Danas je Pon Jun 16, 2025 11:28 am

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris

Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 169 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 2 3 4 5 Elipsa 17 Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 1:19 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pet Maj 30, 2008 4:24 pm
zuby napisao:
Ja sam prokomentarisao mjerenje SVAKE ribe i velicinu mladice...bolje je bilo da su dozvolili lov ali 100% C&R nego ovako...

I meni je logično da se riba meri cela, ali zakonodavac je bar bio precizan kako da se meri - da nije toga možda bi neko merio soma sa brkovima :twisted: . To što moja pastrmka od 26cm nema meru me ne pogađa toliko.
zuby napisao:
nacionalno blago moze biti i som, smudj i sve ribe kojima dozvolimo da ih ima, zasto napadate uvijek mladicare, vecina ribara iz ravnice masakrira somice i smudjice, ko da su korov, o stukicama da ne pricam jer sam licno na Tamisu gledao "ribare" sa nizom od po tridesetak komada ukupne tezine oko 4-5 kila, e a onda mladicu gledaju na slikama i pametuju o mjerama!

Ja mladicu gledam samo na slikama (bojim se da sve nas ne zadesi ta sudbina), ali ne vidim što ne bih smeo da "pametujem" o merama. Što se tiče ostalih riba sve imaju svoje mesto i sve moramo poštovati. Onima kojima treba pomoć moramo pomoći. Mladica je endem dunavskog sliva, rasprostranjenost joj je vrlo uska, veoma je osetljiva na negativne ljudske uticaje, njena brojnost je pod znakom pitanja ... pa zar nije logično da i mere zaštite prema njoj budu strožije nego kod drugih grabljivica - možda i 100% C&R, kao što si i sam rekao.

Vrh

PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 1:20 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Jun 28, 2007 8:15 pm
Ne razumem ovoliku nervozu, po meni sve ove promene jesu na bolje, ako se izuzme ovo za bassa (a nama niko nece u praksi moci da zabrani da ga vracamo). Ne vidim razlog za ovoliko nezadovoljstvo, po meni, naredba (tekst, ili sta god) je sasvim prihvatljiva...

Vrh

PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 1:33 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Jan 23, 2007 9:41 pm
I jedna nepravda je i više nego dovoljna da potare sva dobra dela, ne zaboravi... 8)

Vrh

PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 1:37 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Avg 19, 2008 4:32 pm
^^ druze,bez uvrede,jeste dobra na prvi pogled,ali krije gomilu propusta i nepreciznosti.Mnoge ideje su odlicne,ali ima jako puno rupa,koje smo mi posle jednog-dva citanja odmah zapazili...Valjda je taj koji ga je sastavljao procitao svoj rukopis barem isto toliko puta???
Ove kritike su jako vredne,i nemaju za cilj da ospore vrednost samog akta,vec da ga poboljsaju.

"Rupe" su:
-bass
-amur
-trajanje zabrane privrednog ribolova i njena selektivnost,koja je problematicna
-neprecizne odredbe tipa "od prvog sumraka do svitanja"
...
..
.

Naredba je sustinski donel napredak,i to krupan!!!

Za mladicu necu puno da komentarisem ,jer je nisam u zivotu video,ali razumem revolt kolega sa tih prostora.Sta bismo mi odavde rekli da je mera za soma podignuta na 200cm???

RIBOTEKA

Vrh

PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 1:44 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Jan 23, 2007 9:41 pm
Slobodno komentarišite tamo i druge nelogičnosti u ovoj "naredbi", zato sam je i otvorio pod "neutralnim imenom" (iako bih ja lično, naravno, kao varaličar, volio da se fokusiramo na bassa)... :wink:

Vrh

PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 1:56 pm 
Korisnikov avatar

Citiraj:
2. Ustanovljava se lovostaj za sledeće vrste riba, i to u periodu:
..........................................
– skobalj Chondrostoma nasus od 1. aprila do 31. maja.
..........................................

7. Za vrste riba iz tačke 2. ove naredbe ustanovljava se dnevni lovostaj za ulov u količini više od tri adultna primerka. Za sve ostale autohtone vrste riba dnevni lovostaj je za ulov više od pet kilograma.

Da li ovo znači da skobaljaši neće moći da ponesu više od 3 komada? Klen, jaz, plotica, ...

Vrh

PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 2:09 pm 
Saradnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Maj 24, 2006 12:26 am
:mrgreen:

Vrh

PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 2:14 pm 
Postovane kolege ribolovci,

moram da priznam da me najnoviji "rasadnik bsmislenosti" (kako neko nedje gore fino napisa) nimalo nije iznenadio. Komentarisacu, naravno, samo dio price oko mladice jer sam mladicar.

Pecajuci sirom Evrope godinama, nailazio sam i nailazim na razno-razna zakosnka rjesenja koja su (obicno) prilagodjena vodama, ihtiofauni i ljudima koji zive na obalama. Ovaj, najnoviji, "proizvod pameti" srbijanskog Ministarstva je takodje "uskladjen" sa pomenutim stavkama iz predhodne recenice.

Dakle... vodama treba zastita (citaj Drini u ovom primjeru)... ribama takodje (mladica)... a i ljudima treba staviti do znanja da "sistem funkcionise" u cilju zastite istih. Ne treba biti specijalno vispren pa skapirati da ce proizvod ovakvog poteza Ministarstva imati slijedece efekte:

1. po vodu/rijeku .... stvorice dzumbus na njenim obalama, jer cemo (vjerujem) svi (do poslednjeg) mladicari jednostavno ovog ljeta pecati mladicu sa bosanske strane a puno ce ribara imati problema sa cuvarima&policijom "objasnjavajuci" da pecaju (recimo) krupnu pastrmku kada ih zateknu na srbijanskoj strani. Najmanji je problem baciti ulovljenu mladicu par metara u zbunje nakon sto je ulove. Ono u vezi "prvog sumraka do svitanja" je.. toliko apsurdno.. i slobodno napisacu glupo... da ne vrijedi kometar;

2. po ribu/mladicu.... stvorice se hajka na ribolovce koji ne vrate mladicu u vodu manju od ca. 120cm... sto je koliko se ja razumijem kapitalan ulov SVUDA u Evropi... i ne postoji (ni minimum) sansi da se ta mjera ispostuje jer, jednostavno, nije "prirodna". Tj. nije donesena na osnovu ihtiolosko-socijalnih istrazivanja. Prevedeno na nas/e jezik/e... "nece da pije vodu" jer se mladicar ne postaje ulovima od 120cm + vec najcesce onim od 80-90 cm... i zbog takvog ulova 95% ljudi i ide na vodu (ostali trabunjaju uglavnom);

3. na ljude/mjestane (95% siromasne).... ce ova odluka o zabrani lova u junu-julu-avgustu imati dalekosezan (negativan) znacaj jer ce se sada gosti-mladicari odlucivati da borave "s druge strane" i tamosnjim mjestanima, ribolovnih drustvima itd. ostavljace svoj novac. Gospoda "naucnici" iz pomenutog Ministarstva ocito nijesu naucili osnovne lekcije o Odrzivom turizmu dje je potrebno naci sklad (i poklapanje interesa) u cilju zastite prirode i socijalno-ekonomskog interesa lokalnog stanovnistva. Par (nesretnih) seminara godisnje je smijesno mali doprinos onih koji su za to doooobro placeni (i Zakonom obavezni) za ispunjenje cilja - stvaranja odrzivih rjesenja.

Konacan rezultat ovih (vise nego ocito pogresnih) odluka ce biti samo jos jedna u nizu "izgubljenih godina"... i za ribare, i za mjestane i naravno na kraju.. za Drinu i mladicu. N`o... nista novo i sto nije "vec vidjeno" u toj lijepoj i cudnoj zemlji. Imace Kusturica, Dragojevic i ostali dosta materijala jos za pravljenje filmova koji ce da "zacudjuju i zabavljaju" ostatak moderne Evrope. Srbija, ocito, i dalje "otkriva toplu vodu" umjesto da primijeni pozitivna komparativna iskustva iz oblasti zastite zivotne sredine u EU.

Bistro!

Vrh

PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 2:37 pm 
Korisnikov avatar

Los_Pecaros napisao:
... jer se mladicar ne postaje ulovima od 120cm + vec najcesce onim od 80-90 cm... i zbog takvog ulova 95% ljudi i ide na vodu (ostali trabunjaju uglavnom);

Pa niko nije zabranio da se LOVE mladice od 80-90cm već da se JEDU.
Što se tiče zabrane pecanja u letnjim mesecima u potpunosti se slažem sa tobom.

Poslednja izmena od alcedo u Sre Mar 18, 2009 4:07 pm, izmenjeno 1 put ukupno.

Vrh

PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 2:50 pm 
I ja se, naravno. slazem sa tvojom primjedbom da bi bilo fino da je sav lov mladice "C&R"... ali.. budimo (prije svega) realni!

Drina je pogranicna rijeka, sa puuuuno svojih specificnosti. Dvije zemlje, dva Zakona, vise Ribolovnih drustava, pogranicni kriminal, jako siromasno lokalno stanovsnistvo... itd. Pisati Zakone koji NEMAJU SANSU da se (ikada na ovaj nacin) spovedu u djelo je... pogresno. Stanovnistvo (prije svih) treba prvo edukovati kroz serije sastanaka/seminara/tribina na kojima bi ucestvovali ljudi iz institucija sistema i naucnici. Tu im treba objasniti kako ce taj neki Zakon biti PRIJE SVEGA za njih koristan, i pomoci im da se kroz zastitu prirodnog resursa (mladice), i razvoj odrzivog turizma (na bazi lova mladice) moze popraviti njihov ocajan socijalni status. Tek kada (i ako) se dobije povjerenje mjestana - treba krenuti u dalje akcije i napraviti odrziv sistem upravljanja tim resursima (vodom, ihtiofaunom...).

Ovako.. pisati (bez)smislene Zakone... znajuci (ili ne?) da ce biti "mrtvo slovo na papiru" je autistican pokusaj odgovornih da pokazu kako (zaboga) rade svoj posao. Sasvim beskorisno i ostace bez rezultata.

Na setu i ljudi i prirode.

Bistro!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 169 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 2 3 4 5 Elipsa 17 Sledeća

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris