Danas je Pon Jun 16, 2025 11:49 pm

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris

Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 298 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 5 6 7 8 9 Elipsa 30 Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: Sre Dec 26, 2012 11:10 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pon Jan 23, 2012 7:12 pm
Na nešto slično sam mislio svojim (pogrešno proptumačenim) postom o privatizaciji i modelu kao u Mađarskoj...
Trenutno ne vidim kako će biti bolje meni u Kanjiži ako na primer platim dozvolu u Nišu, zato što oni bolje gazduju vodama (hipoteza). Za sada bi to značilo da je onima u Nišu još bolje, a kod mene će biti još gore! Sve iz razloga što su javna preduzeća koja trenutno gazduju vodama suviše velika i upravljaju velikim vodenim površinama odjednom i na taj način pogoduju državi da se novac ubira iz svega nekoliko "centara" a na 100000 (ili koliko) prodatih dozvola... Primer, Ribarsko pordučje "Srbija-Vojvodina", kod mene na Tisi loše gazduje "Ribolovački savez Vojvodine D.O.O" a kod kockara loše gazduje "JVP Vojvodina Vode"! I ja sad nezadovoljan pozovem da bojkotujemo RSV i platimo dozvolu kod Vojvodina Voda!? I VV sledeće godine dobiju na upravljanje celo ribarsko područje "Srbija - Vojvodina"!? Uzmu monopol nad čitavim područjem i sledi još veći javašluk i nemogućnost kontrole i sprovođenja mera na tolikoj površini... Ako ja dobro tumačim da to hoćete da kažete :!: :?:

Zbog toga sam pisao da bih voleo da i manja JP, firme ili čak privatna lica mogu da uzmu na upravljanje manje pojedinačne vode ili čak pojedinačna jezera, bare, mrtvaje itd. Na taj način se udara zent velikim korisnicima ako zbog lošeg gazdovanja preti opasnost da ne budu baš toliko veliki, jer je neko ponudio dobar business plan, odnosno plan gazdovanja vodom koju traži na upravljanje...
E sad od koga traži na upravljanje!? Upravo od onih kojima sadašnji model odgovara i to je veoma teško promeniti...

I da dodam za one koji su me napali zbog skorašnjeg posta... Preko je stanje bilo MNOGO GORE nego što je trenutno situacjia kod nas, a ipak su se vrlo brzo doveli u red, ali je za to potrebna volja i odluka sa državnog nivoa!
Pa hajde onda da se zajednički izborimo da volja države bude da stane na našu stranu!!!

Vrh

PostPoslato: Sre Dec 26, 2012 11:39 am 
Saradnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Maj 24, 2006 12:26 am
To je ovo, jel?

Šane sa Tise napisao:
Evo kako sam to doživeo u Mađarskoj... Tamo jedinstvena godišnja dozvola košta vrlo malo (oko 1000 dinara), ali s njom praktično i nemaš gde da pecaš, nego s njom imaš pravo da kupuješ dnevne, vikend ili godišnje dozvole za vode koje su u vlasništvu, tačnije pod upravom, privatnih lica ili firmi.

To je generalno OK, ali samo ako postoje normalne cene dnevnih, nedeljnih, mesečnih i godišnjih doplata doplata za svaku vodu.

Ja recimo želim da odem na pecanje 50-100 puta godišnje, da uvek pecam na vodi gde ima reda i riba, i da me to košta 50-100 evra godišnje u zavisnosti od broja izlazaka

To znači da recimo svaki drugi dan odem na vodu gde važi doplatna i da je platim 100-200 dinara dnevno.

Dakle, hoću 100 puta na pecanje, platim osnovnu recimo 20-30 evra i 50 puta na bogatoj vodi platim po 1-2 evra, to je max 100 evra.

Vrh

PostPoslato: Sre Dec 26, 2012 2:46 pm 
Korisnikov avatar

Upravo tako!
Ribolov uopšte nije skup, makar ne u odnosu na ono što dobijaš... Evo godišnja je 1000 dinara i možeš da pecaš na velikom delu Tise i Dunava (gde stanje automatski nije sjajno) i vodama pod "ničijom upravom", a na vodi gde sam ja bio dnevna izađe oko 400-500 dinara (za celu godinu oko 4000), a jedna je od skupljih tamo. Zanimljivo je da ta voda uopšte nije C&R! Nosi se po tri plemenite ribe dnevno, 5 kg bele itd... Okolina vode nema ni jednog papirića, čisto, uređeno, park, restorani, bifei, na licu mesta čamci za iznajmljivanje (OBAVEZNO sa elektromotorom via teme "Jezero Joca-carstvo štuke") i milina jedna...
To bi u mom slučaju značilo da za 100 eura imam za godinu dana deo Tise, i dva jezera u okolini, a ako hoću na druge vode moram da platim dnevnu od xxx dinara- ali se use*avam od ribolova! E sad, što bi konkurencija bila veća- cena dozvole bi bila jeftinija! Utopija jel :cry: :!: :?: (pošto sam u debelom off-u, imam dosta slika odatle pa ću ih uskoro postaviti, a vi mi onda najiskrenije kažite da ne biste takvu vodu želeli)

Da je gornje za nas skupo- skupo je! Ali i mi moramo shvatiti da za 6000 dinara ne možemo očekivati pune zamrzivače ribe kada je to realno ni 15kg plemenite na pijaci!

Vrh

PostPoslato: Pet Dec 28, 2012 8:41 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Jun 28, 2007 8:15 pm
Predlog (plagijat jedne Šanetove ideje): da ukoliko nemate odredjeni broj potpisa u dozvoli, budete oslobodjeni onog dela koji ide udruzenju, tj clanarine. Npr- nemate 5 upisanih kontrola- 1000 dinara manje placate dogodine. Znam da je malo teze izvodljivo, ali zato bi motivisalo udruzenja da kontrolisu- jaooooooooo, trcali bi i predsednici udruzenja da kontrolisu, a kamoli ribocuvari :mrgreen:

Vrh

PostPoslato: Pet Dec 28, 2012 2:55 pm 

Pridružio se: Uto Okt 05, 2010 4:22 pm
Šane sa Tise napisao:

Da je gornje za nas skupo- skupo je!

Meni su u krugu od 5 km od kuce 4 reke :!: Al' dzaba kad nema nista zivo. I klena kad hocu da pecam kao covek, moram da idem na 40 km od kuce, za bucova i soma je jos gore. Tako da me sve kosta kao da sam u madjarskoj platio osnovnu plus 10-15 doplatnih dozvola, a verujem da ti tamo za sezonu uhvatis vise ribe nego ja ovde za 10 godina :D

Tako da je pitanje sta je u stvari skupo. Po meni je madjarski sistem odlican.

Jedva cekam da vidim slike :wink:

Vrh

PostPoslato: Pet Dec 28, 2012 4:31 pm 
Korisnikov avatar

stefan89 napisao:
...a verujem da ti tamo za sezonu uhvatis vise ribe nego ja ovde za 10 godina :D

Sezonu :D !? Ja sam tamo bio svega 2 (dva) puta! Ali sam u jednom danu zaista uhvatio štuka koliko ovde za čitavu sezonu...
stefan89 napisao:
Tako da je pitanje sta je u stvari skupo...

Da, vidim da su mišljenja podeljena :o ! Neki kažu da bi platili i 3 puta više samo da je normalno stanje na vodama, a drugi pak smatraju da je sadašnja cena visoka u odnosu na stanje na vodama (mada, jedno ne mora obavezno da isljuči drugo)!
stefan89 napisao:
Jedva cekam da vidim slike :wink:

Pa jednu već vidiš u galeriji Štuka 2012! Ako kolega XLNT pod Lakitelek misli na isto mesto (Tőserdő), to je upravo TA voda na kojoj sam bio- i jedva čekam opet da idem!!!

Do Mađarskog modela mi još imamo mnogo, i ne mora značiti da je on najbolji, ali sam time želeo da pokažem kako se sve može ako za to postoji iskrena i jaka volja :|

Vrh

PostPoslato: Pet Dec 28, 2012 6:10 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Nov 23, 2006 9:22 pm
Generalno gledajuci dozvola i nije toliko skupa kada se uporedi sa bilo kojom clanarinom za treniranje nekog sporta,koja otprilike iznosi oko2000 za mesec dana...po recimo 3puta nedeljno..ako uporedimo sa godisnjom dozvolom kojom mozes ici na pecanje 365dana u godini koliko hoces i kada hoces...nije skupo...ali,...ima hiljadu ali...

Vrh

PostPoslato: Pet Dec 28, 2012 8:39 pm 

Pridružio se: Uto Okt 05, 2010 4:22 pm
Šane sa Tise napisao:
Da, vidim da su mišljenja podeljena :o ! Neki kažu da bi platili i 3 puta više samo da je normalno stanje na vodama, a drugi pak smatraju da je sadašnja cena visoka u odnosu na stanje na vodama (mada, jedno ne mora obavezno da isljuči drugo)!

Sve si rekao druze :wink: Sadasnja cena u odnosu na stanje ne da je visoka, nego korisnik treba da placa onima koji izlaze na vodu :)

I naravno bih platio 3 puta vise, samo da je sve normalno. A daleko od toga da imam viska para :wink:

Vrh

PostPoslato: Pet Dec 28, 2012 9:53 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ned Jul 12, 2009 1:31 pm
Goci napisao:
Dakle, hoću 100 puta na pecanje, platim osnovnu recimo 20-30 evra i 50 puta na bogatoj vodi platim po 1-2 evra, to je max 100 evra.

Ne moze decko, ako hoces 50 puta na vodu to ti je 500 evra, ako ti se ne svidja kupi godisnju za 65.
A mozes i bez dozvole, isto ti se 'vata, samo nece platis dozvolu. ;)

Ma cela stvar je ekstremno jednostavna: treba za pocetak doneti niz uredbi koje ce obavezati/naterati korisnike da vise na vodi 24/7, a posle za ostalo sredice se... Medjutim, postoji jos i veci problem, kada ribocuvari vise na vodi, a saucestvuju u zlodelu. E tu treba imati nadlezni organ da nadgleda njih...
Ma koliko je sve duboko zarezalo u kriminal, tesko da cemo ikada videti bolje stanje na vodama. Realno :-|

Vrh

PostPoslato: Čet Jan 10, 2013 1:20 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Nov 23, 2006 9:22 pm
Kako naterati ribocuvare da rade svoj posao...Najbolji nacin je izdavanje dnevne(ili neke druge) dozvole koja ce vaziti dok je ne overi ribocuvar na terenu....znaci mozes da pecas tom dozvolom cele godine ako se ne vidis sa kontrolorom, ili jedan dan...
Inace, treba kategorisati dozvole kao sto je vec neko napisao...Za C&R(release) i za C&R(roasted)..Kod ovog prvog, korisniku voda se ne uzima nista...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 298 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 5 6 7 8 9 Elipsa 30 Sledeća

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris