Danas je Sre Jun 18, 2025 12:50 pm

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris

Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 298 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 8 9 10 11 12 Elipsa 30 Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: Pon Jan 28, 2013 4:15 pm 

Pridružio se: Uto Okt 05, 2010 4:22 pm
Po mom skromnom misljenju korisnicki sistem je odlicno resenje. Podeliti sve vode na sto vise korisnika, 15-ak, a mozda i vise. Tako bi postigli da u relativnoj blizini imamo razlicite korisnike koji su konkurenti, a to je u ovom trenutku verovatno jedini spas.

U bolje stanje uz jedinstvenu dozvolu ne verujem ni malo i protiv sam toga.

Vrh

PostPoslato: Pon Jan 28, 2013 4:23 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Jan 27, 2011 2:17 pm
I onda cemo u NS imati situaciju kao pre nekoliko godina. Dunav ide jednom korisniku, kanali (sistem DTD) drugom korisniku, pa posebnu dozvolu za Koviljsko-Petrovaradinski rit i posebnu za Begecku jamu.
I gde sam onda, vratio se 50 godina unazad! Da bih pecao kao covek moracu da dam duplo vise para nego sada.

Vrh

PostPoslato: Pon Jan 28, 2013 6:16 pm 

Pridružio se: Uto Okt 05, 2010 4:22 pm
Druze meni su 4 reke ispred nosa, ali dzaba kad na njima nema skoro nista zivo, veruj mi da ni klena vise nema.
Ne verujem da bilo sta osim konkurencije moze promeniti to. Naravno i da se neke promene o kojima smo pricali ovde sprovedu.

Tesko ce nam iz ovog s*anja postati i jeftino i kvalitetno.

Da me ne shvatis pogresno, ja vec cetvrtu godinu radim fizicki posao i studiram, meni je i 1000 din za dozvolu mnogo.

Vrh

PostPoslato: Pon Jan 28, 2013 10:33 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Jan 27, 2011 2:17 pm
Naravno da je mnogo!
Samo kazem da cemo se mi u NS u tom slucaju vratiti na staro sr..e, jer su uvek delili posebno Dunav. posebno kanali DTD.

Vrh

PostPoslato: Uto Jan 29, 2013 9:17 am 
Saradnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Maj 24, 2006 12:26 am
Aca Milićko napisao:
I da, trebalo bi da se u zakonu uvede da u radnoj grupi za izmenu zakona, od sada, pa zauvek, mora da učestvuje jedan upućeni ribolovac, a u ime svih ribolovaca.

Trebalo bi da to bude predsednik Saveza. Onaj koji na svim frontovima treba da brani interese ribolovaca. Onaj ko treba da se konsultuje kada se na jesen određuje cena dozvole za sledeću godinu. Onaj što kada sazna cenu treba da se javno obrati ribolovcima i kaže: cena je poskupela zbog toga i toga, to je OK ili nije Ok, ako nije Ok pozivam vas da uradimo to i to...

Tog čoveka treba da biraju predsednici udruženja, a predsednike udruženja treba da biraju ribolovcina svakih nekoliko (recimo 4) godina. Na taj način ribolovci sami biraju svoje predstavnike.

Zakonom mora jasno definisati obaveze udruženje. Recimo:
- organizovanje obuke za polaganje ribolovačkog ispita (koji se polaže pre nego što zatražiš prvu dovzolu)
- organizovanje polaganja ispita
- prikupljanje i interpretacija podataka o evidenciji ulova
- prikupljanje podataka o obavljenoj kontroli ribolovca od strane ribočuvara
- prikupkjanje podataka od korisnika o tome gde se vršili kontrolu i prezentvanje tih podataka ribolovcima
- zastupanje interesa ribolovaca
- biranje predsednika saveza koji u ministarstvu zastupa interese ribolovaca
- obaveza prosleđivanja novca korisniku ribarskog područja za čije područje ribolovac kupi dovzolu (oću u subotu da idem na Drinu, u petak kupim dnevnu dovzolu za Drinu u Niškom udruženju, ono prosledi pare korisniku sa Drine i uzme svoj procenat, recimo 10%)

Kada se to jasno definiše, onda kažeš ko to može da radi i kako stiče pravo, recimo mogu samo licenciranja udruženja.

Za sva takva odrediti tačan rabat od prodate dozvole koji im ide ili fiksnu članarinu koja se odvaja od cene dozvole. Ako je dozvola 6000, udruženju od tih para ide tačno 500, ni dinar više ili manje. I zabraniti da se dozvole - bar godišnje - prodaju bilo gde drugde osim u licenciranom udruženju.

p.s. To je samo viđenje koje se uklapa u trenutnu politiku koja kaže da udruženje ne može da gazduje vodama, zapošljava ribočuvare i slično... Da se ja pitam, vratio bih stari sistem, pa ako ima recimo 25-30 većih gradova u Srbiji, 25-30 udruženja može da čuva vode, a ribolovci glasanjem biraju ko vodi udruženje. Pa da vidiš!

Vrh

PostPoslato: Uto Jan 29, 2013 10:04 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pon Jan 23, 2012 7:12 pm
Goci napisao:
Trebalo bi da to bude predsednik Saveza...

Tog čoveka treba da biraju predsednici udruženja, a predsednike udruženja treba da biraju ribolovcina svakih nekoliko (recimo 4) godina. Na taj način ribolovci sami biraju svoje predstavnike.

Ovo ne razumem baš najbolje :? !? Pa to kod mene i jeste slučaj i to je predsednik RSV koji je na sličan način izabran... Problem nastaje što se čovek koji je na sličan način (legitimno) izabran zove- Dušan Jovanović!
E sad, u pravu si kada kažeš da svi predsednici Udruženja treba da budu delegati u Izvršnom odboru, a trenutno po Statutu, to pravo imaju samo Udruženja sa 500 i više članova (po delegat na svakih 500 članova)- govorim o RSV! Sa druge strane, RSV ima 138 Udruženja, pa sad 138 delegata :roll: ...
Ne razumem ovo najbolje!

Vrh

PostPoslato: Uto Jan 29, 2013 10:20 am 
Saradnik
Korisnikov avatar

Mislim na predsednika Saveza sportskih ribolovaca (cele) Srbije. Imaš recimo 50 licenciranih udruženja, oni biraju svoje predsednike u Savezu, uključujući i predsednika Saveza. A mi ribolovci biramo predstavnike udruženja. I taj predsednik Saveza, između ostalog, u ministarstvu zastupa interese svih ribolovaca.

Vrh

PostPoslato: Uto Jan 29, 2013 10:38 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Okt 25, 2006 12:19 pm
a da se okrenu ljudi malo oko sebe i da pogledaju kako (ne) funkcionisu recimo LU i LSS i LSV pa neka onda krene u akcijanje tipa sredjivanje stanja u RSS. Cita li neko novine gledate li TV. Ili recite nesto konkretno ili batalite posao.

Vrh

PostPoslato: Uto Jan 29, 2013 10:40 am 
Saradnik
Korisnikov avatar

Chaki napisao:
Ili recite nesto konkretno ili batalite posao.

Što važi i za tebe.

Vrh

PostPoslato: Uto Jan 29, 2013 11:02 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pon Jan 23, 2012 7:12 pm
Chaki, i ja sam zagriženi lovac kao i ti, ali poređenje nikako nije na mestu... Kao prvo Lovački savezi ipak bolje funkcionišu od ribolovačkih, zato što se vrte veće pare, a kao drugo i najvažnije- šta nas, u principu i briga kako oni funkcionišu (ne mislim bukvalno)!? Mi njima od članarine damo, ono "prema višim forumima" oko 1500 dinara, a od članarine ostaje skoro 10000 Udruženjima + imamo velika lovišta na gazdovanju (moje lovište je oko 7000ha)! Pa moje lovište poseti godišnje 50-60 stranaca i domaćih gostiju u turističkom lovu na krupnu i sitnu divljač (ja sam stručni pratilac u turističkom lovu), i kolike se tek tu pare "namaknu" za rad mog Udruženja... Od tih para kupujemo fazanske piliće, hranu za zimsku prihranu, plaćamo svoje lovočuvare, vozila- dakle jedan samoodrživi krug!
Da ne dužimo... I ja bih voleo da ribolovne vode funkcionišu na taj način, pa ko dobro radi, bude i nagrađen i ima uslove da radi još bolje, otprilike :arrow:
Goci napisao:
p.s. To je samo viđenje koje se uklapa u trenutnu politiku koja kaže da udruženje ne može da gazduje vodama, zapošljava ribočuvare i slično... Da se ja pitam, vratio bih stari sistem, pa ako ima recimo 25-30 većih gradova u Srbiji, 25-30 udruženja može da čuva vode, a ribolovci glasanjem biraju ko vodi udruženje. Pa da vidiš!

Šta je za to potrebno!? Pa verovatno da se država odrekne ribljeg fonda kao svog vlasništva (tačka.1 Zakona) i da se da Udruženjima da njime gazduju... Ima logike! Država očigledno ima veće i preče probleme nego što je ribolov- pa zašto onda da o mom detetu (ribljem fondu) brine neko kome do njega nije stalo...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 298 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 8 9 10 11 12 Elipsa 30 Sledeća

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris