Danas je Sre Jun 18, 2025 7:38 pm

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris

Započni novu temu  Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 714 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 55 56 57 58 59 Elipsa 72 Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Dozvole 2013
PostPoslato: Sub Feb 23, 2013 2:13 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Jun 28, 2007 8:15 pm
Sa tim se slazem u potpunosti, ali nekad je i broj ribocuvara ogranicavajuci faktor. Kod mene je jedna od boljih ribocuvarskih sluzbi, pa ipak ljudi ne mogu da postignu sve da prekontrolisu, preveliki broj malih vodotokova imamo, npr mi ovde u Timockoj krajini. Plus nekoliko jezera, plus bare... ni 15 ribocuvara nije dovoljno da pokrije sve. Npr Grlisko jezero od 200 hektara u svako doba pokriva po jedan ribocuvar, sto je za svaku pohvalu, ali ipak to nije dovoljno jer dok se jedan deo jezera kontrolise na drugom bude haos...
Dakle, problem je i zakonodavni i izvrsni.

Vrh

PostPoslato: Sub Feb 23, 2013 2:21 pm 

Pridružio se: Sre Sep 23, 2009 2:41 pm
Naravno. Treba imati adekvatan broj ribocuvara, odrediti koliko je u mogucnosti jedan ribocuvar da iskontrolise za nedelju dana, np. i na osnovu toga odrediti.

Vrh

PostPoslato: Ned Feb 24, 2013 12:48 am 

Pridružio se: Pon Okt 06, 2008 3:19 pm
Citiraj:
Kaze da je cena od 6000 apsolutno adekvatna i opravdana, ali pod uslovom da korisnik (udruzenje ili ko vec) radi svoj posao.

2pike, ne postoji adekvatna i opravdana cena bilo cega, pa ni dozvola. Da li je adekvatna cena hleba 55 dinara? Da li je adekvatna cena interneta 2.500 dinara, primera radi. Postoji samo trzisna cena, a to je cena po kojoj neko moze i hoce da kupi neki proizvod ili uslugu. Svidjalo se to nekome ili ne i situaciju sa dozvolama ce, pre ili kasnije, trzite srediti. Ne zaboravimo da je pre tri godine cena dozvola bila duplo niza. Da li je onda bila opravdana i adekvatna?

Vrh

PostPoslato: Ned Feb 24, 2013 8:02 am 

Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 10:16 pm
adekvatna je cena ona po kojoj nesto mozes da prodas...

Vrh

PostPoslato: Ned Feb 24, 2013 12:06 pm 
Korisnikov avatar

toni napisao:
Citiraj:
Kaze da je cena od 6000 apsolutno adekvatna i opravdana, ali pod uslovom da korisnik (udruzenje ili ko vec) radi svoj posao.

2pike, ne postoji adekvatna i opravdana cena bilo cega, pa ni dozvola. Da li je adekvatna cena hleba 55 dinara? Da li je adekvatna cena interneta 2.500 dinara, primera radi. Postoji samo trzisna cena, a to je cena po kojoj neko moze i hoce da kupi neki proizvod ili uslugu. Svidjalo se to nekome ili ne i situaciju sa dozvolama ce, pre ili kasnije, trzite srediti. Ne zaboravimo da je pre tri godine cena dozvola bila duplo niza. Da li je onda bila opravdana i adekvatna?

Ne tropaj, lepo sam napisao ako nameravaju da dobro rade svoj posao. Cenu formiraju troskovi proizvodnje, tj rashodi, plus zarada. To sto je bila cena triput manja jel znaci da su tad radili kako treba? Nisu, pa im se moglo da se sprdaju i da dele dozvole kao socijalnu kategoriju. Jbg, jedno je to kolika je cena, a drugo je to sta dobijamo za te pare... I cena hleba od 55 dinara je vise nego realna, s obzirom na to koliko kosta kilo brasna ili psenice, al jbg, hleb je socijalna kategorija. Oces i ribolov da bude socijalna? Odlicno, onda nemoj vise da se zalis na ribokradju i lose stanje na vodama...

Vrh

PostPoslato: Ned Feb 24, 2013 5:03 pm 

Citiraj:
Cenu formiraju troskovi proizvodnje, tj rashodi, plus zarada.

2Pike, nazalost, ne shvatas poentu. Pokusao sam da ti objasnim da cenu ne formiraju troskovi proizvodnje, nego trziste, to ce, na kraju, biti i sa cenom dozvole. To je osnovni ekonomski zakon.
Sto je visa cena dozvole, to se dozvola manje proda, to ti je zakon trzista, nikoga ne zanimaju troskovi. I ti kada odes u prodavnicu, ne zanima te koliko je nekoga kostalo da proizvede neki proizvod, nego da kupis sto jeftinije.
Kada su u pitanju monopolski proizvodi, pa ne mozes da biras jeftinije, onda se tu desava upravo ovo sto se desava sa brojem prodatih dozvola - sto je cena visa, sve je manji broj prodatih dozvola.
Upravo tu i dolazimo do apsurda, zalaganje pojedinaca za vise cene, da bi imalo, kao, vise para za ribocuvare, dovesce do manje prodaje dozvola, pa ce, na kraju, biti jos manje para za ribocuvare i riblji fond. Evo ti proste matematike, da je cena dozvole po starom 4.000 dinara i proda se 60.000 dinara, to je prihod od 240 miliona. Ako se po novoj ceni od 6.000 prepolovi broj prodatih dozvola, proda se 30.000 dozvola, onda je to prihod od 180 miliona, dakle, mnogo manje nego prosle godine. Zaposleni kod drzave, pa i ovi u ministarstvu, ne zive na trzistu, vec primaju platu iz budzeta, i oni misle da je moguce vecno podizanje cena. Nije. Zato je Srbija i propala.
Dakle, 2Pike, ako ti je stalo da se ostvari sto veci prihod od prodaje dozvola, onda moras da se zalazes za razumne cene, a ne za cene, koje, kako kazes, pokrivaju troskove proizvodnje.

Vrh

PostPoslato: Ned Feb 24, 2013 5:10 pm 

Pridružio se: Sub Feb 21, 2009 3:07 pm
Da alu u nasoj drzavi ekonomski zakoni ne veze sto je prakticno dokazano i tovise puta ! :lol: Prava smo eksperimentalna drzava za posmatranje. Dzape se ubedjujete...
Malo se salimo

Vrh

PostPoslato: Ned Feb 24, 2013 8:27 pm 

Pridružio se: Čet Okt 11, 2007 11:30 am
Goci, dozvola bi trebalo da kosta najvise 4000 din. sa clanarinom.Ni banku vise.Kolika je cena dozvola u Italiji, Nemackoj, Holandiji, itd.?Jesmo li mi ovce?

Vrh

PostPoslato: Ned Feb 24, 2013 8:45 pm 
Korisnikov avatar

toni napisao:
Citiraj:
Cenu formiraju troskovi proizvodnje, tj rashodi, plus zarada.

2Pike, nazalost, ne shvatas poentu. Pokusao sam da ti objasnim da cenu ne formiraju troskovi proizvodnje, nego trziste, to ce, na kraju, biti i sa cenom dozvole. To je osnovni ekonomski zakon.
Sto je visa cena dozvole, to se dozvola manje proda, to ti je zakon trzista, nikoga ne zanimaju troskovi. I ti kada odes u prodavnicu, ne zanima te koliko je nekoga kostalo da proizvede neki proizvod, nego da kupis sto jeftinije.
Kada su u pitanju monopolski proizvodi, pa ne mozes da biras jeftinije, onda se tu desava upravo ovo sto se desava sa brojem prodatih dozvola - sto je cena visa, sve je manji broj prodatih dozvola.
Upravo tu i dolazimo do apsurda, zalaganje pojedinaca za vise cene, da bi imalo, kao, vise para za ribocuvare, dovesce do manje prodaje dozvola, pa ce, na kraju, biti jos manje para za ribocuvare i riblji fond. Evo ti proste matematike, da je cena dozvole po starom 4.000 dinara i proda se 60.000 dinara, to je prihod od 240 miliona. Ako se po novoj ceni od 6.000 prepolovi broj prodatih dozvola, proda se 30.000 dozvola, onda je to prihod od 180 miliona, dakle, mnogo manje nego prosle godine. Zaposleni kod drzave, pa i ovi u ministarstvu, ne zive na trzistu, vec primaju platu iz budzeta, i oni misle da je moguce vecno podizanje cena. Nije. Zato je Srbija i propala.
Dakle, 2Pike, ako ti je stalo da se ostvari sto veci prihod od prodaje dozvola, onda moras da se zalazes za razumne cene, a ne za cene, koje, kako kazes, pokrivaju troskove proizvodnje.

Delimicno si u pravu, ali u principu treba da imamo situaciju da 60.000 ljudi kupi dozvolu za nebitno koje pare, ali da su svi zadovoljni onim sto dobijaju za te pare, a toga nikad nece biti jer je polovina njih gomila stetocina, zderavaca, prodavaca i preprodavaca ribe, itd, isl. Realno, i zelim da sto manje ribolovaca imamo na vodi, ali sto vise LJUDI na vodi. Dokle god se cena dozvole preracunava u kilogramima smudja, boli me dupe koliko ribolovaca imamo na vodi.

I ovde uopste ne treba traziti logiku, jer je nema, a nema je jer je normalni deo ribolovaca u manjini. I to pod "normalni" ne podrazumevam C&R i sl, vec samo ljude koji imaju meru :evil:

Ja licno bih VOLEO da dozvolu platim 7.000 dinara, ali da za te pare pecam kao covek, da se ne nerviram, da uzivam, da mogu i da uzmem i da pustim, da ne zveram izbezumljeno ko sta vata i sta pusta, da ne merim ribe na tudjim fotkama i da niko ne meri moje. Da su vode cuvane, da ima ribe, da me ne grize savest sto sam pojeo smudja ili soma, ali i ako odlucim da ga pustim, da znam da ce drugi da ga upeca, a ne da ce da crkne od trovanja, ili ce da ga neko zvekne strujom, mrezom ili dinamitom... Da kad odem da pecam i zauzmem mesto ne dodje jos 10 ribolovaca da mi se penje na glavu, niti da ja moram da se nekom penjem na glavu da bih negde ulovio ribu...

A trenutno, po onom sto dobijamo, cena dozvole treba da bude 2000 dinara...

Vrh

PostPoslato: Pon Feb 25, 2013 12:08 am 

2Pike, Slazem se sa ovim sto si napisao. Ipak, mislim da precenjujemo broj ribokradica. Ne mislim ni ja nesto posebno dobro o nasim ljudima, ali sam mnogo skloniji da su to pre u pitanju izuzeci, nego pravilo. Verujem da je nedobronamernih mnogo manje, maksimalno 10-15 posto, ali, kao sto to u prirodi biva, takvi su nevidjeno drski i bahati, slobodno mogu reci, prilicno odvratni, pa se zato cini da ih je mnogo vise. Olos je uvek i agresivan, pa ih se pristojni svet kloni. Upravo je tu glavni posao ribocuvara, komunalne inspekcije i suda. Dovoljno je precizno udariti na nekolicinu najeksponiranijeg olosa, drakonski ih kazniti i to ce vrlo brzo i sitnu boraniju dovesti u red. Poznati su slucajevi kako se sprecava nelegalna seca drva, u svakom kraju sud drakonski kazni pojedince i time daju primer drugima.
Ne trebamo mi da se posipamo pepelom zbog tog olosa, ja jednostavno odbijam svaku vezu sa takvim ljudima. Nisu ti ljudi samo takvi sa ribom, oni su sa takvi u svemu. Kakve su slicnosti izmedju nas i tog olosa? Nikakve. To sto svi imamo ribolovacku dozvolu ne znacni nista. Imamo svi i licnu kartu, ali to bukvalno nista ne znaci. Vole pojedini funkcioneri da kazu kako ima puno ribokradica medju ribarima, pa ako ih ima, gospodo, sta ste preduzeli da ih bude manje. Barem mi u Srbiji znamo kako je to kada cele narode ili grupe ljudi svrstavamo u isti kos. To nema veze ni sa logikom, ni sa pravdom. Uostalom, ako korisnici voda i ribocuvari znaju ko su ribokradice, neka im ne prodaju dozvolu i stvar resena. Nema resenja problema bez zaostravanja, samo se nikada i nista nece resiti.
I na kraju, ima jedna stvar koju svi precutkuju - koliko su stetu ribljem fondu ranije napravila nasa udruzenja, koja sad prizivamo, i to iz najbolje namere, nestrucnim i pogresnim poribljavanjem? Iskreno, mnogim vodama je ucinjena nepopravljiva steta, slobodno se moze reci da je napravljen riblji genocid, unistena je nasa autohtona riba za sva vremena. Zasto svi cute o tome? Nijedna ribokradica ni priblizno takvu stetu ne moze napraviti. I dan-danas ti stari predsednici nasih udruzenja su ubedjeni da su genijalni i nezamenljivi. U mom kraju su unistili pastrmku, a umesto nje ubacili babusku i raznu drugu korov ribu, da bi, imali da pecaju. Potpuno su izmenili sastav ribljeg fonda, sto je u mnogim zemljama krivicno delo, a kod nas se time ponose.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu  Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 714 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 55 56 57 58 59 Elipsa 72 Sledeća

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris