Danas je Pon Jun 16, 2025 9:16 pm

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris

Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 177 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 5 6 7 8 9 Elipsa 18 Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: Uto Jan 17, 2012 3:11 pm 
Saradnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Maj 24, 2006 12:26 am
Tamerlan napisao:
Ali, što onaj reče "Ko sa 20 godina ne želi da menja sistem-taj nema srca, a onaj ko i sa 30 godina i dalje želi da menja sistem-taj nema mozga".

Ja sam sa 20 i učestvovao u promenama sistema, ali sada sa 30 shvatam da nije ispalo baš kako sam želeo. :mrgreen:

Vrh

PostPoslato: Uto Jan 17, 2012 3:22 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Jan 27, 2011 2:17 pm
Saša napisao:
Goci napisao:
Smej se ti ludače jedan :) ali ja garantujem da bi ovakvim cenama korisnik zaradio više para nego ako ima samo preskupu godišnju, koju će da plati jako mali broj ljudi.

Ja sam svojevremeno napisao ideju da ne bude uopšte godišnjih dozvola (li da koštaju simbolično), dakle - samo dnevne, ali recimo 100-150 dinara. Pa ti cenjeni druže/gospodine korisniče digni dupe i pravac na vodu da kontrolišeš i naplaćuješ. Koliko si vredan - toliko ćeš i zaraditi... A mi cenjeni drugovi ribolovci - ko izlazi svaki dan na vodu, prodaje ribu (ili šta već radi kad toliko izlazi) - nek vala plaća svaki dan, i treba da plaća...
No, to u zemljici Srbiji nikad neće proći, a i zašto bi - na početku godine dobiju brdo love na gomilu i onda ne moraju raditi ništa do kraja te iste godine. Pa svaki rad im samo smanjuje tu gomilu, zar ne, zašto bi onda uopšte i radili? I tako već godinama, decenijama... Ribe sve manje, haos sve veći... :roll:

Tesko je naci idealno resenje za dozvole. Ako bi bile samo dnevne (100-150 Din) pa to puta 100 izlazaka izadje :?: 10000-15000 din :o Sta je tek sa ljudima koji imaju mogucnosti i imaju 300+ izlazaka u godini :shock: Razmislite koliko ste imali izlazaka prosle godine, pa onih 5000 din podelite sa brojem izlazaka. Znaci nije problem u tih 5000 din godisnje dozvole, nego u onim silnim doplatnim dozvolama. Postoji mnogo , barem po mom misljenju, lepsa i efikasnija opcija - naplacivati mesecne dozvole za rekreativni ribolov, a sto da ne i za privredni. Ja uzimam dozvolu za koju hocu vodu i za koji hocu mesec. Kada mi se peca pecam ! Sam sistem mesecne naplate primorava i korisnika na redovan rad, morali bi stalno da kontrolisu ko ima a ko nema dozvolu. I u svim ovim raspravama zaboravljamo ( ili ne) glupost oko zabrane nocnog ribolova, ali to je tema za neku drugu raspravu.

Vrh

PostPoslato: Uto Jan 17, 2012 3:42 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Jan 23, 2007 9:41 pm
Druže, teoretski to zvuči strašno, ali u praksi oni tebe moraju da nađu i da ti to naplate... Što nije nimalo lako... A kad me nađe Bogu-iza-nogu u nekoj "pripizdilovici/donjoj prćilovici" - gde se obično zavlačim - sa zadovoljstvom ću mu platiti. :) A kolege što imaju 360+ izlazaka na vodu pa ih to brine, pitao bi ih li rade li i šta drugo u životu, imaju li familiju, obaveze? :)

Vrh

PostPoslato: Uto Jan 17, 2012 4:27 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Jan 27, 2011 2:17 pm
Ako nemisle da rade nece te traziti ni na NS keju, a ako misle da rade i da zarade e onda ce te trazitii i u pripizdovilovici i u drugim prcilovcima. Sistemom izdavanja mesecne dozvole i naplate na mesecnom nivou ostaju bez ogromnih sredstava koja su im data na gomilu. Isto tako i raznorazna SRD, KSR i jos kojekoji nebi imali lovu na gomili od provizija za prodate dozvole pa ih posle boli dupe za clanove, nego bi morali da bi preziveli da konkurisu za sredstva za poribljavanje i stosta jos. Ucestvovao sam svojevremeno u osnivanju jednog SRD (Sportsko-ribolovnog drustva) i "ponesto" znam na tu temu. O sistemu mesecne dozvole za ribolov sam jos pre 10-12 godina pricao sa raznim ljudima iz raznih sfera i nailazio na nerazumevanje samo onih koji su trebali da ubiru lovu od tih dozvola. Mesecnim naplacivanjem dozvola ribocuvarske sluzbe bi bile primorane da rade da bi zaradile platu za taj mesec. A jos bi lepse bilo kada bi im plate i isplate istih zavisile od broja oduzetih mreza, agregata za struju, napisanih i realizovanih prijava za krivolov svake vrste pa i za rekreativni ribolov bez dozvole. Tada bi verovatno "malo" ozbiljnije i savesnije radili svoj posao ( iako ima ribocuvara koji savesno rade svoj posao i mesta, odnosno voda, gde ribocuvarske sluzbe rade za primer). O necem ovakvom se moze razmisljati i kada (ako) se organizuju i osnuju udruzenja varalicara krenuti u konkretnu akciju. Stvar je u tome da vecina nas hoce da plati i ima tu dozvolu ali je mnogima, kao i meni, to udar na budzet kada treba da izdvojim na gomili pare za dozvolu pa jos plus i kojekakve doplatne.
Sto se tice broja izlazaka na vodu mislim da se skoro uvek moze naci sat-dva do tri sata vremena da se ode negde da se malo varalicari i da se to uklopi sa licnim, profesionalnim i porodicnim obavezama.

Vrh

PostPoslato: Uto Jan 17, 2012 5:08 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Avg 19, 2008 4:32 pm
Ja se slazem da bi to sa iskljucivo dnevnima na mnogim vodama bilo najpravednije.

Medjutim, objektivno, nijedna ozbiljna cuvarske sluzba nebi mogla da bude opremljena i da funkcionise na tom principu.
A sto se tice toga da dajemo pare na gomili...ja u zivotu nikad nisam kupio dozvolu za ceo iznos odjednom, uvek na vise rata...

RIBOTEKA

Vrh

PostPoslato: Uto Jan 17, 2012 5:26 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ned Jul 12, 2009 1:31 pm
E to vidiš, kockare, nije više moguće u Nišu, Paraćinu... I to od pre par godina. Nekada je bila potpuno normalna stvar. 2-3 do 5 rata.

Vrh

PostPoslato: Uto Jan 17, 2012 5:30 pm 
Saradnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Maj 24, 2006 12:26 am
Evo seo sam 10 minuta i razmišljao o cenama dozvola, i osnovne i doplatnih, tek da vidim šta se može smozgati za 10 minuta...

Ja bih to ovako uredio, malo zakomplikovao, ali bi svako tačno znao šta plaća i šta dobija:

-------------------SAVEZNA----------------------------------

Godišnja dozvola sa kojom možeš da pecaš u Srbiji: 2000 din
Doplata da možeš i da nosiš ribu: 2000 din (zajedno 4000)

Obe ove 2000-ke bih sada izdelio na vremenske periode:
6 meseci: 1500 din (zajedno sa nošenjem riba: 3000)
3 meseca: 1000 din (zajedno 2000)
1 mesec: 500 din (zajedno 1000)
nedeljna: 300 din (zajedno 600)
dvodnevna: 200 din (zajedno 400)
jednodnevna: 150 din (zajedno 300)

-------------------------DOPLATNE-----------------------------------

Godišnja doplatna za jednu dobro čuvanu vodu punu riba: 1000 din
Doplata da sa te vode nosiš ribu: 1000 din (dakle zajedno 2000)
Napomena: Kupovina savezne doplatne za nošenje riba nije neophodan uslov da nosiš ribe sa vode gde važi doplatna, dovoljno je samo da za tu vodu kupiš dodatak za nošenje riba.

Doplatna za tu vodu za kraći period:
6 meseci: 600 din (zajedno sa nošenjem riba: 1200)
3 meseca: 400 din (zajedno 800)
1 mesec: 300 din (zajedno 600)
nedeljna: 200 din (zajedno 400)
dvodnevna: 150 din (zajedno 300)
jednodnevna: 100 din (zajedno 200)

--------------------------------------------------------------------

Recimo da je Bovan, gde često pecam, dobro čuvana voda gde se plaća doplatna dozvola. Ja bih tako uzeo:
- osnovnu od 2000 din da mogu da pecam
- godišnju za Bovan od 1000 din
- išao bih 5 puta na 2 dana negde gde se plaća doplatna, ali ne bih nosio ribe, što bi me koštalo još 5 x 150 = 750 din
- išao bih 5 puta na 2 dana negde gde se plaća doplatna, ali bih hteo da nosim ribe, što bi me koštalo 5 x 300 = 1500 din

Ukupno 5250 din.

Sasvim razumna brojka za UiP pecanje na svim vodama gde poželim da odem za godinu dana, plus bih 10 dana sa dobro čuvane i ribom bogate vodeo mogao da nosim ribe, što je fina količina ribe za večeru.

Vrh

PostPoslato: Uto Jan 17, 2012 5:40 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ned Jul 12, 2009 1:31 pm
Dobar model.

Poslednja izmena od Aca Milićko u Uto Jan 17, 2012 6:10 pm, izmenjeno 1 put ukupno.

Vrh

PostPoslato: Uto Jan 17, 2012 5:58 pm 

Pridružio se: Sre Nov 24, 2010 8:31 pm
Poštovane kolege, vidim da komentarišete doplatne dozvole, a nisam primetio da je neko obratio pažnju na jedan od razloga uvođenja dopl. dozvola. Naime, postoji član zakona koji kaže da svaki ribolovac koji ima nameru da kupi dozvolu može to uraditi samo u mestu boravka i nigde na drugom mestu. Na stranu moje mišljenje da je ovakav član zakona protiv ustavan ( mislim da će se i Kockar složiti, jer je već učestvovao na forumu ministarstva, kada smo to pokušali da objasnimo " nadležnima"), pokušaću da vam predstavim situaciju jednog korisnika koji na svom ribarskom području ima mali broj ribolovaca ( a mislim da je takav slučaj sa drinskim jezerima i delovima Drine). Sa kojim sredstvima raspolaže korisnik koji može da proda 300 do 400 godišnjih dozvola? Ako ima 300 ribolovaca po 3.312,00 dinara, raspolagaće sa sumom od 993.600,00. Da li je ovo suma sa kojom može da se gazduje, ako znamo da jedan ribočuvar na minimalcu košta oko 330.000,00 godišnje, gde su ostali troškovi goriva, održavanja,stručno lice, poribljavanja i t.d. Ova računica je navela neke " pametne" da uvedu doplatnu dozvolu koja ispravlja greške i sve svodi na preambulu- korisnik plaća, tj, gde pecaš tu i plati.
Uvođenje doplatnih dozola je tek počelo, bićemo svedoci za par godina, da će od utopističke ideje- jedinstvena dozvola ostati samo J...
Interesantna je i fora kako su neki korisnici rešili problem,koji proizilazi iz činjenice da doplatnu dozvolu, moraju da plate svi,kako domaći ribolovci tako i oni koji dolaze sa strane. Problem se rešava tako da distributeri koji prodaju dozvole na teritoriji korisnika, imaju fiktivno velike rabate, pa će lokalni ribolovci, plaćati manje doplate, nego oni koji dolaze sa strane. Na taj način se čuva mir u kući i svi srećni i zadovoljni. Ovaj mehanizam je već profunkcionisao u Beogradu, koji je inače najveće tržište, pa su neki distributeri reklamirali svoje dozvole, na način da su poklanjali vaučere za kupovinu rib.opreme, a onaj korisnik koji se probio na beogradskom tržištu, svakako ima korist, jer nema nikakve obaveze prema tim ribolovcima.
Svedoci smo da su se sadašnji korisnici uglavnom uspešno bavili matematikom, dok su osnovne zadatke-čuvanje i poribljavanje, malo zapostavili, ali bože moj, biće i to u limburgu mesecu.
Ja bih na kraju dodao, nije važno koliko košta, nego je važno, šta dobijamo za te pare.

Vrh

PostPoslato: Uto Jan 17, 2012 6:07 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Jul 28, 2007 3:21 am
Ja kad sam razmisljao na temu cena dozvola bio sam dosao do gotovo identicnog modela kao sto je Gocijev kao najpravednijeg i za ribolovce i upravljace, taj model bi nesumljivo doneo najvise efekta po budzet ribolovaca i upravljaca kao i po riblji fond.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 177 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 5 6 7 8 9 Elipsa 18 Sledeća

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris