Danas je Uto Jun 17, 2025 7:45 am

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris

Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 169 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 4 5 6 7 8 Elipsa 17 Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 10:10 pm 
Saradnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Maj 24, 2006 12:26 am
Tamerlan napisao:
2. Zabranjen je lov mladice i lipljana od PRVOG sumraka do POTPUNOG svanuća! Ne znam samo gde su im „mrako/svetlo-meri“ i ko će od „ovlašćenih“ da opajdari u gong kad ugleda PRVI sumrak i POTPUNO svanuće-čisto da se kolege mladičari ne za*ebu dok zabacuju! Nepojmljiva nebuloza-kao i sam koncept zabrane noćnog ribolova!

Svi vi lepo znate da kritikujete, ali ajde da vas čujem kako nešt PREDLAŽETE.

Dakle, vi ste neka vlast i želite zabraniti lov mladice noću. Kako bi ti definisao noć na planeti tipa Zemlje, gde se svakog dana tokom godine dužina noći smanjuje ili povećava za neki minut? Jel bi uz dozvolu dao tablucu gde se pronađe dan u godini i vidi da je recimo baš tog dana zabranjen lov salmonida od 19:32 do 5:17? Ili bi jednostavno rekao od sumraka do svanuća?

Što se min mere od 110 cm tiče...

Neka ugrožena vrsta ribe se može na različite načine zaštiti. Najstroži režim zaštite kada se totalno zabrani lov te vrste. Nešto blaža zabrana je kada se dozvoli lov, ali se sve ribe moraju pusititi. Još blaža zabrana je kada se dozvoli lov, ali se propiše neka velika minimalna mera (trenutni slučaj). Još blaži režim zaštiti je kada je nešto manja min mera...

Tim stručnjaka je ustanovio da je mladica u Drini (made nje u Srbiji ima i u slivu Zapadne Morave) toliko ugrožena da je propisao ovaj, gledano od vrha, treći stepen zaštite. I šta je tu loše?

Što se zabrane lova u leto tiče...

Neko od mladičara je pre par nedelja napisao da je tokom leta na Drini nemoguće upecati mladicu danju i da zato svi love mladice noću. E zato je zabranjen lov leti. Da bi se sprečilo da se "majstori" ujutru slikaju za TV i novine sa mladicama od 10-20 kg, a zapravo su ih upecali po mrklom mraku (tj krivolovili su). Uostalom, ako je zaista nemoguće upecati mladicu danju tokom leta, a noćni lov je ionako zabranjen, što se kog vraga bunite?

Vrh

PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 10:44 pm 

Pridružio se: Sre Dec 05, 2007 11:14 pm
Moze da se upeca i danju na pocetku sezone (jun mesec)samo retko ko hoce da se trudi.Mene ove mere po pitanju letnjeg lova mladice ne doticu jer odavno je leti i ne lovim.Samo znam da ce i ove godine u Bosni biti vise ribara po noci nego po danu a ista je reka i ista vrsta ribe,samo sto se min. mere razlikuju i na udarnim mestima sa druge strane ne postoje cuvari.

Vrh

PostPoslato: Sre Mar 18, 2009 10:56 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Apr 07, 2007 10:58 pm
Goci napisao:
Ministar životne sredine i prostornog planiranja, donosi

NAREDBU

bla, bla, bla...

Ministar,
dr Oliver Dulić

Dr Oliver Dulic ga je potpisao!!!! On nam NAREDJUJE bre! Veliki je on strucnjak i za smudja i za basa i za kecigu!

Jooooooooj ovo boli!!!!!!!!!

Ljudi, dobro smo i prosli!
Cudi me da su zaboravili da stave minimalnu meru za bolena :lol:

Vrh

PostPoslato: Čet Mar 19, 2009 12:04 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Avg 08, 2006 2:03 pm
Ovo je stvarno da čovek poludi!

Svi zvone na sva zvona (naročio oni koji imaju priliku da pecaju mladicu) kako mladice nema. Kako je situacija očajna itd itd a ovamo im mera prevelika! Pa niko nije reko da nesme da se upeca mladica od 30 cm ali mora da se vrati! A zar nije onda logično, kad je već nema svaka da se vrati? Većih licemera od dušebrižnika za mladicu nema!

Po meni bi trebalo ribolov na ogromnu većinu riba urediti tako da se zabranjuje odnošenje ribe sa voda. Pecaj i vraćaj! Za one koji baš ne mogu da se uzdrže od odnošenja, ostavio bih samo najneugroženije vrste da bude dozvoljeno odnošenje jednog komada u meri ili kilograma ribe dnevno.

Kad će već tolki "sportski" ribolovci da shvate da pecanje nije lov na hranu nego hobi i zadovoljstvo!

Pa onda pitanje, šta je sumrak a šta je svitanje!? Pitajte neko dete koje ide u prvi razred osnovne pa će da vam pojasni!

Došli smo do ivice provalije. Krajnje je vreme za odlučan korak napred!

Vrh

PostPoslato: Čet Mar 19, 2009 12:50 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Jan 17, 2009 10:33 pm
^
100% tačno.
Zar pecanje ipak nije najviše samo sebi svrha?! Razumem da je problem potpuna zabrana - sa tim se nikad nisam slagao (osim u vreme lovostaja) - ali potpuno je dozvoljeno pecanje, a ispade najveći problem to što mladica ispod mere mora da se vrati.
Po meni je mera od 5kg bele ribe previše. U slučaju klena, na primer, to je praktično lov bez ograničenja.
Što se tiče noćnog ribolova, mislim da treba da bude dozvoljen - što veća gužva, manje struje - ovako mogu da vršljaju do mile volje.

Vrh

PostPoslato: Čet Mar 19, 2009 7:50 am 
Ocito je ova NAREDBA dala povoda za solidnu raspravu na ovom forumu. To je jako dobra stvar.

Ok je da svako napise svoje misljenje ali se potpuno slazem sa Gocijem da treba nakon komentara koji su protiv predlozenog, napisati i svoj licni prijedlog. Tako diskusija dobija smisao. U suprotnom, desava se jedino "prazna prica".

Evo jos jednog mog komentara a onda cu i da predlozim nesto.

1. Svaka vlast koja vlada Naredbama & Uredbama pokazuje, u stvari, svoju ili nezainteresovanost za odredjeni problem ili svoju nemoc&neznanje. Oblast zastite zivotne sredine je jedna od vitalnih za razvoj modernog demokratskog drustva i ona se uredjuje ZAKONOM - nikako naredbama/uredbama i sl. Dvije trecine od "milion" Zakona i direktiva EU koje se moraju usvojiti (pa onda i primijeniti) se odnose upravo na teme iz zastite zivotne sredine.

2. Nije tacna (absolutno) cinjenica da se ne moze upecati mladica na Drini u toku ljeta. To tvrdim licno iz svog, i iskustva svojih prijatelja koji su jako dobri mladicari. "Problem" je (ocito) sto svaka "susha i marusha" danas sebe ima petlje da zove mladicarom i jos ima slobodu da daje "ocjene i procjene" koliko mladice ima ili nema u Drini. Nema je kao prije 20 god. to je sigurno. Ali, od sredine maja (kada je prirodno vrijeme za pocetak lova na mladicu) pa do pocetka jula je jedan od perioda u kojem se ona intenzivno hrani. Bez sumnje, podjednako nocu i danju. Kad krenu ekstremne vrucine, pocinje da se hrani intenzivno nocu ali i dalje danju, doduse onda u sama svitanja i sami sumrak. Ovo je "djeco moja" ABECEDA navika u lovu jedne mladice. Nje ima, odgovorno tvrdim, u sasvim dovoljnom broju. "Problem" je, ponovicu, sto nema vise "vas" mladicara na vodi danju i sto 95% najjacih mladicara i ne zna da upali kompjuter (sto je za svaku pohvalu) i ne pada im i inace na pamet da pricaju o taktikama i uspjesnosti svog lova. "Boranija" ima mogcnost da trabunja - i pravi "procjene i ocjene" stanja fonda mladice u Drini. I sada.. gle odgovornih "naucnika"... oni na osnovu tih trabunjanja donose Zakone.. pardon... Naredbe. Toliko o odgovornom i naucnom pristupu temi. Napisah nedje ranije pitanje KOJI SE TO OD IHTIOLOGA bavio ovim "problemom" ??? Zamolio bih da nam odje napise duzinu trajanja istrazivanja i metode svog rada.

Prijedlog rjesenja je jednostavan, i necu da "otkrivam Ameriku".

Prvi korak mora biti sveobuhvatna i naucno utemeljena analiza stanja populacije mladice u Drini. Da bi se ona izvela potrebno je da dvije Drzave (BiH i srbija) zajedno naprave projekt, kandiduju ga u klasteru IPA pred-pristupnih fondova koje velikodusno daje EU zemljama koje namjeravaju da se prikljuce Uniji u buducnosti. Radi se o milionskim ciframa, i ako bi se (konacno) "neko pametan", i naravno odgovoran & kompetentan, nasao da napravi projekt prekogranicne saradnje tog tipa - BEZ SUMNJE bi se dobila sredstva. To mogu uciniti resorna Ministarstva obeju Drzava ali i lokane NVO, koje bi mogle pokrenuti projekt i tako "zaljuljati klatno"... kasnije sve ide "samo od sebe" jer se ovakvi projekti NE ODBIJAJU po pravilu!

Ja pisem projekte slicnih sadrzina za vise medjunarodnih i "domacih" institucija i evo nudim svoje ucesce u pisanju ovog. Obzirom da sam iz Crne Gore (da usput odgovorim cov`eku na postavljeno pitanje) mozemo napisati projekt koji moze da obuhvati citav sliv (sto je i najozbiljni pristup).

Eto... "izvolite" prijedlog RJESENJA. Posto "nijesam popio svu pamet ovog svijeta" ... molim da mi se prikljuce u ovoj ideji kolege sa ovog foruma kao i administratori (za pocetak) a onda i po jedna ozbiljna NVO iz BiH i Srbije kao i gospoda ihtiolozi. Iz Crne Gore ce NVO dati podrsku projektu a vjerovatno i resorno Ministarstvo.

Bistro!

Vrh

PostPoslato: Čet Mar 19, 2009 8:47 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Feb 13, 2008 9:02 am
...i dok mi ovdje spasavamo mladicu od nas covjek ulovi na Drini potocaru od 9 kg !

Vrh

Tema posta: POTOCARA !
PostPoslato: Čet Mar 19, 2009 9:15 am 
Svaka mu cast.. a i Drini "bogomi"! :) I vele, nema ribe, jel`? :P

Samo, javi kolegi srecnom ribolovcu da se (dobro) pazi da cuvari "slucajno ne pomisle" da lovi mladicu! :P

Vrh

PostPoslato: Čet Mar 19, 2009 9:58 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pon Feb 09, 2009 2:03 pm
Goci napisao:
Svi vi lepo znate da kritikujete, ali ajde da vas čujem kako nešt PREDLAŽETE.
Dakle, vi ste neka vlast i želite zabraniti lov mladice noću...

ZAŠTO bi iko ko sebe smatra normalnim uopšte ZABRANJIVAO noćni ribolov?!?! Navedi mi JEDNU jedinu zemlju u kojoj postoji ovakva uredba i u kojoj je ista dala ikakav pozitivan rezultat. U zemlji gde u najvećim gradovima (BG,NS) LOPOVI, U MRESTU, grabuljaju i KRADU ribu, u CENTRU grada, na 20 metara od policijske "postaje"(to , naravno, nije njihova nadležnost ), U PO BELA dana, lakonski insistirati na zabrani noćnog ribolova-isto je što i štititi populaciju panda na Palićkom jezeru.

Goci napisao:
...Tim stručnjaka je ustanovio da je mladica u Drini ...

Jesi im ti držao sveću-dok su "stručnjaci" timski kontrolisali stanje na Drini?! Ja nisam-niti sam čuo za bilo šta slično.
I ubeđen sam da je motiv kompletne Uredbe bacanje prašine u oči javnosti od strane ćata iz ministarstva o nekoj vajnoj brizi za ovdašnji riblji fond-a sve u cilju opravdavanja smisla sopstvenog postojanja u vremenu kada se sve češće spominje PREGLOMAZAN ministarski aparat i dovodi u pitanje opravdanost postojanja tolikog broja savetnika i saradnika po ministarstvima. Sama činjenica što, umesto da se PRVO u skupštini donese NOVI zakon koji uređuje ovu oblast, pa da se tek onda EVENTUALNO taj zakon doteruje Uredbama (nakon određene primene u praksi i usled eventualnih nedostataka) nevešto se pokušalo ovim kiborgom od uredbe preskočiti jedan korak i na brzinu "napraviti reda". Rogobatni latinski nazivi i uvrštavanje pod poseban režim zaštite ribe za koje 99% ribolovaca nije znalo ni da postoje-samo je providan način da se Uredbi udahne "stručnost". To je isto kao kada bi umesto UGOVORA-prvo počeo da sa pisanjem ANEX-a.NAOPAKO, zlo i naopako!

Još nešto.U svim svojim postovima vezano za uređenje stanja u ribarstvu vrlo konkretno sam naglasio ŠTA bi, iz mog "tupog" ugla gledano, trebalo uraditi. Prema tome, nemoj me svrstavati u red "večitih kritičara bez ideja". Ali, za nepažljive, evo ponovo:
1. doneti NOVI ZAKON (samo ga prvo treba napisati!)
2. ustrojiti način finansiranja udruženja, da bi ona onda mogla i
3. organizovati stručnu čuvarsku službu sa ovlašćenjima SLUŽBENOG LICA.

Sve dok ne bude ustrojen SISTEM u kome kvalitetan ZAKON, a ne nevešto prepisane Uredbe, jasno kaže ŠTA,KO,GDE,KADA i KAKO, i gde profesionalna ribočuvarska služba 24 SATA dnevno 365 dana u godini sprovodi taj isti Zakon-ovakvi laički izleti resornog ministarstva (sve i da valjaju!) ostaće NEUČINKOVITI. Ovako je sve kao u onoj: "Ne laje kera sela radi-već sebe radi!"

Vrh

PostPoslato: Čet Mar 19, 2009 10:35 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pet Maj 30, 2008 4:24 pm
Ljudi, ta mera je na snazi već nekoliko godina i nije nikakva novost. Kome ova mera može da smeta? Jedino onima koji bi da legalno nose i :oops: jedu :oops: mladice između, recimo, 80 i 110. Ko uhvati pravu kapitalku omogućeno mu je da je pošteno odnese. I šta tu nije u redu :?:
Goci napisao:
Neka ugrožena vrsta ribe se može na različite načine zaštiti. Najstroži režim zaštite kada se totalno zabrani lov te vrste. Nešto blaža zabrana je kada se dozvoli lov, ali se sve ribe moraju pusititi. Još blaža zabrana je kada se dozvoli lov, ali se propiše neka velika minimalna mera (trenutni slučaj). Još blaži režim zaštiti je kada je nešto manja min mera...

Tim stručnjaka je ustanovio da je mladica u Drini (made nje u Srbiji ima i u slivu Zapadne Morave) toliko ugrožena da je propisao ovaj, gledano od vrha, treći stepen zaštite. I šta je tu loše?
Citiraj:
Sve što si napisao je apsolutno logično!
Goci napisao:
Što se zabrane lova u leto tiče...

Neko od mladičara je pre par nedelja napisao da je tokom leta na Drini nemoguće upecati mladicu danju i da zato svi love mladice noću. E zato je zabranjen lov leti. Da bi se sprečilo da se "majstori" ujutru slikaju za TV i novine sa mladicama od 10-20 kg, a zapravo su ih upecali po mrklom mraku (tj krivolovili su). Uostalom, ako je zaista nemoguće upecati mladicu danju tokom leta, a noćni lov je ionako zabranjen, što se kog vraga bunite?

Mislim da nije bilo nikakve razumne potrebe da se zabrani letnji lov, kad očigledno nije neka velika opasnost po ribu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 169 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 4 5 6 7 8 Elipsa 17 Sledeća

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris