rp napisao:
Nejicivan napisao:
Polako dolazimo u situaciju da ce ovi koji ne kupuju dozvolu pljuvati u lice onima koji je kupuju sto je dokaz "uvrnutog" sistema vrednovanja koji dugo hara na ovim prostorima,tekst crvenim slovima iz predhodnog posta podrzavam u potpunosti

i moje ponasanje na vodi je u skladu sa tim,oduvek

Ja ne pljujem nikom u lice, iz mog licnog obzira prema svakom! Samo kazem da ne treba kupovati dozvole da bi se nesto promenilo u tom sistemu cuvanja riolovnih voda, jer, po nekoj mojoj logici, ako ribocuvarska drustva ostanu bez love morala bi da se zapitaju zasto je to tako?!?!?!?
@rp
Prvo procitaj svoje postove pa onda malo razmisli sta radis, a kakve su zakonske odrebe pa onda uporedjuj. A koliko vidim, nisi upucen u problematiku na vodama jer da jesi znao bi da mnogi korisnici voda ne funkcionisu od prodatih ribolovnih dozvola i da im cinjenica sto nece prodati 500 dozvola nece mnogo znaciti. Npr. specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje obuhvata veoma veliku povrsinu i njime upravlja Javno preduzece "Vojvodinasume". Cime se oni bave mozes da procitas ovde:
http://www.vojvodinasume.rs/preduzece/o ... preduzeca/ To "javno" govori da se oni finansiraju i iz budzeta i da imaju vise nacina na koje im se sredstva slivaju u kasu. Ribarstvo je samo jedna sporedna grana kojim se bave sa 10 puta manjim prihodima od lovstva(dozvola za lov na godisnjem nivou je oko 100 eura), a da ti ne pricam o tome koji prihod dobiju od lovnog turizma. Slucajno mi prijatelj radi tamo pa znam koje su to cifre. Cak i onih 11"privrednih" ribara koji trenutno imaju ugovor od 14 mogucih vise im plati za godinu dana nego sto skupe od prodatih dozvola ribolovaca amatera(1000 eura godisnje za dozvolu i godisnje 300 kg plemenite ribe+600 kg bele koju su u obavezi da predaju svakog meseca: 25+50 kg). Poenta je da njima nista ne znaci ako se proda i 1000 dozvola manje na njihovom podrucju jer to nece uticati znacajno na njihov budzet. A o tome koliko novca zarade secom sume necu ni da pisem. To i malo dete moze da zakljuci kad pocne seca. Ribarstvo je za njih koletaralna steta sto se tice zarade. Moraju da ga odrzavaju, moraju da cuvaju vode, ali od prodatih dozvola sportista rekreativaca oni nemaju nista. Ako u Srbiji imas 20% voda koja su pod javnim preduzecima, a imas, onda je jasno zasto bojkot kupovine dozvola nema smisla za ta podrucja. Ako bi se ostvarilo ono sto je neko ranije na temi predlozio-privatni zakupci voda koji su pod strogom kontrolom drzave uz pravo glasa korisnika-ribolovaca o radu zakupca vode i sankcijama ako ne radi kako treba, e onda bi se moglo nesto uciniti. Ali nije dovoljno da samo jedna strana ucini nesto kako treba. Potrebno je da to svi ucine. A necinjenjem kako to sam predlazes-nekupovinom dozvole, a pecanjem i nekontrolisanim izlovom od strane pojedinca kao licnim buntom nece se postici bas nista...