homoesoxns napisao:
Razlika je u tome da smo mi rekreativci a oni su poreski obveznici, nama ce uzeti k.... od naseg ribolova a od njih ce uzeti koji dinar poreza za rupu bez dna zvanu "Budzetski deficit".
Koliko je 10% od 60.000 prodatih dozvola? Mislim da mi punimo tu rupu malo više....
"Naknada za korišćenje ribarskog područja
Član 7
Ribarsko područje ustupa se na korišćenje uz naknadu.
Naknada za korišćenje ribarskog područja prihod je budžeta Republike Srbije.
Naknada za korišćenje ribarskog područja na teritoriji autonomne pokrajine, prihod je budžeta autonomne pokrajine.
Visina naknade iz stava 2. ovog člana iznosi 15% od novčanog iznosa troškova za izdavanje dozvole za privredni ribolov i 10% od novčanog iznosa troškova za izdavanje dozvole za rekreativni ribolov (godišnje, dnevne i višednevne).
Sredstva od naknade za korišćenje ribarskog područja korisnik je dužan da uplati kvartalno na račun propisan za uplatu javnih prihoda Republike Srbije, do 10. u mesecu za prethodna tri meseca.
"
Ako dobro tumačim gornje (šta im je "troškova za izdavanje"...
)...
Ribari plaćaju porez na ribu što prodaju, a to plaćaju na ono što PRIJAVE da prodaju
!
Na onaj način, od prodaje dozvola, kako sam računao, ribari "pune" sa oko 7 miliona dinara, a rekreativci sa 36 miliona dinara!
Sami smo krivi što smo letargični i neorganizovani, neće me niko ubediti u suprotno! Vidimo šta se sve može postići sa malo zalaganja i organizovanosti! Boli svakog patka za ribe i ribolov i "staće na stranu" onih koji su trenutno jači i "pokažu zube"! Vidimo to, samo što su to uvek drugi (korisnici, ribari...) a ne mi, pa smo negde usput valjda i izgubili volju i veru da se nešto može menjati... A može!
A što reče Damjan - ma kapa dole ribarima!!! Šta? Organizovali sindikat, imaju asocijaciju, dižu dževu, jedinstveni i što je bitno - vrlo često
izlaze u medije! Pa te emisija kako je plemenito što oni imaju "Riblje čarde" pa tu dolaze gosti, piju vino, kuva se čorbica, divota, pa emisija kako rade u najtežim uslovima (kiša, led, čitav dan "se radi", težak poso...), pa kupe Memedovića za tanjir čorbe da ih snimi kako LJUBE i puštaju ribu nazad, malo-malo pa je neki u dnevnim (tiražnim) novinama gde ima nešto da nam kaže itd. Kad ste gledali I JEDNU emisiju u kojoj je neko
široj javnosti progovorio o problemima rekreativnih ribolovaca - mi o nama!? Nikad! Samo "u našim emisijama" i našim novinama konstatujemo jedni drugima - ono što svi već međusobno znamo!
Vanja pokreće pionirski projekat na tu temu i pokušaće da poradi na tome... Nadam se da ćemo makar deklarativno podržati takve napore - pojedinaca! Svaka čast!
Dok ne budemo imali mi svoja aktivna i jaka (sa članstvom) udruženja, svoje LEGITIMNE predstavnike (kamo nama asocijacija sportskih ribolovaca?), normalne saveze da štite i rade na našim interesima, a sve to je do nas ni do kog drugog, ima samo da bude "Sedi "jedan", mrš u čošak i jezik za zube!".
Nisu ni ti ribari tako nedodirljivi kao što se misli! Pogotovu sad, jer i ove njihove poslednje aktivnosti, pojedini korisnici im uzimaju za zlo i tumače kao "nož u leđa"! Već sam čuo neke stvari o kojima ne bih...
Pitanje... Da li biste platili dozvolu za ribolov 4000 više a da nema privrednog ribolova!? Naravno da biste - vi! Članovi ovog foruma, gde smo svi ispravni i zalažemo se za ovakve stvari i što je bitno - mladi smo! Ali ajde jednu stvar... Za koji mesec počinju redovne skupštine u udruženjima! Otiđite molim vas, postavite ovo pitanje čisto debate radi i budite iznenađeni odgovorima! Poslušajmo šta nam kažu "funkcioneri udruženja" koji, pošto su stari, dobri "prekaljeni asovi" u ribolovu, sede u upravi i raznim komisijama, pa nam objasne šta i kako ne valja i zašto NIŠTA ne može, a ostatak (letargičnog) članstva klima glavom... A tek onda se zaista zapitajmo ko smo i šta smo! Pogledajmo malo širi krug nego što je ovaj forum - pogledajmo malo oko sebe! I okrivimo onda ribare....!?