Ma ima sto načina da se to napravi valjano, ali očigledno nedostaje malo dobre volje kod onog ko odlučuje i donosi uredbe/zakone...
Po meni velika je greška pri ovako postavljenim "relacijama" dati vode na upravljanje privatnim preduzećima (mada se ni mnoga JP nisu pokazala ništa boljima, istina). Privatnici imaju samo jedan cilj: da zarade, i ništa više (čast zaista retkim izuzecima, ako ih uopšte ima). Zato ovu oblast treba daleko strožije regulisati i uvesti bolje mehanizme kontrole istih. Nemam ništa protiv da dotični zarade, pa čak i 5 ili 10x više nego sada, ali
treba napraviti takve "mehanizme" da do novca mogu da dođu samo velikim radom, a ne ostaviti "post-socijalističko-komunističke manire", a uvesti "kapitalizam" onako kako ga mi shvatamo na mala vrata. To neće da ide... I ne ide...
Najbolje bi po meni bilo da država osnuje službu/instituciju (ili šta već) koja će se brinuti samo ovom problematikom (po ugledu na recimo američki "Fish and Wildlife..."
http://www.fws.gov/ ili slične u svetu), sa jakim uniformisanim, opremljenim i full-ovlašćenim službama na terenu, a ne ovako kako je sada, odnosno da vode prepustiš kurti i murti ili trulim javnim preduzećima koje samo interesuje seča šume ili ubijanje divljači i prihodi od istih, a ribolov, riblji fond i očuvanje istog - to im je deveta rupa na svirali...