Napisah komentar pa resih da procitam sve od prve strane. Vidim da se prica o dozvoli cesto pretvori u prici o cuvarima, ribokradicama i slicno, ali ja moram da ponovim. U uzickom kraju - mi nemamo problem sa ribokradicama - nemamo problem sa ribocuvarima - kod nas NEMA ribe - konstantno ispustaju jezero - jezero je okupirano izletnicima i kupacima - od oktobra do maja nema sta da se upeca, tako da sezona prakticno traje 3-4 najtoplija meseca - kod nas nema soma, stuke, smudja, bucova, mladice, pastrmke, jedino sto moze da se upeca je na poneki sitni klen i grgec. Otud se, kao prirodno, namece pitanje, zasto bi mi placali istu cenu dozvole, kao neko na Dunavu gde svih tih riba ima? Vidim, covek se nervira sto traze dozvolu odmah od prvog januara. Kod nas je u tom periodu jezero pod debelim ledom, a grgec se pojavi tek krajem aprila. Zasto onda ne uvode polugodisnju dozvolu, kada iz objektivnih razloga vise od pola godine i ne prilazimo jezeru? I na kraju, za svaku drugu vodu u okolini Uzica mora da se placa paprena doplata. Za jezera na Uvcu doplata je bila 3.000, za Drinu treba jedno 5 doplata, a sad ce da uvedu i neke izmisljene revire na kojima ne moze da se peca... Zato je ovo sto je Goci napisao potpuno prirodno. Dozvola koja iznosi petinu prosecne plate u zemlji je obicna pljacka. Drugacije se ne moze nazvati. Ne zavisi cena dozvole, cisto da znate, niti od kursa, niti necega drugog, vec od toga sto plate zaposlenih u drzavnom sektoru konstanto rastu i ovo je u sustini cena uvecana za predvidjenu inflaciju. Vlast jednostavno ne zanima da li ima neko pare ili nema, jer vlast rednovno prima mesecnu platu od naseg poreza. Bojkot je svakako potreban i to iskljucivo putem medija. Precisno izvedena medijska akcija ce dati rezultate za 3-4 dana. Sta se pise po forumu, malo koga zanima. Zato, svi u svoje lokalne medije, a ko ima vezu i do drzavnih i krenite sa pricom o bojkotu zbog visokih cena i zbog dugogodisnjeg unistavanja ribljeg fonda i rezultati nece izostati. Da li znate koliko ta razna ribolovacka udruzenja dobijaju iz opstinskih budzeta, jer se ribolovo kod SOFK-e tretira kao sport? Tim parama rukovodi mali krug istih ljudi, koji od toga prakticno zive, pa su, samim tim, zivotno zainteresovani da se nista ne menja. I jedna mala primedba, ne znam zasto stalno kukate na krivolovce. Sta nas briga za tu sortu ljudi? Ima ko je placen da o tome brine. Time se samo razvodnjava sustina. To bi isto bilo kao da pricamo o stanju demokratije u Srbiji, a da onda rasprava krene o ljudima koji su zbog kradje u zatvorima. Kakve to veze ima sa cenom dozvola? NIkakave. To je samo dokaz vise da oni koji godinama uzimaju pare ne rade posao za koji su placeni. Nase je, kao poreskim obveznicima da trazimo od ministarstva koje placamo i kroz porez i putem dozvole da radi transparentno i da nam konstantno polaze racune. Mi njih placamo, a ne oni nas. Mi smo ti koji bi trebalo da postavljamo uslove. Krivolovci nisu bruka nas normalnih ribolovaca, nego ministarstva, udruzenja, sudstva, korisnika voda. To bi isto bilo kao da se mi sramotimo sto lopovi pljackaju. Zasto bi se normalan gradjanin stideo sto postoje lopovi? Da li je policija, za nase uslove, odlicno placena da hvata lopove? Neka rade svoj posao.
|