nađoh neke svoje postove (pisane krajem 2011. na temu kupovine dozvola za 2012.) i slatko se ismejah za ovaj prvi pa rekoh da ih stavim ovde
Učlanio sam se na forum pre oko godinu dana, kad sam postao da budem aktivniji ovde, makar u čitanju bila je već zima, znači nije se pecalo i onda sam sedeo kao i sad i čitkao teme....i tada se kukalo ovde, a evo vidim ni sad se nije ništa promenilo....i dalje će se (samo) kukati koliko vidim. Ne znam da li je do mentaliteta ili čega već al ostavljamo utisak društva i nacije koje ili krade ili kuka, složni ni u čemu nikad nismo, za promene, za bolje dane, za bilo šta što nam smeta i za ono što želimo...znamo samo da plačemo kao pi.čke (jeste drugovi i drugarice, kao PI.ČKE...khm a mislim se u sebi "kao pič.ketine!!!").
Dozvolu sam kupio i nisam ko zna koliko išao na pecanje (gledajući koliko ljudi često idu), hajde da uzmemo u obzir i da ruku na srce još nisam ovladao odgovarajućim tehnikama, ne znam terene, nisam motorizovan, pa eto tu i tamo odem gde mi se predloži i gde sam u mogućnosti....svuda gde sam išao je jako slabo, da ne kažem katastrofalno, što bi značilo da na nekim jel te boljim mestima verovatno ne mnogo bolje, treba često da se ide i bude uporan kao konj.
Za tih 5000 kinti, nije mi bitno koliko ću ribe odneti, jedem ribu i volim, al mi stvarno nije bitno dal ću je odneti, ove godine nisam odneo nijednu, mada i ulovi su bili smešni (jedino na krstarenju sa drugarima i to samo zato što su tražili da im pravim čorbu od ribe, nekoliko bucova i neka štuka...čuj, ja čorbadžija i čorba od bucova

), prosto mi žao da nosim kad vidim koliko nema ribe u našim vodama i to malo smo u stanju da upropastimo, gadi mi se što su ljudi nepromenjeno ovakvi, ako radi negde riba, upacaće 200 i sve staviti u čuvarku, nezasiti, gladni, željni da za sebe strpaju koliko god mogu, gde god, čega god. Uživam u prirodi i bez ulova, al zbog pecanja smo tu i nema te sreće koja može da zameni dobru ribu na štapu. Bolujemo svi manje-više od toga da imamo dobar pribor, da koliko god možemo priuštimo sebi da uživamo više u tom našem vremenu na vodi....i složićete se valjda da i najskuplji štap nije ništa drugo do jedna obična motka ako su nam reke puste, a mašinu na prazno možemo i kući da vrtimo.
Mislim da je vreme za ozbiljnu akciju i bojkot, svim sredstvima....ako treba da se sastanemo ispred vlade onda hajde, da se piše svuda, verujem da ima uticajnih ljudi (ne u smislu da lupe šakom o sto i nekom u ministarstvu izdele par šamara, nego u nekim novinama da izađe koji članak, forumima, sajtovima, da je prešlo granicu i da se svima smučio lopovluk i krivolov), da reagujemo na vodi, nemojte ovde samo da pišete kako vas sve i gde karaju, na koje načine, kako vas boli guza, al eto ima važnijih pitanja u zemlji a je.bača je puno pa tako niko ne bi ni obratio pažnju na vašu stradalu guzu pa eto malo plačete, malo se žalite i tako iznova.
Ove godine neće videti moje pare dok ih ne vidim na vodi i dok ne vidim/pročitam da su počeli da hvataju ozbiljne prekršioce...a i kako mogu da me kazne da pecam bez dozvole jer da bih pecao treba biti ispujnen uslov da ima hebeno šta da se upeca!!! ovako sam ja lik koji se šetka sa štapom i isprobava varalice...
ps. izvinjavam se na pojedinim rečima, al stvarno sam besan i isfrustriran zbog lopovluka u ovoj zemlji, a u ovoj sferi me to baš pogađa
Naravno da bojkot ne podrazumeva samo nekupovinu dozvole, ništa nam ne vredi da se nas 100 ili 500 ovde naloži i ne kupi dozvolu. Jako je mali broj ljudi ovde koji dolaze na forum u odnosu na broj ljudi koji odlazi na vodu, tako da svako treba da pripomogne malo, da smislimo za početak neki tekstić i svako u svom kraju izlepi i obavesti ljude (ribolovce)...možemo brate da prikupimo i sredstva i zakupimo jedan domen, neko sa ovog foruma može da odradi tu stranicu, ne mora da izgleda ništa posebno, važnije je šta će pisati na njoj (ne mora ni za dž da je radi, damo mu neku kintu, ko koliko može da izdvoji), tu da postavimo sve slike koje su se nakupile ove godine i klipove krivolova, da vidimo šta se to poribilo u toku ove godine, koliko su mrežaroša pohvatali, koliko puta su se pojavili na licu mesta kad im je krivolov prijavljen itd....Odredimo i termin kad može što više nas da se sakupi i odemo gde treba. Pre neki dan slušam u emisiji na B92 kako ministarka priča kako je riblji fond zadovoljavajuć i to pazi kaže nešto tipa: "Ako slušate ribolovce svi se žale kako nema ribe, kako su vode puste, ali verujte mi riblji fond je sasvim zadovoljavajuć"....pa jašta, a za hleb nikad nemoj da slušaš pekara, za kuću nemoj arhitektu. Retko kad palim tv a kad upalim pokajem se, no ni ravnodušnost nas neće bilo gde odvesti. Svi smo (ribolovci) nekako neozbiljni, jedino su lopovi ovde ozbiljni i organizovani. Ako hoćete dajte da pokušamo jer nije isto jesti gofna iz navike i jesti jer nema ništa bolje.
Eto i ja sam prosipao mudrolije, pojeo gofna i kupio dozvolu za tu 2012. al nemate pojma kako mi je drago da je neko pokrenuo sve ovo i verujem da ćemo istrajati...
Dodao bih samo da sa ribočuvarima treba da ide policajac pa da se ribokradica plaši ribočuvara a ne obratno i da inspekcija ozbiljno i temeljno nadgleda rad svakog ribočuvara, ove dve stvari mi izgledaju bitne.