...Ajd da se i ja ukljucim u ovu, zaista, zanimljivu raspravu...tj. recimo ne bas raspravu vec iznosenje stavova, razmisljanja i predloga na tu temu...
Sta reci nego da vazi ona "stara narodna"
dva Srbina - tri misljenja...

...mada, vidim iz raznih tema na Forumu, vazi ova narodna i na sirim, Ex-yu, prostorima...
Bojkot...??? Ljudi, kakav "crni" bojkot...!!!
Zaboli njih gore du-pe za prodaju dozvola...sitne su to pare za njih...a i ta tema ih tangira otprilike ko i problem izumiranja prepelica na Novom Zelandu...doneli novi Zakon jer su morali "usaglasiti pozitivnu zakonsku regulativu zakonodavstvu vazecem u zemljama EU, kao osnovnom preduslovu za isticanje kandidature za prijem u to "veselo" drustvo.."...ajd sad da ne kazem, u maniru proslih soc. vremena, da je "trebala sira drustvena rasprava" u donosenju tog zakona...ili bar konsultacija zainteresovanih strana - drzava, upravljaci voda, korisnici...,hebem li ga valjda mi... pecarosi...znaci - Udruzenja...a ko nam vodi Udruzenja...??? (ajd necu odgovoriti..)...kakve obaveze imaju Udruzenja...???...kakve ingerencije...???...
a jel aktivan neko od nas u Udruzenju...??? Al, "prijatelji sa Zapada" lepo rekli: evo vam gospodo vec gotovi zakoni koje su "pametni ljudi" u demokratskim drzavama napisali pa prepisite, iskombinujte...cisto da ne bi mudroserili i nesto menjali i neke "inovativne ideje" proguravali...i nemojte da bi slucajno napisali da je sportski ribolov iz camca dozvoljen...jer nije...camac je prevozno sredstvo na vodi i nikakva uporaba istog u druge svrhe nije dozvoljena...a mozete staviti i u taj zakon (nije tema al je cesto usko povezano "na terenu") da je "individualno pecenje rakije" zabranjeno...e pa drugovi to su vam tekovine "demokratskog drustva"...
...jedino sto udruzenja rade je prodaja dozvola, preko njih prodaja ide (a ni ingerencija, ni akcija, vezanih bar za tematiku (o)cuvanja voda - kod njih
nikakvih). Ilustracije radi:...prosle godine kupujem dozvolu (16-tog aprila) u Udruzenju novosadskom a zena koja tamo radi raduje se ko malo majmunce...kaze "..e, bas super, bice plata...".
I jos nesto vezano za bojkot...ne mogu da tvrdim ali sam ubedjen da poslednjih godina 80%-90% ljudi koji izlaze na vodu i pecaju (znaci svi pecarosi a ne samo varalicari) iz NS i okoline
ne kupuju godisnje dozvole...mnogi od njih ne zato sto nemaju vec nece jer ih niko ne kontrolise imaju li ili ne...slazemo se svi da cuvarska sluzba ne radi svoj posao... uostalom, svi koji su na "drzavnim jaslama" se ponasaju tako...i u mnogo, mnogo, za sve nas, vaznijim sferama zivota od sportskog ribolova...ali to je samo odraz sveobuhvatnog stanja u drustvu...slazem se da se nesto menjati mora i da od necega treba poceti...ali nisam siguran da mozemo mi, sportski ribolovci, "ispravljati krivu Drinu"...mnogo bi to truda i energije oduzelo...a i nisam siguran da bi ista postigli...pa neka ima to i prizvuk beznadja...
Ja dozvolu (tj. dozvole) uzimam svake godine...i za Dunav II (od B.Palanke do Bescanskog mosta) ...i za Kanalski sistem DTD (spada tu i nesto Dunava uzvodno od B.Palanke). Hebem li ga, moze neko reci da sam budala...al mogu na pecanje kad god hocu (sem kad je zabranjeno

)...i gde god hocu (sem tamo gde je zabranjeno

)...
Kako vec tri godine nisam video na vodi nikakvu kontrolu (dozvolara ili sto slicno...

), cak ni na onim "zasticenim vodama" (od koga zasticenim..???) iz dozvole - Begecka jama i Koviljsko-petrovaradinski rit, u praksi se to svodi stvarno kad god hocu (izuzimajuci lovostaj zbog mresta, normalno) i gde god hocu...
Ova objedinjena ce, nadam se, ukljucivati pored celog Dunava i Tisu, Savu, Tamis i Begej...meni dosta...a jos ako obuhvata i sve reke juznije od Dunava (da ne nabrajam) - ihaaaaa...narodno veselje...