Danas je Pet Nov 01, 2024 3:28 am

Sva vremena su u UTC+01:00 Europe/Paris

Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 144 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 5 6 7 8 9 Elipsa 15 Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: DOZVOLE U 2011
PostPoslato: Sre Feb 02, 2011 12:08 pm 

Pridružio se: Pon Okt 06, 2008 3:19 pm
U sustini, dragi moji prijatelji, s obzirom da je ova zemlja ekonomski unistena, da se prakticno nista zivo ne proizvodi, vecina se vraca na lak nacin dolazenja do para, ono sto nam je ostalo u nasledje od Turaka - pregradimo carske drumove, svako svoju prciju ogradi, a onda gleda da od putnika namernika uzme sto vise za "prolaz kroz njegovu teritoriju"... A pri tom, imas suludu vlast, koja tom nerazumnom ponasanju, jos i u susret ide, a, kao fol, hoce u Evropu bez granica.
Otud je, cini mi se Zeljko, i ponudio jedino resenje, vi nama oporezujete vodu, mi vama bolnicu. Svako pasce na svom pragu jace... Od besmislene politike pobegli smo u prirodu i na vodu, ali nas i tamo ona stigne. To je nas usud.
Ja cu sinu i meni kupiti u martu, kad bih mogao i duze bih cekao, samo opstu dozvolu, pa cu u Vrutke, tamo ribe i nema, ali je lepa priroda, a nikome nikakvu doplatnu dozvolu placati necu, jer za nju ne dobijam nista. Onaj ko ima ambicije da uzima dodatne pare, morace prethodno da dokaze sta mi dodatno nudi, za dodatne pare. To se zove ponuda i traznja, odnos kupac i prodavac, na tom svet pociva, sta kupac dobija za ekstra novac. Samo u nedovrsenim i diktatorskim zemljama moze da se pljacka onako, daj da ti uzmem pare, a ti jos ne smes ni da pitas zasto, da se gazde ne naljute..

Vrh

PostPoslato: Sre Feb 02, 2011 12:34 pm 

Pridružio se: Sre Nov 24, 2010 8:31 pm
U potpunosti se slažem sa Kockarom, kad je u pitanju poribljavanje, samo on je delimično zagrebao ovu temu.Poribljavanja se rade na osnovu srednjoročnih i godišnjih planova gazdovanja koji se overavaju od strane ministarstva na kraju svake godine (godišnji) i na pet godina(srednjoročni). Ove planove ili ribarstvene osnove, kako ih neko zove, u zemlji Srbiji radi samo par ustanova koje su ovlašćene za taj posao.Kada se planovima predviđaju neka poribljavanja,u poslednje vreme se sagledavaju situacije na vodi, postojeći riblji fond i potrebe.
Često se desi na se u planovima pojave preporuke za nekim ribljim vrstama kojihi bukvalno nema na našem tržištu. E tada nastupaju korisnici,udruženja i ribolovci koji pokušavaju da po sistemu daj šta daš promene plan i puste ribu koja bi opravdala trošenje novca.
U razvijenim zemljama, poribljavanje predstavlja poslednju aktivnost kojoj pribegavaju kako bi popravili stanje na vodi. Pre toga se radi na zaštiti mresta i plodišta, striktno poštovanje lovostaja, dozvoljenih minimalnih mera, dozvoljeni broj komada i slične stvari koje ne koštaju ništa a dovode do rezultata.
Na Bovanskom jezeru već 20 godina postoji proglašeno riblje plodište, koje se u doba mresta čuva 24 časa.Navikavanje na ovakvu meru je bilo dugo i mukotrpno, ali zaista poslednjih godina, skoro da nema nikakvih prekršaja.Zbog toga, za ovo jezero nije bilo predviđeno nikakvo poribljavanje u periodu od 2007 do 2012. godine.
Ako nekog interesuje ovde može da vidi jedan takav dokument (SPUR), koji postoji za svako ribarsko područje.
http://www.usr-moravica.com/bovansko-jezero

Vrh

PostPoslato: Sre Feb 02, 2011 4:30 pm 
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Avg 19, 2008 4:32 pm
^ naravno da sam samo zagrebao,
nemam zivaca da do detalja ceo zivot elaboriram kako drugi treba da rade svoj posao,
a u dosta stvari o kojima pricamo ljudi bez sekunda skole za date teme, samo na osnovu zdrave logike,
opsteg poznavanja bioloskih zakonitosti i uz neformalno ihtiolosko obrazovanje dolaze do krajnje ispravnih zakljucaka,
koji eto igrom slucaja negde u svetu funkcionisu kao ustaljena praksa...

Nasi vlastodrsci (prava rec, jer nista drugo i ne rade) se tradicionalno ne zamajavaju preterano svojim poslom,
osim onim delom koji se odnosi na hranjenje sopstvene guzice i betoniranje fotelje...

Dobro kaze Toni, odes na vodu da se od svega toga odmoris, a tamo te to saceka jos jace i efektnije.
Za jedinstvenu se nerviras, a uz doplatnu ili dve-tri mozes i iz koze da iskocis...

Urtelja napisao:
Ne mogu oni poseku, koliko mi moz' da posadimo :lol:

Vrh

PostPoslato: Sre Feb 02, 2011 4:53 pm 

Aleksa, nekako mi previse knjiski gledas na celu stvar. Kazes da se poribljava na osnovu srednjerocnih i dugorocnih planova. To naprosto nije tacno, jer si upotrebio sadasnje vreme. Mozes da upotrebis buduce, pa da kazes da je novim zakonom PREDVIDJENO (a da li ce to i stvarno da bude, tek cemo da vidimo), a do prosle godine nikakvih planova nije bilo, nego su udruzenja, uz privatne konsultacije, ubacivala u vodu ono sto im je padalo na pamet. Da, bas tako, sta im je padalo na pamet. Kakvi crni planovi i ihtiolozi, napunjena su nam planinska jezera babuskama, suncicama i bodorkama. Samo lud covek moze da ubaci bodorke u planinsko jezero. Otud je i dobro sto se uvodi korisnik voda, ali je ocigledno da nije akcenat na poboljsanju ribljeg fonda, vec na otimanju novca. Nazalost.

Vrh

PostPoslato: Sre Feb 02, 2011 5:10 pm 

Pridružio se: Sre Nov 24, 2010 8:31 pm
Toni,moram ti reći da ja kod sebe imam srednjoročne planove koji su rađeni za naše područje od 1990 godine, a znam da ih je bilo i ranije.Za naše planove,takođe znam da su vrlo doslovno poštovani, a verujem ti kad kažeš na to nije bilo svuda tako.
Na ovom forumu primećujem dosta ljudi, što kaže Kockar sa zdravim razumom i logikom koja je u redu,ali nije dovoljno samo komentarisati.Svi ovi ljudi za koje se vidi da su ozbiljno zabrinuti za budućnost naših voda,moraju da se uključe u rad udruženja i ostalih institucija, kako bi došli u situaciju na nešto učine i iskoriste ono što znaju.
Ja sam u Sokobanji uključen u rad još od 1993 godine, u poslednjih 9 godina sam predsednik udruženja i dan danas se trudim kao i prvog dana.Ne smemo dozvoliti da nas vode ljudi koj nemaju viziju i snagu da svoje stavove izguraju do željenih rezultata.

Moram da skrenem pažnju i na jednu činjenicu koja obeshrabruje, a vidim niko je ne pominje. U nekim od prethodnih postova sam pročitao da korisnik može da bude svako, e pa nije tako. Novim zakonom je predviđeno da na konkurs za dodelu voda, može da se javi samo privredno društvo ili javno preduzeće. Razlika u ovom delu u odnosu na stari zakon je, upravo u tome što je ranije korisnik moglo da bude i udruženje građana t.j udruženje ribolovaca. Ja shvatam želju države da uozbilje korisnike, ali to može da se radi i na drugačije načine, boljom i poštenijom kontrolom rada.Ovo se našlo u zakonu zato što je u tom trenutku nekom odgovaralo. Ali šta će se desiti kad ti korisnici, na koje sipamo drvlje i kamenje, dodatno upropaste vode i kada to više ne bude tako unosan biznis. Hoće li se onda ponovo setiti udruženja, organizacija civilnog društva, da vade situaciju iz govana.
Tek da dodam, zakon o lovstvu predviđa da korisnici lovačkih gazdinstava, mogu da budu lovačka udruženja. Da li smo mi ribolovci namerno iili slučajno diskriminisani i zašto smo to dozvolili.

Vrh

PostPoslato: Sre Feb 02, 2011 6:36 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Jul 28, 2007 3:21 am
Nema Srbiji napretka dok se ne privatizuju sva javna i drustvena preduzeca kao u svim normalnim zemljama, ko je gledao poslednji insajder shvata kakve se mega-giga-pljacke i malverzacije sprovode nesmetano, ribolov im je bitan kao sto je bitna muva na balegi koju je krava istresla pored autoputa kada projusris 200 km/h tim istim putem.

Vrh

PostPoslato: Sre Feb 02, 2011 7:48 pm 

Evo zasto je potrebno placati doplatne dozvole

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=02&dd=02&nav_id=490080

Vrh

PostPoslato: Sre Feb 02, 2011 7:54 pm 

Aleksa, svaka tebi cast ako ste vi tako radili u Sokobanji, ali to je izuzetak. Ne treba posmatrati drustvo na izuzecima, vec na onome sto je pretezno ponasanje, a to je bas ovako kako ja kazem, a po onome sto se pise u drugim temamama, cak je i mnogo gore.
Privredno drustvo se otvara za 7 dana. Sam samcit, popunis formulare i predas. Jos jednostavnije nego sto je potrebno za udruzenje gradjana. Naravno, odgovornost pred zakonom je mnogo veca, ali opet, ako nije u pitanju d.o.o., kako je najcesce, tada se garantuje samo knjigovodstvenom imovinom preduzeca, a najcesce je to nula.

Vrh

PostPoslato: Sre Feb 02, 2011 8:31 pm 

Pridružio se: Sre Mar 04, 2009 9:20 pm
Ja sam uvek bio za borbu protiv korupcije, ali ovde je sve naopako. Ovde riba smrdi od glave, pa zato ću pre da dam napaćenom ribočuvaru koju stotku, čak i hiljadarku ako ga vidim, nego da debeloj guski mažem guzicu! Ponoviću samo: :evil: BOJKOT! :evil:

Vrh

PostPoslato: Sre Feb 02, 2011 10:55 pm 

Pridružio se: Sre Mar 25, 2009 11:48 pm
Toni, ako si u jednom od predhodnih postova pomenuo mene da sam pobornik nekakvog oporezivanja Drine ribolovaca koji dolaze da pecaju iz drugih krajeva i isto tako bolnice u koju dolaze moji sugrađani da se leče- mogu ti samo reći da me nisi dobro razumeo.

A ono najvažnije doplatnu dozvolu plaćaju SVI koji pecaju na Drini bez obzira gde imaju mesto prebivališta. Da li je meni doplatna dozvola od 4000 dinara preskupa, naravno da jeste, ali mi koji živimo pored Drine i nemamo nekog velikog izbora. Pa zar da pored Drine palim kola i šibčim 100 ili 200km i pecam na nekoj drugoj reci. Ipak je mi je ispaltljivije da uzmem dozvolu i pecam ispred kuće.

Što se tiče Zona naravno da znam Ljubovija pripada Ribarskom području ,,Srbija zapad,, ali isto tako nisam znao da i područje neko dobije na gazdovanje i od dozvola uzima deo kolača.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 144 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 5 6 7 8 9 Elipsa 15 Sledeća

Sva vremena su u UTC+01:00 Europe/Paris