Danas je Čet Mar 04, 2021 6:43 am

Sva vremena su u UTC+01:00 Europe/Paris
Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 156 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 9 10 11 12 13 Elipsa 16 Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: Pon Mar 07, 2016 6:17 pm 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ned Okt 17, 2010 9:35 pm
Postovi: 201
Lokacija: Jagz
Puna podrska za URS
Pratim sva desavanja i akcije. Srecno i svaka cast ljudima koji ucestvuju!

Послато са SM-G530FZ уз помоћ Тапатока


Vrh
   
PostPoslato: Pon Mar 07, 2016 8:28 pm 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pon Jan 23, 2012 7:12 pm
Postovi: 3419
Lokacija: Kanjiža
Mi smo sa alasima ustvari na istoj strani..."Saradnici" 8)

Slika
Slika

_________________
Tek kad sasečeš poslednje drvo, tek kad zatruješ poslednju reku, tek kad upecaš poslednju ribu - tek tada ćeš shvatiti da se novac ne može jesti!


Vrh
   
PostPoslato: Čet Mar 17, 2016 7:31 pm 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Nov 06, 2007 2:22 pm
Postovi: 1497
Lokacija: Kragujevac - srce Srbije
Nisam mogao verujem svojim očima šta sam pročitao u Ribolovu, pa ne budem lenj i iskopam taj Službeni glasnik 16/2016 i pročitam ga. I zaista u članu 9 čini mi se piše, da skratim, da je ribolov iz čamca dozvoljen samo na Dunavu, Savi i Tisi.

Ja ću samo da pitam jedno - jel' to normalno? Da li sam ja to uopšte ispravno shvatio?

_________________
Kažeš da voliš svoju decu, a vidi šta im ostavljaš - mrtva priroda, slika našeg vremena


Vrh
   
PostPoslato: Čet Mar 17, 2016 8:01 pm 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Mar 05, 2009 9:51 pm
Postovi: 579
Lokacija: obrenovac
Maxymus-da tako je od 2010god. Izuzetno korisnik ribarskog područja može dozvoliti rekreativni ribolov iz čamca ako to predvidi svojim programom upravljana vodom.


Vrh
   
PostPoslato: Čet Mar 17, 2016 9:04 pm 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Nov 06, 2007 2:22 pm
Postovi: 1497
Lokacija: Kragujevac - srce Srbije
E jbg....ovi sada predviđaju samo jedno - totalnu propast :cry:

_________________
Kažeš da voliš svoju decu, a vidi šta im ostavljaš - mrtva priroda, slika našeg vremena


Vrh
   
PostPoslato: Čet Mar 17, 2016 9:39 pm 
OffLine

Pridružio se: Čet Maj 14, 2015 11:10 pm
Postovi: 383
Lokacija: KG
Šane, brate tebe ce jos malo pa srcka da strefi od tih alasa, da su oni jedini nas problem, ja bih prvi odavde otisao u Bg,i to peske i svukao se go ispred skupstine u znak protesta.
Problem je sto mi ovde ne mozemo ni jedno obicno jezero da sacuvamo od olosa,a nesto vise od toga, svakim danom izgleda sve vise nemoguce.

_________________
Bolje prazan stringer, nego pun qrc debila


Vrh
   
PostPoslato: Čet Mar 24, 2016 8:37 pm 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pon Jan 23, 2012 7:12 pm
Postovi: 3419
Lokacija: Kanjiža
Slažem se... Baš mi "zvone" u ušima nedavne reči Ristića (predsednika asocijacije alasa) u jednoj emisiji, gde reče predstavniku ribolovaca: "Ima 20.000 kilometara voda u Srbiji gde nema alasa - a ribe NIGDE! ". Teško mi je priznati, ali veoma je u pravu i pogodio je suštinu (mada nesvesno, jer čovek ne zna rečenicu da sastavi, i ovu mu je neko "napisao")!
Tačno i da će me srčka strefiti od/zbog njih! Ko o čemu kuribari o poštenju!

To najviše mrzim kod njih,
što su sve POŠTENJAČINE ugrožene od svih!

Privredni ribolov = legalan krivolov

_________________
Tek kad sasečeš poslednje drvo, tek kad zatruješ poslednju reku, tek kad upecaš poslednju ribu - tek tada ćeš shvatiti da se novac ne može jesti!


Vrh
   
PostPoslato: Čet Mar 24, 2016 8:53 pm 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pet Sep 17, 2010 9:48 pm
Postovi: 691
Lokacija: Kraljevo
Pitanje za poznavaoce:
Ukoliko se dozvola prodaje na rate,da li je po propisima da se naplacuje i clanarina 500 rsd?
Pretpostavljam da jeste,ali po kojem propisu je to regulisano?


Vrh
   
PostPoslato: Čet Mar 24, 2016 9:20 pm 
OffLine
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pon Jan 23, 2012 7:12 pm
Postovi: 3419
Lokacija: Kanjiža
Ni po kojem, sama dozvola nije vezana za članarinu... Ono što je po meni tu slučaj, jeste da udruženje izdaje dozvole, a DA BI JE DALO NA RATE, traži i da se uplati članarina - iz čiste kurtoazije :wink: ! Pravno nije, ali isto tako ni udruženje nije u obavezi da izda na rate... Pa da bi izdalo, traži i uplatu članstva...I tako u krug...

_________________
Tek kad sasečeš poslednje drvo, tek kad zatruješ poslednju reku, tek kad upecaš poslednju ribu - tek tada ćeš shvatiti da se novac ne može jesti!


Vrh
   
PostPoslato: Uto Apr 26, 2016 11:17 am 
OffLine
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ned Okt 29, 2006 6:07 pm
Postovi: 7312
Lokacija: Tisa I
PRAVILNIK
O NAČINU, ALATIMA I SREDSTVIMA KOJIMA SE OBAVLJA PRIVREDNI RIBOLOV, KAO I O NAČINU, ALATIMA, OPREMI I SREDSTVIMA KOJIMA SE OBAVLJA REKREATIVNI RIBOLOV

("Sl. glasnik RS", br. 42/2016)


Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju način, alati i sredstva kojima se obavlja privredni ribolov, kao i način, alati, oprema i sredstva kojima se obavlja rekreativni ribolov.

Član 2

Privredni ribolov obavlja se mrežarskim, udičarskim i samolovnim alatima i sredstvima.

Za obavljanje privrednog ribolova ne mogu se koristiti mrežarski alati (obruč, košara, zavesa ili drljača) i udičarski alati (grabulja, trokraka udica, samica i pampurski struk).

Mrežarski alati i sredstva za privredni ribolov

Član 3

Mrežarski alati dele se na stajaće i povlačeće.

Stajaći mrežarski alati su stajaće mreže, koje imaju stranu okaca najmanje 50 mm u suvom stanju, odnosno 46 mm u vlažnom stanju.

Povlačeći mrežarski alati su povlačeće i poklapajuće mreže.

Povlačeće mreže imaju stranu okaca najmanje 50 mm u suvom, odnosno 46 mm u vlažnom stanju i koriste se bez dodatnih pomagala za lov ribe povlačenjem po dnu.

Poklapajuće mreže imaju stranu okaca najmanje 50 mm u suvom, odnosno 46 mm u vlažnom stanju, osim sačme koja ima stranu okaca najmanje 30 mm u suvom, odnosno 28 mm u vlažnom stanju.

Lov živih mamaca (sitne bele ribe) za privredni ribolov obavlja se pomoćnim mrežarskim sredstvima (rogač, čerenac, sačma, stajaća mreža za lov mamaca dužine 5 m i visine 1 m, sa okcima od najmanje 10 mm).

Strana okaca pomoćnih mrežarskih sredstava u suvom stanju određuje se merenjem razmaka od 11 čvorova i deljenjem dobijenog broja sa deset. Pri merenju okaca pomoćnih mrežarskih sredstava u vlažnom stanju dozvoljava se smanjenje razmaka za 5%.

Udičarski alati i sredstva za privredni ribolov

Član 4

Udičarski alati za privredni ribolov su strukovi koji mogu imati od deset do 100 udica.

Način izlova ribe bućkom obavlja se pomoću udičarskog alata glavnog kanapa sa jednom jednokrakom udicom i jednog štapa sa jednom jednokrakom udicom i sredstva bućka.

Samolovni alati

Član 5

Samolovni alati su bubnjevi ili vrške i senkeri. Samolovni alati imaju stranu okaca najmanje 50 mm u suvom stanju, odnosno 46 mm u vlažnom stanju. Prečnik prvog obruča bubnjeva ili vrški i senkera ne može biti veći od 1,2 m.

Senkeri koji se koriste u periodu od 1. decembra do 1. marta imaju stranu okaca najmanje 30 mm u suvom stanju, odnosno 28 mm u vlažnom stanju.

Strana okaca samolovnih alata u suvom stanju određuje se merenjem razmaka od 11 čvorova i deljenjem dobijenog broja sa deset. Pri merenju okaca samolovnih alata u mokrom stanju dozvoljava se smanjenje razmaka za 5%.

Način obavljanja privrednog ribolova

Član 6

Stajaći mrežarski alati i samolovni alati ne koriste se od 1. marta do 15. juna.

Stajaći mrežarski alati koriste se u vremenu od 17,00 do 8,00 časova u periodu letnjeg računanja vremena, a u periodu zimskog računanja vremena koriste se bez vremenskog ograničenja.

Stajaći mrežarski alati i samolovni alati, osim bubnja, ne mogu se koristiti na rastojanju manjem od 30 m od obale ribolovne vode, uključujući i obale rečnih ada.

Nije dozvoljena upotreba svih alata za privredni ribolov na reci Dunav od 863 km do 860 km.

Privredni ribar može imati najviše 30 alata.

Član 7

Postavljanje mrežarskih alata u ribolovnu vodu vrši se do 1/2 širine iste. Mrežarski alat sa suprotne obale vodotoka reke ili druge ribolovne vode (kanala, mrtvaja, rukavaca, bara i sl.) ne postavlja se istovremeno.

Član 8

Alati kojima se obavlja privredni ribolov moraju biti vidno obeleženi pločicom koja sadrži serijski broj dozvole privrednog ribara i redni broj alata.

Alati, oprema i sredstva za rekreativni ribolov

Član 9

Rekreativni ribolov obavlja se sa obale ribolovne vode određene za rekreativni ribolov bez upotrebe čamaca i drugih sličnih plovidbenih objekata i naprava, osim na ribolovnim vodama reka Dunav, Sava i Tisa na kojima je dozvoljena upotreba čamaca za obavljanje rekreativnog ribolova.

Izuzetno, čamac kao pomoćno sredstvo za obavljanje rekreativnog ribolova na ribolovnoj vodi može se upotrebiti samo ako je korisnik ribarskog područja (u daljem tekstu: korisnik) njegovu upotrebu predvideo privremenim programom upravljanja ribarskim područjem ili programom upravljanja ribarskim područjem.

Način obavljanja rekreativnog ribolova

Član 10

Rekreativni ribolov obavlja se udičarskim alatima, tako da ribolovac može koristiti najviše tri štapa sa po dve udice na svakom štapu.

Lov živih mamaca (sitne bele ribe) za rekreativni ribolov obavlja se pomoćnim mrežarskim sredstvima, i to: čerenac sa veličinom okaca od 10 mm i dimenzija 100 x 100 cm, osim na ribolovnim vodama čija je širina manja od 2 m i stajaća mreža za lov mamaca dužine 5 m i visine 1 m sa veličinom okaca od 10 mm, osim na ribolovnim vodama čija je širina manja od 10 m.

Pomoćno sredstvo bućka može se koristiti za sportski ribolov prilikom održavanja ribolovno-turističkih manifestacija.

Pomoćna oprema sonar može se koristiti na svim ribolovnim vodama ukoliko to korisnik nije zabranio privremenim programom upravljanja ribarskim područjem ili programom upravljanja ribarskim područjem.

Član 11

Rekreativni ribolov svih vrsta pastrmki, mladice Hucho hucho i lipljana Thymallus thymallus obavlja se samo veštačkim ribolovnim mamcem.

Nije dozvoljeno korišćenje sistema sa vodenom kuglom i tirolskim drvcetom u lovu svih vrsta pastrmki, mladice Hucho hucho i lipljana Thymallus thymallus.

Kao živi mamac za rekreativni ribolov ne mogu se koristiti alohtone vrste riba.

Član 12

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu, alatima i sredstvima kojima se obavlja privredni ribolov, kao i o načinu, alatima, opremi i sredstvima kojima se obavlja rekreativni ribolov ("Službeni glasnik RS", broj 16/16), a odredbe člana 3. st. 2, 4. i 5. Pravilnika o načinu, alatima i sredstvima kojima se obavlja privredni ribolov, kao i o načinu, alatima, opremi i sredstvima kojima se obavlja rekreativni ribolov ("Službeni glasnik RS", broj 73/10) prestaju da važe 31. decembra 2017. godine.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", osim odredaba člana 3. st. 2, 4. i 5. ovog pravilnika koje se primenjuju od 1. januara 2018. godine i člana 6. stav 1. ovog pravilnika koji se primenjuje od 1. januara 2017. godine.


Vrh
   
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 156 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 9 10 11 12 13 Elipsa 16 Sledeća

Sva vremena su u UTC+01:00 Europe/Paris


Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Idi na:  
Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Prevod - www.CyberCom.rs