#knez# napisao:
Nismo se razumeli, to nije angažovanje novih policajaca, već upošljavanje postojećih, a ako može nekom uredbom da se dozvoli ribočuvarima da nose oružje tim pre bolje, no nisam siguran da ribočuvar sme da poteže bilo šta na bilo koga.
Nesme ni milicija da poteze oruzje po zakonu (jako dobro to znam jer sam polagao za pistolj) pa je zato onaj jadnik i poginuo u Vlasotincu. Profesionalna, dobro obucena i opremljena rendzerska sluzba bi mozda i bila resenje problema, stim sto je neophodno uskladiti podzakonska akta o pravima takve sluzbe u smislu obavljanja posla i odbrane od nasrtanja na licnost i zivot. Postoji dobro organizovana rendzerska sluzba u NP "Tara", imaju cak i skolu za obuku kadrova (mislim da je srednja strucna sprema u pitanju). Eto odakle bi NPFG mogao da prepise domaci zadatak i da se reorganizuje.
Nije ni kod nas problem da se otkriju ribokradice i ribolovci bez dozvole, samo ovde ti niko nece fino i kulturno dati licnu kartu da mu ispises prijavu i jos lepo spakovati pribor koji ces mu oduzeti. Balkan i vekovne borbe protiv svih i svakoga su unele elemenat otpora (bezobrazluka, bezobzirnosti i jos kojecega) u genetski kod ovdasnjih ljudi pa je hajducija i otimacina postalo nesto sto se pranosi sa kolena na koleno.
Povremeno dodje do mutacije pa se pojavi odredjen broj, ili cak i cela generacija, "normalnih" koji bi da pecaju i uzivaju u prirodi bez da je uniste.
Odoh van teme!
Problem dozvole, po mom misljenju, nije samo njena cena vec ono sta ti kupovinom te dozvole dobijas, a to je vrlo skupa ulaznica za uzivo gledanje unistavanja prirodnih resursa, prirode uopste i svih vidova i vrsta lopovluka na vodi!!!