga je istina.I sta Rango sa tim?
Sve ovo sto sam ja napisao gore je sitnica i ti Rangoo ako si u aktuelnoj sluzbi znas to mnogo bolje od svih nas.
Voleo bih da me demantujes pa da postavis sliku iz neke skoracnje ili jos bolje buduce akcije ili recimo slike sa kavezima za cverglane itd. :wink: 8)

Ajdemo redom. O načinu rada službe ne mogu da pišem iz razumljivih razloga, ali svakako da nismo planirali da uvek nekoga bude u kampu. Postoje prioriteti, a to svakako nije da se ribočuvari slikaju u kampu, jer to ne znači da nešto i rade.
Drugo, imali smo baš lepe rezulzaze rada u poslednjih mesec dana, ali to se ne odnosi na rekreativne ribolovce. Za sad imamo druge prioritete. veruj da bi prave ribokradice baš volel da se mi sada bavimo rekreativnim ribolovcima.
Treće. što se tiče čamaca, mi smo nadležni samo za pecanje iz čamca, ali ne i za upotrebu čamaca u druge svrhe.
Kaveze za cverglane nismo planirali jer to je sizifov posao koji bi nam odneo mnogo vremena, tako da ne bi smo imali vremena za druge radnje. A što se tiče ribolovaca, ne brini doći će svi na red.
Uz put, ovo što smo mi uradili za šest meseci, nije urađeno za poslednjih deset godina, računajući i prijave koje smo podneli za ovo kratko vreme. Pa ne možeš od nas da očekuješ više za ovo kratko vreme. Ipak su ribočuvari pre svega ljudi koji moraju nekad i da spavaju, a imaju oni valjda pravo i na privatan život.

Poslednja izmena od Rangoo u Ned Jun 26, 2011 11:39 pm, izmenjeno 1 put ukupno.

Vrh

PostPoslato: Ned Jun 26, 2011 11:20 pm 

grgile napisao:
Zanima me da li ce iko zaustaviti izlov sitne deverike?

Naučnici sa PMF-a tvrde odgovorno da je ta sitna deverika neka druga vrsta deverike, odnosno vrsta koja nije obuhvaćena Naredbom o lovostaju. U tom smislu, mi za sad nemamo osnova da postupamo. Vrlo rado, ali tu smo nemoćni dok se ne promeni zakonski propis.

Vrh

PostPoslato: Ned Jun 26, 2011 11:25 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Jan 18, 2011 9:28 am
A koja je to vrsta deverike,odakle je dosla,koliko narasta,gde je onda podmladak obicne deverike?

Vrh

PostPoslato: Ned Jun 26, 2011 11:30 pm 

Pridružio se: Čet Dec 24, 2009 8:27 pm
Rangoo napisao:
2. Sva pravna lica kojia su konkurisala, a da imaju sedišete u Kragujevcu, nisu ispunjavala zakonom propisane uslove da budu korisnik ribarskog područja. To praktično znači da bi neko u Ministarstvu morao da prekrši zakon da bi ikome od njih dao na upravljanje deo ribarskog područja.
3. Bez obzira što su u poslednje tri godine jezerom upravljala dva korisnika i to H.P. Kićo iz Kraljeva i Srbijašume, jezerom su zapravo upravljali Kragujevčani u uniformama ribočuvara. Kako su ga sačuvali, to je dobro poznato, ali odgovorno tvrdim da Kragujevčani ne mogu da se izbore sa problemima ribokrađe na ovom jezeru.

Kad god sam poceo da pisem na ovu temu,iznerviram se.Stalno brisem tekst,po ko zna koji put. Praksa je pljuvanje drugih i prikrivanje svojih budalastina.Nikad ni jedan dokaz a pluvacine na tone.
Taman sam zaboravio na desavanja sa jezera kad opet neko se javi i siri raznorazne price.
Ti mislis da smo bas toliko glupi?????Zasto nas potcenjujes?Hajde kazi lepo kako si ti dobio vodu.Svima vama je samo jedno zajednicko i bitno.Zajebi demagogiju.
Svako vidi sta drugi radi a nikada nece da bude samokritican.O svacijem postenju se dosta culo.

Poslednja izmena od zlajakg u Ned Jun 26, 2011 11:37 pm, izmenjeno 2 puta ukupno.

Vrh

PostPoslato: Ned Jun 26, 2011 11:31 pm 

Kao drugo, mnogo je lakše biti teoretičar nego neko ko to treba da sprovede. Svi zanju da je jezero izuzetno napadnuto od strane raznoraznih ribolovaca. Poseban problem su kampovi na jezeru, gde uglavnom obitavaju ribolovci koji su godinama unazad sticali loše navike, počev od bova pa do pecanja na više štapova.
Što se toga tiče, obzirom da su se već malo opustili, upravo ovih dana ćemo se posvetiti njima i veruj da neće niko ostati bez prijave ako je imao zabačeno više od tri štapa.
Dakle, ako neko hoće, uvek može da nađe zamerku, pitanje je samo da li je ta zamerka suštinski bitna, ili u tom trenutku postoje neki drugi prioriteti.
U svakom slučaju, na Gruži ima posla koliko hoćeš, a makar i da na jednog ribolovca dođe po jedan ribočuvar, teško da bi se svi problemi rešili za ovako kratak vremenski period.

Vrh

PostPoslato: Ned Jun 26, 2011 11:33 pm 

grgile napisao:
A koja je to vrsta deverike,odakle je dosla,koliko narasta,gde je onda podmladak obicne deverike?

Problem je u tome što su te dve vrste vizuelno veoma slične, a da bi se utvrdila razlika, mora svaka da se raspori jer se razlikuju po čeljustima. To je svakako anomalija Naredbe o lovostaju i mi ćemo tražiti izmenu iste, odnosno da Nredbom budu obuhvaćene obe vrste.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu  Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 294 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 21 22 23 24 25 Elipsa 30 Sledeća

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris