Danas je Sre Jun 18, 2025 12:08 pm

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris

Započni novu temu  Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 411 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 13 14 15 16 17 Elipsa 42 Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: Sre Jan 04, 2012 10:10 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Okt 10, 2007 11:01 pm
alcedo napisao:
djurony napisao:
Na kraju krajeva, zar je stvarno mnogo da se plati 2000 dinara za celogodišnje pecanje.

Naravno da je mnogo!!!
I nije to 2000, vec 7000 ili cak mnogo vise. Ja pecam po Kolubari, Savi, nekim barama, par puta godisnje na Drini (Bajina Basta i Ljubovija), Gradcu, dosao bih i na jedan vikend na Gruzu. Sad ti lepo izracunaj: osnovna dozvola + doplate za Gradac, Drinu, Gruzu (koja usput ne moze da se poredi sa prethodne 2) pa ces dobiti preko 20000din. - preskupa zajebancija :evil:

Vracamo se na, kako vec neki napisase ovde, -perfidno uvodjenje doplatnih dozvola- preko tzv jedinstvene dozvole. Ispade, da je ribolov u ovoj nasoj maleckoj Srbiji, MEGA LUKSUZ! Ovo sto je kolega napisao nije nikakvo izivljavanje ili sta ti ja znam kako da nazovem, vec normalne zelje jednog zaljubljenika u ribolov. Ovde po BG-u nas bombarduju sa bilbordima -LEPOTE SRBIJE- i na mnogima od njih su reke i jezera na koje bi drage volje otisao, ali i kad se skupi za gorivo, covek mora da se zapita da li je normalno (ne mora ni zena da me opomene) da toliko platim za svoj hobi kupujuci doplatne dozvole?!

Pa da su ribocuvarske sluzbe i drugi u nizu potrebni da se ribokradja, zagadjenja i drugi nacini unistavanja ribljeg fonda suzbiju, radili svoj placeni posao, do sada bi se itekako podigla svest i samih ribolovaca i strah kod ribokradica bi bio dovoljno veliki da nam se sada ne bi cinio beznadeznim svaki pokusaj borbe.

Kada bi se ostrije kaznjavalo i to javno propagiralo, ne tako mala sredstva od dozvola mogla bi da se uloze u uvecanje ribljeg fonda i njegovu revitalizaciju kroz projekte poribljavanja. Sta vredi non-stop trositi snagu (vreme, novac) na borbu sa lopovima, ako ih sudstvo i kaznena politika prakticno ohrabruju na takvo ponasanje.
Svi ribolovacki casopisi, emisije na tv-u koje sam ja citao KUKAJU kako ne smeju da objave JAVNO slike ribokradica koji nisu pravosnazno osudjeni. Pa valjda ima neki da jeste?! Ja bi sve koji zive od ribolovaca, zakonom primorao na doprinos borbi protiv ribokradje, svaki casopis MORA da ima par strana, svaka emisija par minuta kritike, prezentacije uradjenog ili ne uradjenog. A kod nas se desava suprotno, kao sportski ribolovci se propagiraju opste poznati mesari i slicni. Prodavci i proizvodjaci pribora takodje MORAJU da daju svoj doprinos i da to bude regulisano ZAKONOM!
Naravno da je najveca odgovornost na savezu i klubovima koji ubiraju sredstva od dozvola i clanarina. Ja na stvar gledam prilicno laicki (nisam ni u obavezi da drugacije posmatram) ja dam lovu 5.000,00 (vec godinama unazad) + za doplatnu (SRAM DA BUDE ONOGA KO KAZE DA JE TO MALO PARA), pa za tu kintu moze da se kupi poprilicno mladji i tacka. Briga me za platu 10-ak (kao ne zna koliko ima ribocuvara?!) ribocuvara Mike, Zike .... pa nije u ovoj Srbiji svaki covek lopov?! Nagazis lopove jednom- eventualno dvaput, procuje se kako su prosli.. pa da vidis kako ce novi da se usudi da krade!

Vrh

PostPoslato: Sre Jan 04, 2012 10:16 pm 

Pridružio se: Uto Nov 29, 2011 9:30 am
kum žoržo napisao:
djurony napisao:
Evo još jedan podatak za sve neverne Tome. Dok je ceo svet čekao Novu godinu, naša ribočuvarska služba je bila na Gruži celu noć i zaplenila 700 metara mreža.
Potpuno sam siguran da su to jedini ribočuvari koji su radili na doček Nove godine, pa me zato i vređaju stavovi pojedinaca, koji ništa ne priznaju i u sve sumnjaju.

Nova godina 1996 na 1997 i ja sam bio na stražarskom mestu u Bačkoj Topoli na -19C između 23:00 i 01:00 pa mi niko nije rekao hvala.Druže ušao si u tu priču to ti je posao i obaveza i tu nema dalje rasprave.

Ja se ne žalim, niti očekujem da dobijem medalju. Prosto očekujem da i drugi poštuju tu bitnu razliku između rada moje službe i svih ostalih službi.
Nije nikome bilo moranje da radi za novu godinu, ali smo mi time još jedan put dokazali da smo ozbiljni.

Tačno je da je svest ribolovaca na veoma niskom nivou, ali je isto tako tačno da su za to krivi i korisnici i sudstvo. Naime, mi smo do sada podneli preko 1700 prekršajnih i oko 200 krivičnih prijava. Te brojke su za sve ostale korisnike misaona imenica, i to pravi značajnu razliku između nas i ostalih. Sa druge strane, kaznena politika je dugo godina bila slaba, a danas kada su lažne povećane imamo problem sa sportsku u radu sudova i sa zakonima koji još uvek omogućavaju optuženima da razvlače postupke.
Kada je u pitanju cena dozvole od 5000 dinara koju ti plaćaš, evo kako stvari stoje. 400 dinara ostaje klubu koji ti je prodao dozvolu, 10% odnosno 460 dinara uzima država, a još 18% ide za plaćanje PDV -a. Dakle korisniku ostane nešto preko 3000 dinara.
Sa druge strane, kad pogledaš, 5000 dinara potrošiš za jedan odlazak u samoposlugu i to pojedeš za tri dana.

Činjenica je da su jedino Čačani nešto u prethodnom periodu uradili za ovo jezero. Ali je činjenica i da je u poslednje 3 godine smanjen riblji fond u jezeru. Naša namera je da to ispravimo, ali to ne može da se uradi za jednu ili dve godine, i plus, to će da košta.
U tom smislu, doplatna dozvola i ima svrhu održivog koriscenja postojeceg ribljeg fonda i uvećanja istog u narednom periodu.

Vrh

PostPoslato: Sre Jan 04, 2012 10:50 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pet Nov 02, 2007 12:00 am
o cemu je tip poceo da pise... Njemu nije mnogo ni 2000, ni 3000, pa ni 5000, 10000 verovatno... A ljudi nemaju sta da jedu... :roll: Ovo je vec suvise bolesno sto se mene tice. Daleko je skrenuo od teme, i to na pogresnu stranu!

A sto se tice admina na forumu, i vas se stidim... Pitacu vas da li cete i ove godine doci da pecate na Gruzi, mamijo, vd, Zoki i ostali.

Pa njemu da super ide prodaja tih doplata on ne bi sada bio ovde i zaludjivao!
Kakav crni njihov rad :roll: Mozda jseu bolji od drugih nekih ribocuvarskih sluzbi, a mozda i nisu, ali to im svakako ne daje za pravo da uvode doplatnu dozvolu. A koliko vidim ni u zakonu nema osnova za to vec se verovatno samo "podmazalo" gde vec treba... Kakvi vasi strucnjaci i profesori, lazete bre!! Daj imena, maticni broj, da ja odem da ga pitam sta je, gde i koliko dugo popisivao od ribljeg fonda.... SRAMOTA!!!
Poenta je da bi ste vi prvo zeleli da naplatite pa onda da "radite". Sve do jedne "cinjenice" koje si ti izneo ovde su L A Z ! ! !

Ali, nije ova tema bezveze, mogao sam bar na noj da vidim kome je koliko stalo do jezera i ko je kakav, tako da je meni licno koristila.

Zakljucak: Ja da uzmem tu doplatu necu, niti cu opste ici na pecanje sa ljudima koji su je uzeli, i za to mogu svi ovde da me drze za rec!!

Vrh

PostPoslato: Sre Jan 04, 2012 10:58 pm 

To što sam hteo reći jeste činjenica da je dozvola za ribolov jeftina u odnosu na sve druge životne troškove. S tom razlikom, što ribolov nije moranje a u samoposlugu moraš da odeš i to će da te košta bar sto puta više nego dozvola za godinu dana.

Vrh

PostPoslato: Sre Jan 04, 2012 10:59 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Ned Jul 12, 2009 1:31 pm
Goran Đurđević, vlasnik "Rivers Guard"-a napisao:
6. Od ribolova se ne živi, već se živi za ribolov, a kome je mnogo 2000 dinara, ne mora da živi.

:shock:

Au sine, ko li tebe gura? Neko mnogo jak.

Džaba mi tavorimo ovde sa tobom. Ja već vidim da ti nas varaličare vidiš kao jednu jadnu šačicu mutavih zaljubljenika u ribolov koji pokušavaju da upecaju ribu na plastiku i drvo, a veze nemaju da glupava riba mnogo bolje može da se lovi na prirodni mamac, ili još bolje - golu udicu i olovo.
Ma zabole te, dubinkaši i plovkaroši su velika većina, a oni se ništa ne bune. Uredno kupuju dozvolu i uredno je vade iz džepa čim opaze džip RG.
A kupuju uredno i ovi što hvataju na golu udicu i olovo. Pa što im zameriti ako nagrabuljaju slučajno par skobalja godišnje? O BOŽE! DEŠAVA SE!

Nećete dugačko, verujte nam. To što imate više rezultata od drugih korisnika nije zato što ste bolji od njih, nego zato što ste najmanje loši! A i njima će da dozlogrdi. Pošteni ribolovci su sve više ozlojeđeni :!:

Vrh

PostPoslato: Sre Jan 04, 2012 10:59 pm 
Saradnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sre Maj 24, 2006 12:26 am
djurony napisao:
Naša namera je da to ispravimo, ali to ne može da se uradi za jednu ili dve godine, i plus, to će da košta.
U tom smislu, doplatna dozvola i ima svrhu održivog koriscenja postojeceg ribljeg fonda i uvećanja istog u narednom periodu.

Uvećanje ribljeg fonda uopšte ne mora mnogo da košta.

Ne traba bacati pare na skupa poribljavanja, na uređivanje obala, pravljenje drvenih "dokova" za pecanje... Treba samo da se čuva voda, treba sve pare uložiti u 2 dobro opremljena i POŠTENA ribočuvara koji su stalno na jezeru.

Kada ta dvojica suzbiju krivoov, riblji fond će početi da se uvećava.

Na kraju će zavisiti od sportskih ribolovaca, jer i oni odnesu dobar deo riba. Možda ne mogu izloviti belu ribu, ali sigurno mogu grabljivice kojih po zakonima prirode ima 10-20 puta manje nego plena.

Onda treba da ograničite izlov sportskim putem, recimo stavite meru za štuku 60 cm, za soma 80 cm, za smuđa 50 cm... pa će vremenom biti još više riba, više riba će se mrestiti, pa više mlađi, pa tako lančano... Na kraju će se poneti više riba (u kilogramima) neko kada su mere za ove 3 vrste bile 40, 60 i 40 cm. I biće lepog pecanja na Gruži!

E tog dana možete da tražite 2000 din za godišnju doplatu i da računate da ćete prodati dosta dozvola, zaraditi para, možda zaposliti još 2 čuvara!

Sada možda možete da tražite jedno 500 dinara i da se nadate da će neko platiti ako mu složite lepu priču da ćete tih N x 500 din (gde je N manje od 100) potrošiti za 13. platu ribočuvara ako cele 2012 kvalitetno i pošteno čuvaju Gružu.

Vrh

PostPoslato: Sre Jan 04, 2012 11:08 pm 

Stvarno ne znam na osnovu čega si stekao utisak da ja pravim takvu razliku. Ima kukolja svuda, tako da ja pravim razliku samo između lopova i savesnih ribolovaca.

Vrh

PostPoslato: Sre Jan 04, 2012 11:11 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Čet Mar 19, 2009 1:19 pm
djurony napisao:
5. Kontrola će i u 2012. godini biti rigorozna, kako za lopove tako i za rekreativne ribolovce.

Ajde da vidimo i to cudo,
posto prosle i preprosle godine sam slabo vidjao ribocuvare.
Nece da mi bude tesko da stalno pokazujem dozvolu samo da ih vidim na vodi.

@Aca milicko
Aco svaka ti je na mestu.Ispada da samo mi varalicari kukamo a ostali mesarosi ne.

Vrh

PostPoslato: Sre Jan 04, 2012 11:16 pm 

Ma kakvo uređivanje obala. Ro uopšte ne spada u oblast našeg delovanja.
A što se tiče dva ribočuvara, pa nije baš tako. Kao.prvo postoje zakonska ograničenja o zaposlenima i satnici, a mi moramo da ponašamo u skladu sa zakonom. Drugo, nisi ni sam svestan da su lopovi veoma vešti i da dva čuvara ne mogu ništa da urade na tako velikom jezeru.
Ali, u pravu si da kontinuirani radom može nešto da se učini.
Potpuno je nerealno da se očekuju osetni rezultati za jednu godinu, kada je u pitanju riblji fond, ali živi bili pa videli kako će to izgledati za dve do tri godine.

Vrh

PostPoslato: Sre Jan 04, 2012 11:25 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Jan 29, 2008 1:42 pm
djurony napisao:
Potpuno je nerealno da se očekuju osetni rezultati za jednu godinu, kada je u pitanju riblji fond, ali živi bili pa videli kako će to izgledati za dve do tri godine.

Super si to napisao! O tome se upravo ovde i radi! To je poenta price!!!!!!!!!

Ako ce rezultata biti tek za dve-tri godine sta naplacujete sada???

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu  Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 411 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 13 14 15 16 17 Elipsa 42 Sledeća

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris