Danas je Sre Jun 18, 2025 7:39 am

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris

Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 339 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 24 25 26 27 28 Elipsa 34 Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: FOTOAPARAT?
PostPoslato: Pet Avg 26, 2011 1:29 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pon Sep 07, 2009 12:29 pm
ja imam finepix s200exr i meni se ok pokazao ...drugar je hvalio da su fotke bolje moje nego od fotografa sto mu slikao svadbu :) posle njega su izasli HS10 (10mpx) i HS20 (16mpx) 30x opticki i fullHd video ....novi kostaju 300 i neki evro

Vrh

PostPoslato: Pet Avg 26, 2011 7:32 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Jun 29, 2010 9:40 am
To i nije neki novac s obzirom da sam s7000 2004 platio 800 eurića :| ... jbg. tada je tehnika bila jako skupa, a i ja nisam bio oženjen!

Znači i dalje su dobri! Svoj ne bih mijenjao, jer mi i po nepovoljnim svjetlosnim uvjetima daje super fotografije, ali mu se pojavila neka diskretna zelenkasta crta preko fotografija... kažu da nema pomoći!
evo tu se lijepo vidi (dolje lijevo)...
Slika

Vrh

PostPoslato: Pet Avg 26, 2011 10:54 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pon Feb 09, 2009 2:03 pm
^
Tipično za FUJI. Idiot Proof meniji, odličan zum i solidna stabilizacija slike, ali posle određenog vremena jednostavno počnu da brljave, pa onda da riknjavaju-i tu više nema spasa. U "velikoj trojci" Canon/Nikon/Fuji, ovaj treći je daleko najnepouzdaniji.
Mada, istini za volju, kada je Fuji izbacio prvi bridge sa 10x optičkim zumom, Canon/Nikon dvojac nije dobacivao dalje od 3x.
Sećam se dobro tog S7000 kada se pojavio neke 2003-će. 6x zuma, prsten za manuelni zum (što je i danas retkost!), preko 6 megapiksela... Bila je to onda moćna skalamerija.
Nekada je bilo par modela u klasi i to je to. Canon je uvek imao najlepše boje, ali poslovično spor, Nikon-podjednako dobar u svemu, ali preskup, a Fuji je uz najbolje performanse i dobru cenu bio nepouzdan i uvek je kuburio sa bojama.
Sada je teško biti pametan oko izbora. Canon PowerShot SX10 IS je odličan, ali se ne proizvodi više i teško ga je naći, a cena mu je cca. 250-300 EUR.

Vrh

PostPoslato: Pet Avg 26, 2011 11:34 am 
Korisnikov avatar

Meni je što se tiče fotografije u prirodi super ... u zatvorenom se ne treba ni upaliti što se mene tiče. malo je spor, ali sam se naviknuo na njega i ručne postavke su mi legle. Jedino što je vrijeme uzelo danak, tako je da nakon 7 godina rada i za očekivati zamjenu. Nisam mislio da će i toliko izdržati!

Vrh

PostPoslato: Pet Avg 26, 2011 11:58 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Mar 11, 2010 5:41 pm
To da Fuji pravi neprimjetno lošije fotografije od vodećih aparata u klasi sam nailazio po testovima, jer na osnovu mog jednog se ne može ništa zaključiti. Što se tiče boja kod nekih modela je pisalo da su malo preeksponirane fotografije, dok za Canon recimo piše da imaju žutu nijansu. Te testove rade ljudi koji se profesionalno bave fotografijom i koji koriste DSLR pa njima i jeftiniji DSLR aparati prave loše fotografije.

Primjetio sam da su cjenovno Canon u SRB i HR tu negdje dok je Fuji puno povoljniji u Srbiji (politika uvoznika). Fuji daje neprimjetno lošije fotografije uz 30 % nižu cijenu u odnosu na Canon.
Uostalom evo komentari kvaliteta fotografija za Fiji HS10 koji ima 30 puta optički zum.

Kod:
http://www.bmfoto.rs/test_fuji-hs10-fuji-f80-zajednicki-test-_94?pid=807

Vrh

PostPoslato: Pet Avg 26, 2011 12:30 pm 
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Maj 29, 2007 4:42 pm
igrom slucaja ja se kao lichno znam sa tu i tamo likovima koji su kao fol testeri opreme ovde. i to vam je bracho moja da se onako necenzurisano izrazim k... od testova i od teorije...
sad da ne zalazim u problematiku i tako dalje - ali na ovim prostorima (ex-yu), mislim da neka "nezavisna" analitika bilo kog tipa - bukvalno NE POSTOJI.
konkretno: ako trgovac zaradjuje bolje na nekom aparatu / dobio je bolji rabat/ ovo/ono - onda on zamoli nezavisnog testera opreme da kazhe da to i nije tako losh aparat. i/ili neki model mu malo stoji -opet: napishi neku lepu rech...
no evo ja slikam vech par godina sa bash ono high-end aparatima - pri tom fotoaparat me bukvalno hrani hlebom - znaci sve te teorije su k...
recimo kad testeri testiraju "high iso" - uvek kad izmerite tu scenu flashmetrom - to je neka siva i sharena test-karta a dinamicki opseg slike je 0 blendi. - a na takvom opsegu i aparati od pre vishe godina che da daju prilichno pristojan rezultat na vechim/velikim iso. - high iso performase se vide tek u realnom zhivotu - tamo gde ti treba high iso (dakle loshi svetlosni uslovi) - i onda zakljucish da recimo canon dslr- aparatima se validno raspada slika u tamnim partijama, da je d-3/d700 nikon nenadhebiv u hi-iso akcijama (da je nikon superioran u af-sistemu, sistemu wireless bliceva, i t.d. ....).
znachi bilo koji aparat mali za iste novce - ima manje vishe isti rezultat.
ako slika vuche -vuche u neku boju - sva je prilika da nije dobro nameshten wb, a ne da senzor tog aparata vuche u neku boju. i tako dalje...

Ko ne procita uputstvo fotoaparata - voblere mu panjevi odneli, motke mu se u kontri lomile, shvalerke mu kresali drugari!!

Vrh

PostPoslato: Pet Avg 26, 2011 1:01 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Mar 11, 2010 5:41 pm
doktor bouz napisao:
ako slika vuche -vuche u neku boju - sva je prilika da nije dobro nameshten wb, a ne da senzor tog aparata vuche u neku boju. i tako dalje...

Ne kaže se džaba da je aparat dobar onoliko koliko je dobar fotograf koji stoji iza njega.

Vrh

PostPoslato: Pet Avg 26, 2011 1:26 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Jan 23, 2007 9:41 pm
Polako... :)

Ko to kaže da Fuji fotoaparati prave lošije fotke? :D Baš suprotno, što se tiče ovih kompakt i ultrazum varijanti/klasa, Fuji je rame uz rame sa Canonom i Panasonicom u poslednjih 4-5 godina. Svi ostali kaskaju za njima, a Fuji je u neki stvarima možda i ispred pomenug dvojca (ili bar nudi isto za mnogo manje love). Kao prvo,Fuji već godinama ima fenomenalne senzore (prvo superCCD, potom EXR) koji prave odlične fotke i u lošijim svetlosnim uslovima, a sve to prati i odlična Fujinon optika. Da biste dobili sličan rezultat kod Canona platićete bar 30-50% više (top modeli Ixusa, G i S modeli)... :wink:

Dakle, slobodno pazari opet Fuji i sigurno se nećeš razočarati. I kao što reče dr. Bouz, ne verujete svakakvim testerima po Net-u, ima tu svega i svačega...

p.s. Evo, ja sam neki dan ćerki kupio neki najjeftiniji mali Fuji (koštao je nekih 75 EUR otprilike) i malo sam šljocao kući sa njim i prosto sam se oduševio šta mališa radi i koliko raznih automatski modova ima (i koliko sve to dobro radi)... Recimo, ume da prepozna kada je neko žmirnuo na fotki i opali delić sekunde kasnije još jednu fotku da to koriguje... Da ne nabrajam ostalo... :)

Tehnika i softver jako brzo napreduju tako da danas čak i za malu sumu novca možete kupiti sasvim upotrebljiv fotoaparat... :wink:

Vrh

PostPoslato: Pet Avg 26, 2011 1:43 pm 
Korisnikov avatar

Još nešto! Koliko se isplati kupovati rabljene fotoaparate i na što obratiti pozornost. Vidim ih dosta po oglasima i to povoljno!

Vrh

PostPoslato: Pet Avg 26, 2011 1:49 pm 
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Maj 29, 2007 4:42 pm
pa treba ti neki program koji mozhe da ischita shutter counter - chisto da vidis koliko je stvarno radio.

Ko ne procita uputstvo fotoaparata - voblere mu panjevi odneli, motke mu se u kontri lomile, shvalerke mu kresali drugari!!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 339 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 24 25 26 27 28 Elipsa 34 Sledeća

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris