Danas je Sre Jun 18, 2025 4:18 pm

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris

Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 835 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 62 63 64 65 66 Elipsa 84 Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: DOZVOLE 2010
PostPoslato: Sre Mar 03, 2010 10:46 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Mar 25, 2009 6:18 pm
LuckyLaza napisao:
Pa srbija sume ovde kod mene gazduju vec duze vreme i vecih lopova nema

Lucky to nisu Srbija šume, više je, Srbi jašu me!!!!!!! pošto nas gospoda sve skupa jašu a mi tupimo mozak za badava! (ovde ne mislim na tebe, nego na sve koji su iz nekog meni nepoznatog razloga kritički raspoloženi :mrgreen: )

Vrh

PostPoslato: Sre Mar 03, 2010 11:03 pm 

Pridružio se: Sre Nov 18, 2009 6:13 pm
toni pročitaj zakon i videćeš da i sada dozvolu možeš da kupiš samo ako si član nekog udruženja, to ne mora da je udruženje ribolovaca, može bilo koje udruženje kojem upravljač voda odluči da da dozvole na prodaju. a koja prava dobijaš od nekog udruženja zavisi od njihovog statuta. kod nas će udruženje koje je oformilo svoju privatnu marinu i izdaje vezove za čamce a uzgred se bavi i zaštitom prirode uzeti dozvole da prodaje, ali samo licima koja vezuju čamce kod njih.

Vrh

PostPoslato: Sre Mar 03, 2010 11:14 pm 

Pridružio se: Pon Okt 06, 2008 3:19 pm
Sifus, nisam citao zakon, ali bi bilo logicno da svako ko uzme da prodaje dozvolu ima procenat od prodaje dozvole, a ne da naplacuje plus. Bas cu da uzmem to da procitam, ali bi ovako kako kazem, bilo po logici stvari. Dozvola kosta toliko i toliko, a onaj ko je prodaje i vodi evidenciju da dobije 5 ili 10 posto.

Vrh

PostPoslato: Sre Mar 03, 2010 11:23 pm 

pa i jeste tako, upravljač daje jedan deo od prodate dozvole udruženju, rsv daje 350 po prodatoj dozvoli. ali da bi društvo funkcionisalo ono mora da se od nečega finansira, u ovom slučaju je to članarina koja ne mora da bude 400 dinara, to nije nigde propisano. ne mora ni svaki član da kupi dozvolu, neko može da bude član iz čiste ljubavi prema udruženju. ali činjenica je da svako udruženje uslovljava članstvo plaćanjem članarine. članarinu ne plaćaju samo počasni članovi.
to je seve regulisano zakonom i tu nema problema.
neznam što ti je tih 100,200-400 dinara toliki problem, pa lovci plaćaju članarinu 8000 godišnje.

Vrh

PostPoslato: Sre Mar 03, 2010 11:31 pm 

Problem je i 100 dinara kada je stvar u principu. A da ti ne pricam sto ja treba da platim 3 dozvole. I sto placam 2-3 dozvole godinama, a pri tom ni dinara od tih para nije ulozeno u vodu. Bukvalno ni dinara. Onda normalan covek tu dozvolu dozivljava kao cist reket. A kad je tako, onda je i dinar problem. Plus kada citas da je korisnik voda kome si ti placao dozovolu tri godine optuzen za utaju poreza od 36 mililona dinara. E, onda ti stvarno dodje da poludis i onda je i dinar mnogo, a kamo li 10-15 000.

Vrh

PostPoslato: Sre Mar 03, 2010 11:33 pm 

A onda, na kraju, procitas da je za sve krivo Sumsko gazdinstvo. Ako ko mrzi drzavna preduzeca to sam ja, ali kada sve saslusas, pitas se ima li ovde sta normalno.

Vrh

PostPoslato: Čet Mar 04, 2010 12:17 am 

Pridružio se: Pon Apr 06, 2009 10:21 pm
Evo iscitah sve 43 stranice postova i opet neke stvari "vise".
Dakle dozvola je jedinstvena. Ima nekoliko korisnika voda koji izdaju dozvole, a same dozvole su iste osim naziva korisnika voda. Udruzenje daje clansku kartu i naplacuje clanarinu. Kod nekih je cl. karta sa slikom, kod nekih ne. Dozvola je uvek sa slikom. Uz dozvole se deli i nekakav blokcic za eidenciju ulova koji verovatno sluzi za statisticki uvid u godisnji izlov ribolovaca amatera. A dozvola je jedinstvena za celu Srbiju, bez obzira od kog korisnika voda je izdata i gde je kupljena. Jedinstvena je za sve vode osim ....
E ovde se gubim. Informacije ovde a i svuda na internetu pa i usmeno se mnogo razlikuju. Od tvrdnji da nema revira II kategorije jer jos nisu zvanicno objavljeni za koje se placa dopunska dozvola do tvrdnji da ti reviri postoje i to cak na otvorenim vodama (npr. Tamis u delovima oko Sakula ce za lokalce biti u sastavu dozvole a ostali ce placati dopunu). Meni je ovaj deo price jako vazan. Ako ja ne mogu da se spustim Dunaom, Savom, Tamisem ili Tisom gde ja hocu i kako hocu, necu ni kupovati dozvolu. Ne vidim svrgu da deo vodotoka reke proglase revirom a ostatak ne. Na mogu da se parkiram gde ja hocu jer mi treba dnavna dozvola ako sam "promasio" slobodnu zonu i uleteo u "revir". Kako da izvadim dnevnu dozvolu ako moram da se najavim unapred a ne znam dan ranije da li cu uopste moci sutradan na vodu niti gde cu krenuti. Volim da pecam tamo gde mi se svidja.

Ima i dodatnih "sitnica" vezanih za amaterski ribolov... Npr. nelogicnosti vezane za babusku. Nju tretiraju kao alotohtonu vrstu. Kao takva sme da se izlovljava ali ne sme da se koristi kao keder!!!! Koja ce pametnica objasniti dedi koji 50 godina lovi stuku na babuskice da to vise ne sme!? Da nece da mu naplati kaznu za to? A i ne moze po zakonu. Babuska kao alotohtona vrsta vise ne postoji. Prvobitna babuska koja je naseljena kod nas je specificna vrsta. Pre svega sve jedinke su zenke. Drugo, mogu da se razmnozavaju sa bilo kojom srodnom, saranskom, ribom. Trece, visegodisnjom selekcijom smo dobili domace, raznovrsne, autohtone babuske. Sta sada!?
Zlatni karas je zasticen zakonom. Koliko ljudi zna razliku izmedju karasa i babuske? A izmedju meleza (karas+babuska) i karasa?
Ima tu i drugih nelogicnosti i nije mi jasno samo da li je ovo sve ozbiljno ili u fazonu, mi donesemo evropski zakon pa cemo videti sta cemo... Kao sa zakonom o saobracaju pa niko ne vadi mob. telefon iz ruke, vazno je da su upalili svetlo...

Vrh

PostPoslato: Čet Mar 04, 2010 1:41 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Mar 20, 2008 9:30 pm
Babuska se razmnozava ginogenezom i nema meleza babuske i drugih vrsta (mozda ako nekad toliko naraste populacija pa se jave muzjaci iste koji bi se parili za zenkom karasa, koja nekim cudom nije nestala iz te vode), a to za zabranu koriscenja nje kao kedera je smisljeno zbog toga sto se cesto (precesto) desi da ljudi preostale kedere koje su doneli a nisu iskoristili PUSTE u vodu na kojoj pecaju, zamisli da neko donese cebacoka ili suncicu na vodu u kojoj ih nema, ponese 20 komada, potrosi 5-6-7 a ostale pusti, za par godina ce ih biti na hiljade!
Pozdrav 8)

http://www.youtube.com/watch?v=w3PWtKnWmSE&feature=related

Vrh

PostPoslato: Čet Mar 04, 2010 7:15 am 

mrdesktop ko ti kaže da je izvšena kategorizacija voda taj te debelo laže. sada sam gledao i još uvek nije stupio na snagu pravilniik o kategorizaciji voda. a bez toga nema kategorizacije. za sada postoji samo nacrt. a ko se iole razume u pravo zna da je to za sada prazno slovo na papiru.

Vrh

PostPoslato: Čet Mar 04, 2010 1:19 pm 

Kad vec pominjete babusku... Zamislite da u planinsku vodu u kojoj su klen, pastrmka i krkusa, dodju strucnjaci i ubace babusku, deveriku i bodorku i slicne vrste... I posle ti traze pare za dozvolu? Pa ti bi trebalo da idu u ihtioloski zatvor, a ne da traze pare...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 835 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 62 63 64 65 66 Elipsa 84 Sledeća

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris