Nemamo isti pogled na to sta je nasa obaveza i kakvu sliku treba da saljemo najmladjima. Ja licno smtram da je gradjanska neposlusnost veoma vazna lekcija koju mladi treba da nauce, posebno u ovom vremenu i posebno na ovim prostorima. Vrlo cesto smo svedoci situacija kada nas nasi lideri vode svojim potezima u propast, kada jedno pricaju pre izbora a drugo rade posle njih, zato je svaki protest ili organizovana neposlusnost veoma vazna lekcija koju treba nauciti mladje generacije, da je sudbina u sustini u njihovim rukama, samo ako su dovoljno odlucni da je cvrsto zgrabe i istraju kad neko pokusa da im je istrgne iz ruku zarad licne koristi. To je mnogo vaznija lekcija od one da se treba pecati samo sa dozvolom. Pa mojim roditeljima svaki mesec skidaju sa posteno zaradjene penzije jednu ribolovacku dozvolu, svaki mesec oni "kupe dozvolu" od drzave a cak i ne idu na vodu, i nikom nista. Koju to poruku salje najmladjima, da nismo slobodni ljudi vec kmetovi u 21. veku?
Ja mislim da je nasa najveca obaveza u ovom trenutku da ne kupujemo dozvolu i da protestvujemo koliko god mozemo da se sistem koji ne funkcionise promeni. Prosli bojkot je bila odlicna akcija, iako nije dala odmah vidljive rezultate, sto je sasvim normalno, treba se istrajati u tom pravcu, poostravati, uciti na greskama, ojacati slabe tacke... Ljudi su imali malo prevelika i nerealna ocekivanja od te akcije, trebalo im se pojasniti da je to kontinuirani proces a ne instant resenje. Mislim da je to bio jedini momenat kada su oni zaista razmisljali o nama kao o nekom problemu i bitnom faktoru i kada su osetili da im se polozaji ljuljaju, makar minimalno. I ne smatram da ti samo kupovina dozvole daje za pravo da se zalis i protestvujes, bas naprotiv, kada kupis dozvolu ti si prakticno najglasnije i najkonkretnije rekao da si ipak zadovoljan, ili bar nisi toliko bas nezadovoljan, i dao si im signal da im ovaj sistem ipak nije ugrozen i da nemaju potrebe bilo sta da menjaju, jer na kraju krajeva cilj je prodati tu dozvolu a cilj je ispunjen.
_________________ You get one life. Fish it well.
|