U redu je da postoje udruženja, ali mi je sada zanimljiva "igra" kako vraćaju da ribolovna dozvola vači samo
uz člansku kartu udruženja, a prošle godine je ta odredba proglašena - NEUSTAVNOM!!!
Ne znam odakle uopšte ideja nekome da unese pometnju i izmisli (nepostojeće) termine kao što su "specijalna" dozvola, "posebna" dozvola
...
Prosto, ostaje
jedinstvena za sva ribarska područja (celu Republiku), s tim da korisnik na osnovu kategorizacie može za
pojedine vode da naplati i - doplatne dozvole! Da ne bi bilo panike, trenutni
pravilnik o kategorizaciji ribolovnih voda predviđa samo dve kategorije, a doplatne se mogu naplatiti koliko znam samo za vode gde ima više od 70% (autohtonih) salmonidnih vrsta... Trenutno je tako! Trenutno...
Ako je već jedinstvena, tj. važi na svakoj vodi, onda mi nije jasno zašto neko MORA da je kupi u mestu prebivališta i time obaveže sebe da "nagradi" korisnika čijim je radom nezadovoljan!? A još manje da bude član udruženja čiji on NE ŽELI DA BUDE ČLAN (a to je neustavno rekli su već) !
I neko, npr, ode na dve nedele na letovanje, vidi "Ju, što je lepa voda! Ja ću tu da pecam svaki dan...". Šta onda? Mora se vrati u mesto prebivališta da kupi dozvolu!? Smešno, i to tek mora biti neustavno! Ako je moje PRAVO da uz važeću dozvolu pecam na svim vodama ribarskih područja, onda mora biti sve jedno i od koga sam tu dozvolu kupio... Na kraju krajeva, u zakonu i ne postoji "moranje" već piše: "Дозволу за рекреативни риболов лице купује у месту пребивалишта." A šta ako ne kupi tamo!? Nikom ništa...
Lobi korisnika je pobedio samo tako!
Ništa čudno jer ribolovci i nemaju lobi
(msm, imaju, ali "A gde je pečat!?")