Danas je Čet Jun 19, 2025 12:49 am

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris

Započni novu temu  Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 714 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 51 52 53 54 55 Elipsa 72 Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Dozvole 2013
PostPoslato: Ned Feb 10, 2013 9:23 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pet Nov 06, 2009 7:42 pm
Sjajno!

Vrh

PostPoslato: Ned Feb 10, 2013 3:55 pm 

Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 10:16 pm
glavu svakog pojedinca menjas zakonom ako postoji i ako ga sprovodis

Vrh

PostPoslato: Pon Feb 11, 2013 12:26 am 

Pridružio se: Pon Okt 06, 2008 3:19 pm
Citiraj:
Samo da se razumemo "cuvanje prirode" dolazi iz glave svakog pojedinca, a za one (a ima ih kolko oces) koji to nemaju u glavi postoji zakon, jak zakon kojim se doticnima onemogucava unistenje prirodne sredine u ovom slucaju vode i njenih bogatstava bilo kojim nacinom ( dinamit, struja, mreze ,ufff sto mrzim sve 3 kategorije, ili bilo kako drukcije).

Ovo je apsolutno tacno, ali, ponovicu stoti put, ne vidim zasto o ovome stalno raspredamo. To uopste nije tema. Kriminalom i kriminalcima neka se bavi onaj koji je za to zaduzen, a mi treba da pricamo o onome sto nas dotice, a to je dozvola i ono sto za nju dobijamo, tj. gazdovanje vodama od strane ministarstva i korisnika. Prosto imam utisak da pojedini ljudi namerno ubacuju price o krivolovou da bi zamutili vodu. Ta prica bi imala smisla da smo mi organizovani kao nekada, da udruzenja gazduju vodama na neprofitabilnim osnovama, pa onda svi ucestvujemo u akcijama.
Ovde je biznis u pitanju, drzava uzima procenat, bas kao sto uzima procenat za vadjenje rude. Oni koji rudu vade to rade zbog para. Mi to stalno zaboravljamo, jer se pecanjem bavimo zbog ljubavi. I fudbalom se pocinje iz ljubavi, ali kada krenu pare, onda tu vise naivnih nema.

Vrh

PostPoslato: Pon Feb 11, 2013 6:34 am 

Pridružio se: Pet Feb 08, 2013 3:01 am
toni napisao:
Citiraj:
Samo da se razumemo "cuvanje prirode" dolazi iz glave svakog pojedinca, a za one (a ima ih kolko oces) koji to nemaju u glavi postoji zakon, jak zakon kojim se doticnima onemogucava unistenje prirodne sredine u ovom slucaju vode i njenih bogatstava bilo kojim nacinom ( dinamit, struja, mreze ,ufff sto mrzim sve 3 kategorije, ili bilo kako drukcije).

Ovo je apsolutno tacno, ali, ponovicu stoti put, ne vidim zasto o ovome stalno raspredamo. To uopste nije tema. Kriminalom i kriminalcima neka se bavi onaj koji je za to zaduzen, a mi treba da pricamo o onome sto nas dotice, a to je dozvola i ono sto za nju dobijamo, tj. gazdovanje vodama od strane ministarstva i korisnika. Prosto imam utisak da pojedini ljudi namerno ubacuju price o krivolovou da bi zamutili vodu. Ta prica bi imala smisla da smo mi organizovani kao nekada, da udruzenja gazduju vodama na neprofitabilnim osnovama, pa onda svi ucestvujemo u akcijama.
Ovde je biznis u pitanju, drzava uzima procenat, bas kao sto uzima procenat za vadjenje rude. Oni koji rudu vade to rade zbog para. Mi to stalno zaboravljamo, jer se pecanjem bavimo zbog ljubavi. I fudbalom se pocinje iz ljubavi, ali kada krenu pare, onda tu vise naivnih nema.

Prijatelju zaista ne vidim razlog tvom besu niti logici u ovome sto pises, ja sam prosto odgovorio na komentar "kolege po oruzju" GOCI-ju na njegov post u vezi cuvanja prirode. A sta mislim o dozvolama mozes da procitas u mom prethodnom postu na strani 52 ove teme. A za one koji ne umeju da citaju izmedju redova ni u tom postu evo da se izrazim prostim jezikom U SRBIJI JE SITUACIJA TOLIKO JADNA I OCAJNA STO SE TICE RIBOLOVA NA NASIM VODAMA (REKAMA I JEZERIMA) DA BI CAK I DOZVOLA OD 500 DINARA BILA PRAVA PLJACKA NARODA SOBZIROM NA KVALITET RIBOLOVA(ono sto dobijamo zauzvrat), bar po mom misljenju. Kada bi nam reke i jezera bile pune riba, pretpostavka, (mada vise zvuci kao lepa bajka) verujem da bojkota ne bi ni bilo jer bi narod kao narod rekao "ma jes skupa ali brate ima sta i da se ulovi pa i nek je" (bar ja podjem od sebe). Medjutim to je nazalost bajka i tesko izvodljivo zato bi bilo divno kad bi se ljudi slozili i pomogli jedni drugima u ovom bojkotu i realno uradili nesto sto je mozda u nasoj mogucnosti a to je da se bar izborimo za jeftinije dozvole u nasoj zemlji, a za kvalitet i bogatstvo voda ribom nazalost prijatelju krivo je bezakonje, tj. ne sprovodjenje zakona. Prostim jezikom, kolika god da je cena dozvola prijatelju NE DOBIJAMO NISTA ZA UZVRAT niti cemo dobiti, to je SRBIJA bre!!!!

Vrh

PostPoslato: Pon Feb 11, 2013 7:28 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Nov 04, 2008 9:51 pm
Ne bi složio kolega,iako mislim da je dozvola skupa u odnosu na naš plitak džep.Naime, ima ih dosta koji za dozvolu od 6.000,00 rsd pecaju 200 dana godišnje(minimum) i za to vreme ulove barem pola tone smudjeva.Po tržišnoj ceni to je oko(minimum) 250.000,00 rsd.Mislim da je to mnogo više od cene dozvole.Naravno,ovo se odnosi na Dunav i Savu.Što neko reče,oni koji pecaju klena i skobalja,plaćaju isto kao oni koji pecaju smudja i soma,a gde je tu logika.Logike ima ako se gleda na pecanje kao na rekreaciju,ali da li je pecanje samo rekreacija pravo je pitanje.

Vrh

PostPoslato: Pon Feb 11, 2013 8:32 am 
Saradnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Maj 24, 2006 12:26 am
Ako bih opet malo otišao u svet naučne fantastike (u smislu verovatnoće da tako nešto ikada bude usvojeno u Srbiji), ja bih malo zakomplikovao sistem dozvola u pokušaju da rešim i ovaj problem.

Recimo:
osnovna dovzola da možeš da pecaš 3000 din
doplatna da možeš da nosiš vrste poput soma, smuđa, štuke, šarana... 2000 din
doplatna da možeš da nosiš ostale vrste ("belu" ribu) 1000 din

Pa ti biraj šta hoćeš, ali i plati bar donekle srazmerno ponešenom.

Vrh

PostPoslato: Pon Feb 11, 2013 9:10 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Jul 28, 2007 3:21 am
Goci da izvines al mislim da je to totalno nepotrebno, dovoljno je ogranicavati kolicinu dozvoljenog ulova srazmerno trenutnom bogatstvu ribljeg fonda. Ovako ispada da kupujemo ribu koju pecamo pa se malo gubi karakter sportskog i rekreativnog i sve pomalo lici na privredni ribolov malog obima. :wink:

Vrh

PostPoslato: Pon Feb 11, 2013 9:16 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pon Feb 09, 2009 2:03 pm
toni napisao:
...Oni (ministarstvo) su izdali korisnicima prirodni resurs i ubiraju procenat i imaju zajednicki interes sa korisnikom da cena bude sto visa...

Ovo je SRŽ problema. Trenutna postavka sistema je očajna. Ovdašnji zakon sve i da je najbolji na planeti-a daleko je od toga, formalno i u praksi se ne sprovodi. Korisnici voda, umesto da kroz česte i nenajavljivane kontrole od strane ministarstva budu primorani da svoj posao ljudski rade-podnose neke besmislene, frizirane finansijske izveštaje na kraju godine, kojima "pravdaju" prihode od dozvola. Javna je tajna da im listom svima ostaju desetine hiljada Evra u džepovima svake godine i iskreno se nadam da će jednom i oni doći pod lupu nekoga kome je zaista stalo da njihov rad proveri i iskontroliše.

Sportski ribolovci i resorno ministarstvo/korisnici trenutno čvrsto stoje na suprotnim stranama i interesi, kao ni ciljevi, im se ne poklapaju. U tom smislu sam siguran da će sukob trajati još dugo vremena.

Vrh

PostPoslato: Pon Feb 11, 2013 9:25 am 
Saradnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Maj 24, 2006 12:26 am
Dule napisao:
Goci da izvines al mislim da je to totalno nepotrebno, dovoljno je ogranicavati kolicinu dozvoljenog ulova srazmerno trenutnom bogatstvu ribljeg fonda. Ovako ispada da kupujemo ribu koju pecamo pa se malo gubi karakter sportskog i rekreativnog i sve pomalo lici na privredni ribolov malog obima. :wink:

Ako gledaš kao doplatu za nošenje ribe. :wink:

Ako gledaš kao popust za nenošenje, onda izgleda malo drugačije. :wink:

Ako se složimo da je puštanje riba nešto dobro za riblji fond, onda ljude nekako treba motivisati da to rade. Nažalost kod našeg čoveka edukacija ide nekako teško, pa novčana olakšica deluje kao bolje rešenje. :oops:

Vrh

PostPoslato: Pon Feb 11, 2013 9:56 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Mar 05, 2009 8:52 pm
Goci napisao:
Dule napisao:
... Nažalost kod našeg čoveka edukacija ide nekako teško, pa novčana olakšica deluje kao bolje rešenje. :oops:

To je to. Nasem coveku samo kazes da je nesto dzaba ili skoro besplatno i eto ti gomila poklonika uhvati i pusti. Dzaba edukacija. :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu  Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 714 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 51 52 53 54 55 Elipsa 72 Sledeća

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris