fishbone napisao:
@Dule
Troskove cuvanja voda treba da placaju svi gradjani ove zemlje
Pa i oni koji ne idu u ribolov?
Po toj logici ispada da svi gradjani ove zemlje treba da placaju za odrzavanje puteva iako ih nemaju u svom mestu, da placaju za javnu rasvetu iako nemaju struje.
Placas ne naknadu za cuvanje i poribljavanje nego bas dozvolu, jer ti taj komad papira daje pravo da to radis. A ako nedises - umres, ukoliko nepecas - i dalje si ziv!!!
Disanje i pecanje se nikako nemogu uporedjivati.
Kao sto rekoh - svako radi po sopstvenoj savesti!
Ovde je toliko pogresne logike i poredjenja da ne znam iskreno ni odakle bih poceo...

Priroda nije nesto sto smo mi stvorili vec nesto sto smo nasledili i zatekli i cega smo neraskidivi deo uostalom. Naravno da je u interesu svakog gradjanina da se zastiti svaka vrsta u nasim ekosistemima a ne samo u interesu onih koji ce je uloviti i pojesti eventualno. Ta riba je tu postojala stotinama hiljada godina, mnogo pre nego sto smo mi (kao ljudi) ovde stigli, ona nas je vekovima hranila i omogucila nam da napredujemo i postanemo ovo sto smo danas (mada nisam bas siguran da smo postali nesto sto je za pohvalu

). Dugujemo svi prirodi, sve nam je pruzila i mi smo svi duzni da je cuvamo, to sto sedis samo kuci za kompom ili u basti kafica ne oslobadja te odgovornosti za njeno cuvanje.
Naravno nasa drzava je nesposobna da osigura i opstanak sopstvenog naroda a ne tamo nekih riba u vodi, pa onda zbog svoje nesposobnosti prebaci odgovornost na neke tamo upravljace. Evo vama pa vi vadite oci sa rekama, nama uplatite neku lovu i tu nasa briga za reke i jezera prestaje. Ovo sto se danas zove "ribolovacka dozvola" nije nista drugo nego iznuda ili popularno nazvano "reket", koju je drzava omogucila privilegovanim firmama.