Upravo tako kao što ste napisali... Kako se kod mene tačno zna kojih 8km je "žuta zona" na Tisi! Tu se javlja problem što je zakup za takve "delove" velikih reka jako skup, pa se i ne privatizuje nego je korisnik država (preko JP, AD itd.), tako da stanje na tim vodama u Mađarskoj i nije sjajno! Ali zato svako jezero,jezerce, bara, mrtvaja - za priču! Zato se tamo plaća "jedinstvena" za te "otvorene" vode + dnevna/godišnja za određenu... Ja recimo kada sam pecao na privatnoj mrtvaji, morao sam da kupim godišnju + dnevnu za tu vodu (godišnja 2500forinti, dnevna 2800forinti, a godišnja za tu mrtvaju bi bila oko 4000din kako sam tada računao)! Primer korisnika-zakupnika koje pozivamo u goste na Godišnju skupštinu Udruženja ribolovaca je takav da je privatnik ima vlasništvo nad vodom, ali u Upravnom odboru mu sede članovi lokalnog Udruženja (koji mu garantuju 1400 dozvola godišnje) i onda nema zajebavanja ni sa jedne strane! Ribolovci ima da se ponašaju u skladu sa propisima, poštulu ograničenja. a ovaj ima da ulaže u riblji fond, čuvanje (2 čuvara u 12-časovnim smenama- ukupno njih 6!!!), uređenost obale, infrastrukturu itd.
Ipak mi se to ne dopada jer su velike reke naše najveće bogatstvo! Na privatnim tim vodama je sve nekako veštački, uvek je gužva, relativno su to male vode... Ne znam šta nam budućnost nosi, kao što rekoh, sve bi bilo bolje nego što je stanje sada, ali isto tako vidim i da se ni za šta ne pitamo, a i ne zaslužujemo da budemo pitani... Privatnik bez kontrole institucija koje kontrolišu ribolovci ili ribolovci direktno - mrka kapa!
_________________ Tek kad sasečeš poslednje drvo, tek kad zatruješ poslednju reku, tek kad upecaš poslednju ribu - tek tada ćeš shvatiti da se novac ne može jesti!
|