Danas je Čet Mar 28, 2024 7:13 pm

Sva vremena su u UTC+01:00 Europe/Paris




Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 167 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 12 13 14 15 16 17 Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: Sre Okt 05, 2016 9:15 am 
OffLine
Saradnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Apr 08, 2008 12:41 pm
Postovi: 5082
Lokacija: Београд
Jbt, zabolela me glava...sve sam pročitao, a ne znam šta sam pročitao...

_________________
Због бурних историјских догађаја пао сам у нервну тензију,
молим надлежни орган да ми одобри одлазак у пензију...


"Свак је рођен да по једном умре, част и брука живе довијека."

"Ко сме, тај може, ко не зна за страх, тај иде напред!"


Vrh
   
PostPoslato: Sre Okt 05, 2016 2:29 pm 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ned Jun 21, 2015 3:12 am
Postovi: 140
Nije mi jasan ovaj izvod iz baze sudske prakse, sem spornog privrednog prestupa i povrede ugovorne obaveze korisnika u datom slucaju?
Korisnik je izdao dozvolu u skladu sa zakonom.
Privrednog prestupa nema, prekrsio ugovornu obavezu.
Rekreativni ribolovac kupio dozvolu.
Clan 39. Stav 5, "Dozvolu za rekreativni ribolov lice kupuje u mestu prebivalista".
Iz Niša sam, hocu da kupim dozvolu za park prirode Stara Planina.Zovem Niško ribolovacko, pitam imate?-"mi to nemamo to morate gore da kupite"Pa kako gore gospoja, mene prebivaju u Nišu???
Uputi me ovlascena snajka da krsim zakon.I?Kako da postupim u skladu sa zakonom?
Sve se svodi na-Zikica tuzio Pericu sto nisu pare u njegovoj vec u Pericinoj kasici a mogao je da ih ima on u svojoj...

Drzava svaljuje teret kontrole njihove interne raspodele sredstava kroz prekrsajnu odgovornost rekreativnog jadolovca.
Clever guys, clever...

_________________
Fender Stratocaster MK Signature Edition...


Poslednja izmena od Gnjurac u Sre Okt 05, 2016 2:29 pm, izmenjeno 2 puta ukupno.

Vrh
   
PostPoslato: Sre Okt 05, 2016 2:33 pm 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Apr 17, 2014 10:12 am
Postovi: 137
Lokacija: Beograd
Zašto mi se čini da će uskoro da se pojavi odredba sledeće (ili slične) sadržine:

"Pravno lice, nakon što, suprotno propisima, izda dozvolu za rekreativni ribolov fizičkom licu, dužno je da lične podatke pomenutog fizičkog lica (rekreativnog ribolovca) prosledi nadležnim organima gonjenja kako bi pomenutom fizičkom licu uzeli poslednje pare iz džepa na ime harača za lokacijski nepropisno kupljenu dozvolu, sa mogućnošću popisa i aukcijske prodaje ribolovačke opreme pomenutog paćenika kako bi se namirili troškovi glomaznog državnog aparata aktiviranog u ovoj priči..."

Plače mi se ali ne smem, pitaće me neko što, a motka blizu... :twisted:


Vrh
   
PostPoslato: Pon Okt 10, 2016 11:22 am 
OffLine
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ned Okt 29, 2006 6:07 pm
Postovi: 7971
Lokacija: Tisa I
Vesti
INICIJATIVA ZA IZMENE ZAKONA O ZAŠTITI I ODRŽIVOM KORIŠĆENJU RIBLJEG FONDA
• Ribolovački savez Vojvodine pokrenuo je peticiju za ukidanje privrednog ribolova na domaćim rekama •


Ribolovački savez Vojvodine pokrenuo je peticiju za ukidanje privrednog ribolova na domaćim rekama. Na ovo su se odlučili zbog sve većeg uništavanja reka u Srbiji i sve manjeg ribljeg fonda. Do sada su prikupili skoro 4.000 potpisa, a kako kaže predsednik saveza, Dušan Jovanović, ribolovci i dalje čekaju odgovor iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine kada će biti primljeni na sastanak na kome će peticiju predati. Ribolovci traže hitnu izmenu Zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda ("Sl. glasnik RS", br. 128/2014), kojom bi se ukinulo postojanje privrednog ribolova na rekama Srbije.

"Peticija je spremna da se preda, mi smo Ministarstvu uputili dopis šta zahtevamo, odnosno da želimo da se sastanemo sa ministrom, ali do sada nismo dobili nikakav odgovor. Najpre su bili izbori, pa sastavljanje Vlade, pa godišnji odmori. Pretpostavljam da sada svi rade, ali mi i dalje čekamo nekakav odgovor. Pitanje je da li će ministar uopšte naći za shodno da nas primi i sasluša", navodi Jovanović.

Kada je reč o Dunavu, on ističe da je tu stanje veoma loše, te da se riba konstantno eksploatiše. Prema Jovanovićevim rečima, privredni ribolov uništava fond, ali tu je i sportski ribolov.

"I to bi trebalo da se menja, ne mora nužno ulov biti pet kilograma, neka bude tri. Privredni ribolovci zakupe nekoliko mreža, ali uglavnom koriste više. Tu treba ribočuvarske službe da reaguju. Reke moraju da se oporave, uništavaju se već 30 godina, i ne možemo očekivati da će se stanje poboljšati preko noći. Nažalost, tendencija da će biti bolje još uvek nema. Registrovanih ribolovaca u Srbiji ima desetine hiljada, dok je privrednih ribolovaca možda nekoliko stotina, mislim da je veoma bitno šta kažu obični ribolovci, koji vide šta se događa", objašnjava Jovanović.

Dozvole privrednim ribolovcima izdaju "Vojvodina vode", a kako je rečeno za sada postoji petnaest ribolovaca koji su postali privrednici. Oni plaćaju svoju dozvolu i određeni broj mreža koji se obeležavaju. Sve ono što nema potrebnu markicu bude zaplenjeno i smatra se krivolovom.

Inače u Ribolovačkom savezu Vojvodine ističu da je ova vrsta ribolova u većini evropskim zemalja zabranjena.

"Bez zakona koji će da utegnu trenutno stanje na našim rekama ništa se neće promeniti na bolje. Prvi korak ka sprečavanju devastacije ribljeg fonda, pogotovo u Novom Sadu, nije napravljen i ja za sada ne vidim nikakvu dobru volju da se nešto povodom toga uradi u skorijoj budućnosti", zaključuje Jovanović.

Pokretači peticije zahtevaju hitnu izmenu Zakona kojom bi se ukinulo postojanje privrednog ribolova na rekama u Srbiji. Kako navode, time bi se pridružili većini evropskih zemalja i kojima ovakva odluka već postoji. Jovanović dodaje da je riblji fond potpuno devastiran, te da su toj slici umnogome doprineli privredni ribolovci.

Pored kolega privatnika, ribolovci smatraju da riblji fond umnogome oštećuju i ribokradice, kojih je sve više i postaju sve opasniji.

Izvor: Vebsajt 021, Zoran Strika, 07.10.2016.

Naslov: Redakcija


Vrh
   
PostPoslato: Pon Okt 10, 2016 1:18 pm 
OffLine
Saradnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Maj 24, 2006 12:26 am
Postovi: 8889
Lokacija: Niš
Ja se ne slažem sa ukidanjem privrednog ribolova. Nije on problem, nego država koja ne zna da spreči ribokrađu, koja delom potiče i od privrednih ribara.

Ukidanje privrednog ribolova zbog nemogućnosti kontrole ribokrađe je kao kada bi zabranili drumski saobraćaj zbog previše saobraćajnih nesreća, a koje su posledica odsustva kontrole od strane saobraćajne policije, korupcije i podmićavinja, preblagih kazni za prekršioce, nepostojanja nezavisnog i efikasnog sudstva, neulaganja u edukacija naroda... (lista je predugačka).

I jedno i drugo se može rešiti, samo neko treba da zasuče rukave i da radi posao za koji prima platu.

p.s. Ja bih čak privredni ribolov proširio i na velika veštačka jezera (Sjeničko, Zlatarsko, Zvorničko, Vlasinsko...) i narodu bih u ribarnice dopremio zdravu hranu poreklom iz naše zemlje, a ne uvoznu morsku ribu staru ko zna koliko meseci. I odgovorno tvrdim da bi na tim veštačkim jezerima nakon toga bilo mnogo više ribe nego sada, jer bi kontrola krivolova bila strašna, a kvote za ulov od strane alasa veoma vešto određene da na ugrožavaju riblji fond.

Mi trenutno zapravo imamo privredni ribolov na SVIM rekama i jezera, samo što ga obavljaju krivolovci i to u obimu koji je nesaglediv.

_________________
Svi su bili na mojoj strani, zato se čamac i prevrnuo...


Vrh
   
PostPoslato: Pon Okt 10, 2016 1:33 pm 
OffLine

Pridružio se: Pon Mar 31, 2014 5:38 pm
Postovi: 1408
Lokacija: Mataruge
Tako je Goci, postovanje zakona i ima mesta za sve.

Aqua

_________________
Мепс ол д веј.


Vrh
   
PostPoslato: Pon Okt 10, 2016 2:29 pm 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ned Jun 21, 2015 3:12 am
Postovi: 140
Goci napisao:

Mi trenutno zapravo imamo privredni ribolov na SVIM rekama i jezera, samo što ga obavljaju krivolovci i to u obimu koji je nesaglediv.


Upravo sam ovo hteo da napisem."Privredni" ribolov je (pre)zastupljen na svim nasim vodama a ti "privrednici" uveliko privredjuju sa one strane zakona.
Ukinuce legalan privredni ribolov, ostace ovaj drugi.

_________________
Fender Stratocaster MK Signature Edition...


Vrh
   
PostPoslato: Pon Okt 10, 2016 11:21 pm 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Mar 05, 2009 9:51 pm
Postovi: 579
Lokacija: obrenovac
"Legalan" privredni ribolov je kod 90% privrednika nelegalan,jer većina legalnih privrednika ( alasa) krivolovi u mrestu i ne poštuje minimalne mere...
Nije ni među rekreativcima mnogo bolje.
Ali kada bi kontrola bila kako treba,od tih 90% bi se svelo na prihvatljivih 10% i nebi bilo potrebe za ukidanjem PR.


Vrh
   
PostPoslato: Uto Okt 11, 2016 1:33 am 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Jul 28, 2007 3:21 am
Postovi: 4617
Lokacija: Tisa
Kada sam procitao ko je predlagac peticije, prva reakcija mi je bila gadjenje i odbojnost...

Ali kad razmislim jos jednom, sta nam se kao ribolovcima drugo nudi u ovom momentu? Situacija je krajnje ocajna, a ocajna vremena zahtevaju ocajne poteze. Kada ste pacijent koji ceka na transplataciju srca, ne pitate da li je donator bio los covek vec vas jedino zanima da li vam odgovara njegovo srce. E pa mi, kao ljubitelji jednog hobija, smo na samrti, to novo srca nam je ocajnicki potrebno i potrebno nam je brzo. Da li je bolja dobra inicijativa od loseg predlagaca ili nikakva inicijativa od dobrih i postenih ljudi? Kao sto je jedan mislilac rekao: "Nije vazno koje je boje macka, vec da li ona lovi miseve". E pa ako nam ova ruzna i stara macka ulovi ovog debelog misa onda zaista mozemo da joj oprostimo njenu ruznocu, barem na kratko. Jasno je da do potpunog ukidanja privrednog ribolova nece doci, ali u pregovorima i trgovini se trazi vise da bi dobili ono sto realno zelimo na kraju. Do ukidanja sigurno nece doci ali bi moglo da rezultira znacajnim pomakom zakona u nasu korist, na primer potpunim isterivanjem privrednog ribolova kilometrima oko mrestilista i oko naseljenih mesta, sto bi bilo sjajno. Mislim da je vreme da sabijemo redove i udruzimo se oko svake ideje koja nam moze doneti bilo kakav pomak, danas ove a sutra neke druge. Kada se rese masovni istrebljivaci onda cemo lakse uvesti red i u sopstvenim redovima. Pa i kad je bio Dan-D u Normandiji, nije se gledalo ko je od vojnika lopov, siledzija, prevarant... bilo je jedino bitno jesi li protiv nacista. :)

Koliko god mi se ne dopadao predlagac, cinjenica je da nam se u ovom momentu ne nudi nista bolje, zato cu ja podrzati ovu inicijativu kao i svaku sledecu koja bude usmerena ka smanjenju pritiska na ribu i povecanju kontrole na vodi.

_________________
You get one life.
Fish it well.


Vrh
   
PostPoslato: Uto Okt 11, 2016 1:09 pm 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pon Jun 04, 2007 7:50 am
Postovi: 2980
Lokacija: Zvornik
Država treba da podstiče razvoj privrede tj. masovni uzgoj konzumne ribe!
Mnogi bi se upustili u ovaj biznis da sve nije previše birokratski komplikovano a kada bi se tržište pokrilo leglanom proizvedenom ribom za lopove ne bi ni bilo mjesta!
Da je riba zdrava iz rijčnih korita nije baš istina,kod nas su sve kanalizacije sprovedene u rijeke a na te mreže su i privredni objketi spojeni.
Pa svi se tim putem oslobađaju raznog otpada.
Uskoro ću objaviti spisak materija iz Drine II ovih dana je vršena analiza vode,rezultati su poražavajući :cry:

Mi se jedva mreža otarasismo a drug Goci bi da nam ih vrati :evil:


Vrh
   
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 167 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 12 13 14 15 16 17 Sledeća

Sva vremena su u UTC+01:00 Europe/Paris


Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 24 gosta


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Idi na:  
Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Prevod - www.CyberCom.rs