aleksandar1911 napisao:
Nemam nista protiv ribocuvarske sluzbe ali mislim da kao da se zeli postici da bude sto manje riblovaca u nasoj zemlji. Akcije ribocuvarske sluzbe treba pre svega biti usmerene na one koji najvise ugrozavaju nase vode a to se u svakom kraju vrlo dobro zna.Ja sam iz Brusa i cesto sam pecao do pre nekoliko godina, uglavnom na jezeru Celije i reci Rasini. U to vreme tacno se znalo ko baca mreze, ko krade ribu, koji tok reke je bio najvise izlozen kradjama ali akcije su izostale. Znam cak da su i pojedini ljudi iz ribocuvarske sluzbe iz tog vremena bili umesani. Treba proveriti i ribocuvarsku sluzbu jer je pitanje ko njih kontrolise. Sto se tice ribolovaca, njih je uvek bilo a i ribe je uvek bilo, znaci, nisu ti ribolovci oni koji smanjuju riblji fond i naravno, treba teziti da se poveca broj ribolovaca. Jedan specifican problem kod nas je i taj sto je i dozvola skupa obzirom na situaciju i vremenu u kome zivimo. Prisustvovao sam dogadjajima kada su ribocuvari pisali prijavu srednjoskolcima koji su pecali stapovima ali nisu imali dozvole. Sto se mene tice, pustio bih svakog ko peca stapom i udicom da slobodno peca bez dozvole, a zato bih povecao kazne za one koji love ribu na nesportski nacin, nemaju svi para za dozvolu. Glavna stvar oko koje se treba pozabaviti je ekologija i cistoca nasih reka. Recimo da kad sam bio klinac bilo je recnih rakova u Rasini a vec nekoliko zadnjih godina nisam primetio ni jednog. Reke su nam prljave, baca se sve i svasta u njih, a veliki pomori riba izazvani hemikalijama iz fabrika i dr. su cak i veci problemi od ovih koje imamo vezano za ribocuvarsku sluzbu.
Ovo je neko moje vidjenje stvari koje i nije bas najsjajnije ali nadamo se da ce biti bolje.
Bistro!
Aleksandar
Da postavimo stvari kako treba: Aleksandre ako si znao ko i šta radi trebao si da prijaviš ribočuvarskoj službi koja to nije znala! A ako je znala a nije odreagovala onda znači da je bila korumpirana!
Nego, to je bilo pa prošlo. Od elementarne važnosti je zaštititi vode SADA da bismo imali čemu da se divimo SUTRA! Prema tome, pohvala za akciju!! Apelujem da oni ribolovci koji znaju šta se događa na nekom delu bilo koje vode to isto prijave ribočuvarskoj službi koja, videli smo, zna šta treba da radi a tada ćemo znati i hoće li oni nešto da preduzmu! Prosto...