Dve male sugestije za naslovnu stranu. Onaj efekat savijenog papira iz fotoshopa se nikada ne stavlja ako je podloga ispod tog efekta u boji, vec iskljucivo ako je podloga bela, kada dolazi do izrazaja. Inace, sam efekat je lep na ekranu, ali na papiru izgleda lose, pa vise lici da ima neka rupa na stranici. Ovaj kosi natpis sa cenom treba izbegavati na levoj strani, jer obicno kada stoje novine na trafici je ta strana pokrivena. Taj efekat se obicno stavlja na desnu stranu i posto je efektan, na njega se ne stavljaju nebitni podaci, kao sto je cena, vec se obicno stavlja neka najava koju urednistvo zeli posebno da izdvoji. I trece, sto je vise stvar ukusa i licnog izbora, na dnu se obicno stavlja teza boja, da "zatvori" stranicu, tako da se obicno radi kontra od onoga kako ste vi stavili - crvena boja za podlogu a zuta slova, iako su bela slova bolji izbor, jer je kontrast veci. Ova crvena boja i nastaje prilikom mesanja zute boje i magente, pa je zato kontrast manji. Na ekranu je zuta boja lepsa, ali u stampi su bela slova sa crnom senkom mnogo efektnija. Sve u svemu, ja bih smanjio font ispod glave i tu stavio cenu i broj 1. Sama glava novina je na dobrom mestu, pa bi umesto kose cene najbolje bilo da se stavi bar-kod, za koji, ako vec niste, morate podneti zahtev Narodnoj biblioteci Srbije, gde cete dobiti i cip, pa ce vam porez na novine biti 8 posto. Bar kod ovde gde stoji mnogo strci, pogotovu bela boja na zutoj. Mozda bi bilo bolje da glava casopisa sa trakom nesto nize stoji, kako bi ostalo mesta da se stave veca slova za najavu teksta. To je vrlo bitno mesto na novinama, jer ako stoji na vertikalnoj polici u trafici, tada se uglavnom samo i vidi gornji deo novina i jedan deo glave. Pogledajte na trafici pa cete videti, ima nekoliko bitnih zakonitosti prilikom pravljenja generalnog izgleda naslovne strane, koje su uslovljene prakticnim razlozima kako se novine ili casopisi citaju i stoje u trafici. Ja, inace, volim ove kombinacije crveno, zuto i zeleno, jer tada naslovna strana izgleda mnogo vedrije i cistije. Posto vam je svetlo zelena pretezna u ovom broju na naslovnoj strani, slobodno probajte da i neka traka za natpis bude tamno zelena, odlicno ce se uklopiti. Primera radi, donja traka moze da bude jaka zelena, a slova da ostanu zuta. Inace, neka je sa srecom, trebace vam puno srece, ja se tim poslom bavim 20 godina i bolje je da o tome i ne pricam.
|