Vec sam prosle godine pisao, u mom slucaju, ali i mnogih mojih prijatelja, jedinstvena dozvola je obicna glupost i cista pljacka. Zasto? Nas nekoliko, iz raznih privatnih razloga, iskjlucivo pecamo na lokalnom jezeru Vrutci, koje je vise od pola godine skoro do pola ispusteno. Pecanje je uglavnom moguce bas kada je zabrana na belu ribu. Ove godine je bilo posebno ludilo, sve do kraja juna voda je bila nevidjeno visoka, tako da skoro nigde nije moglo da se pridje, a gde je moglo, plovkarosi su bili nacickani jedan do drugog, a vec pocetkom avgusta vecina vode je bila ispustena i sva riba je otisla za vodom. Ranijih godina makar je klen mogao da se peca do polovine oktobra, a ove godine vec polovinom avgusta mnogi su digli ruke od pecanja. Zimi je dobar deo jezera pod ledom (610-620 metara nadmorske visine), a najnovije je od prosle sedmice da su se na vise od 5 hektara pojavile nekakve alge. Jos se ispituje o cemu se radi. Sve u svemu, platis 6.000 dinara da bi pecao par letnjih meseci. A da ne pricam o tome sto je ove godine uhvatiti klena, a i grgeca, bilo malo cudo. Drugih riba za varalicarenje i nema... Zato su ribari sa kojima pricam sve glasniji u zahtevu da se predje na dozvole kao nekad, da svako placa spram velicine ribolovnog podrucja na kome peca, ali i da se udruzenjima vrati briga o ribljem fondu. Iskreno, uopste nije vise pitanje da li kupiti dozvolu ili ne, vec o tome da svake godine sve ovo oko ribolova postaje besmislenije. Imam vec nekoliko prijatelja koji su prestali da idu u ribolov posle 30 godina pecanja, a, kako imaju potrebu za prirodom, presli su na voznju biciklom.
|