Na nešto slično sam mislio svojim (pogrešno proptumačenim) postom o
privatizaciji i modelu kao u Mađarskoj...
Trenutno ne vidim kako će biti bolje meni u Kanjiži ako na primer platim dozvolu u Nišu, zato što oni bolje gazduju vodama (hipoteza). Za sada bi to značilo da je onima u Nišu još bolje, a kod mene će biti još gore! Sve iz razloga što su javna preduzeća koja trenutno gazduju vodama suviše velika i upravljaju velikim vodenim površinama odjednom i na taj način pogoduju državi da se novac ubira iz svega nekoliko "centara" a na 100000 (ili koliko) prodatih dozvola... Primer, Ribarsko pordučje "Srbija-Vojvodina", kod mene na Tisi
loše gazduje "Ribolovački savez Vojvodine D.O.O" a kod kockara
loše gazduje "JVP Vojvodina Vode"! I ja sad nezadovoljan pozovem da bojkotujemo RSV i platimo dozvolu kod Vojvodina Voda!? I VV sledeće godine dobiju na upravljanje celo ribarsko područje "Srbija - Vojvodina"!? Uzmu
monopol nad čitavim područjem i sledi još veći javašluk i nemogućnost kontrole i sprovođenja mera na tolikoj površini... Ako ja dobro tumačim da to hoćete da kažete
Zbog toga sam pisao da bih voleo da i manja JP, firme ili čak privatna lica mogu da uzmu na upravljanje manje pojedinačne vode ili čak pojedinačna jezera, bare, mrtvaje itd. Na taj način se udara zent velikim korisnicima ako zbog lošeg gazdovanja preti opasnost da ne budu baš toliko veliki, jer je neko ponudio dobar business plan, odnosno plan gazdovanja vodom koju traži na upravljanje...
E sad od koga traži na upravljanje!? Upravo od onih kojima sadašnji model odgovara i to je veoma teško promeniti...
I da dodam za one koji su me napali zbog skorašnjeg posta... Preko je stanje bilo MNOGO GORE nego što je trenutno situacjia kod nas, a ipak su se vrlo brzo doveli u red, ali je za to potrebna volja i odluka sa državnog nivoa!
Pa hajde onda da se zajednički izborimo da volja države bude da stane na našu stranu!!!