toni napisao:
Ko od ukupne cene (4.600 dinara) da veci procenat Ministarsvu taj dobije vodu. Obicno se kaze, ko da "bolji program". Nije mi poznato u kom mediju se to oglasava, nikada nisam video konkurs, ali tu leze ogromne pare. Pravo imaju da konkurise bilo ko - udruzenja, preduzeca, pojedinici. Da sam znao da je bio konkurs, mozda bih i ja konkurisao. Voleo bih da se ljudi sa sajta Varalicar jednom organizuju, cak mislim da je to vrlo blizu, pa da se i mi malo umesamo u upravljanje vodama. Siguran sam da bi mnogi sa ovog sajta bili pravi i izbor i spas za nase vode. Ne znam kako danas stoje stvari, ali u moje vreme je bilo dovoljo 20 ljudi da osnuju bilo kakvo udruzenje. Verujem da za to po sadasnjim zakonima treba i manje ljudi. Skupi se 20 ljudi u svakom vecem mestu, osnuje udruzenje i dogovori da za korisnika voda prodaje dozvole. .....Da smo pravna drzava, kao sto nismo, mnoga udruzenja bi bila i krivicno gonjena zbog pogresnog poribljavanja. Zato je i napravljen zakon da vodama gazduje korisnik voda, jer on to mora da radi profesionalnije i da odgovara pred zakonom. Stari zakoni i stara udruzenja su bila kolektivna odgovornost, niko nizasta nije odgovarao, zato nam je danas riblji fond takav kakav je. Novi zakon je tek prosle godine stvori preduslove da se nesto ozbiljno radi, e sad sto smo mi takvi kakvi smo, pa sve upropastimo, to je vec druga prica...
Po trenutno vazecem zakonu o udruzenjima dovoljno je troje ljudi.
Konkursi, planovi, rezultati kategorizacije...se ne objavljuju nigde vec se konstantno ptrimenjuje politika dovodjenja pred svrsen cin.
Za sve ovo o cemu pisemo ne moze biti krivo ni jedno udruzenje i ni jedan predsednik, direktor i slicno.
Krivi su ljudi sa vrha kojima ovaj haos odgovara ili su nesposobni ili se namerno prave nesposobni, kako god bilo u rezultatima toga uzivamo vec duze vreme.
kao sto sam vise puta pisao, a isto sam i pomenuo vise puta gospodi iz ministarstva dve vrlo opasne stvari su poribljavanje i dneven dozvole.
S obzirom na stanje i visegodisnju praksu, mene neko ako pita, u pojedinim regionima u Srbiji ne bih ni tolerisao bilo sta drugo osim naplate dnevnih dozvola na licu mesta. Zasto? To je vrlo delotvoran nacin da naterate upravljaca da radi. Ako radi naplatice, ako ne radi nece. A korisniku njihovih usluga tj. ribolovcu treba pstaviti da proceni sta mu se vise isplati. Pisano je vec ranije zasto je sistem vadjenja dnevnih unapred los...
Sto se tice poribljavajna, njega upravljaci masovno zloupotrebljavaju. Da ostavimo na stranu neka jezera i kanale gde je prirodni mrest gotovo neizvodljiv, vecina voda u Srbiji nudi dobre uslove za mrest. Medjutim mrest i njegove rezultate treba sacuvati (d ane pominjem da je to najbolji i najprirodniji put ka ravnotezi u jednoj vodi, da se tako dobija zdravija mladj...). Jednopm tipicnom nezainteresovano-bahato-lopovskom upravljacu je mnogo lakse da kupi par tona kilavog ribnjackog sarana i babuske, to rokne u vodu i kaze-ja sam ispunio svoju obavezu....
O nepostojanju akcija spasavanja ribljemladji iz ogromnih prirodnih mrestilista oko nasih velikih reka i redistribucije te mladji tamo gde je potrebno da i ne govorim....