Tamerlan napisao:
Da je ovo samo za dlaku uži šupak od zemlje nego što jeste, imali bi organizovanu volontersku službu. Mogla bi biti oformljena po principima Nacionalne Garde u USA. Takva formacija je edukovana, obučena, ovlašćena i ustrojena na dobrovoljnom principu, da u skladu sa zakonom propisanim ovlašćenjima sprovodi odgovarajuće, neretko represivne, mere.
Aca Milićko napisao:
Večeras, na keju na Nišavi, ubiše klenčiće na plovak. Do 10 cm, na crviće, pune kese...
Pa me to dade u razmišljanje opet:Jes da može da bude kritično, ali da se vratimo na temu: Mogla bi stvarno da postoji neka akcija, afirmisanja ribolovaca da budu volonteri-ribočuvari...Jednodnevna obuka, dobiješ legitimaciju i sveščicu za pisanje prijava. Mobilni broj koga da zoveš ako postane kritično.
Pa npr. prošetaš nišavskim kejom: Dobro veče, jel 'oće nešto? Samo sitno? Op legitimacija, dajte dozvolu, dajte da pogledamo ulov...
Ali tu bi i ribočuvari morali da budu u pripravnosti, pa da na poziv (u kritičnijim situacijama) dolete odmah... Na Moravi, pre par nedelja, sam prisustvovao sistemskom uništavanju somića od 200-300 gr. Meni ne bi bilo teško da priđem onom čiletu i pitam kako ide, hoće li riba, a onda izvadim legitimaciju i uredno popunim prijavu za nesavestan ribolov. I što više volontera - bolja situacija. Zamislite gužvu na potezu gde radi skobalj: Ne bi smeli da trpaju sve u čuvarke, jer niko ne zna ima li među prisutnim ribolovcima ribočuvara-volontera. Generalno - ne mora da profunkcioniše uvek, ali i da u 50% slučajeva fora upali, dobili smo nešto...