alcedo napisao:
djurony napisao:
Na kraju krajeva, zar je stvarno mnogo da se plati 2000 dinara za celogodišnje pecanje.
Naravno da je mnogo!!!
I nije to 2000, vec 7000 ili cak mnogo vise. Ja pecam po Kolubari, Savi, nekim barama, par puta godisnje na Drini (Bajina Basta i Ljubovija), Gradcu, dosao bih i na jedan vikend na Gruzu. Sad ti lepo izracunaj: osnovna dozvola + doplate za Gradac, Drinu, Gruzu (koja usput ne moze da se poredi sa prethodne 2) pa ces dobiti preko 20000din. - preskupa zajebancija

Vracamo se na, kako vec neki napisase ovde, -perfidno uvodjenje doplatnih dozvola- preko tzv jedinstvene dozvole. Ispade, da je ribolov u ovoj nasoj maleckoj Srbiji, MEGA LUKSUZ! Ovo sto je kolega napisao nije nikakvo izivljavanje ili sta ti ja znam kako da nazovem, vec normalne zelje jednog zaljubljenika u ribolov. Ovde po BG-u nas bombarduju sa bilbordima -LEPOTE SRBIJE- i na mnogima od njih su reke i jezera na koje bi drage volje otisao, ali i kad se skupi za gorivo, covek mora da se zapita da li je normalno (ne mora ni zena da me opomene) da toliko platim za svoj hobi kupujuci doplatne dozvole?!
Pa da su ribocuvarske sluzbe i drugi u nizu potrebni da se ribokradja, zagadjenja i drugi nacini unistavanja ribljeg fonda suzbiju, radili svoj placeni posao, do sada bi se itekako podigla svest i samih ribolovaca i strah kod ribokradica bi bio dovoljno veliki da nam se sada ne bi cinio beznadeznim svaki pokusaj borbe.
Kada bi se ostrije kaznjavalo i to javno propagiralo, ne tako mala sredstva od dozvola mogla bi da se uloze u uvecanje ribljeg fonda i njegovu revitalizaciju kroz projekte poribljavanja. Sta vredi non-stop trositi snagu (vreme, novac) na borbu sa lopovima, ako ih sudstvo i kaznena politika prakticno ohrabruju na takvo ponasanje.
Svi ribolovacki casopisi, emisije na tv-u koje sam ja citao KUKAJU kako ne smeju da objave JAVNO slike ribokradica koji nisu pravosnazno osudjeni. Pa valjda ima neki da jeste?! Ja bi sve koji zive od ribolovaca, zakonom primorao na doprinos borbi protiv ribokradje, svaki casopis MORA da ima par strana, svaka emisija par minuta kritike, prezentacije uradjenog ili ne uradjenog. A kod nas se desava suprotno,
kao sportski ribolovci se propagiraju opste poznati mesari i slicni. Prodavci i proizvodjaci pribora takodje MORAJU da daju svoj doprinos i da to bude regulisano ZAKONOM!
Naravno da je najveca odgovornost na savezu i klubovima koji ubiraju sredstva od dozvola i clanarina. Ja na stvar gledam prilicno laicki (nisam ni u obavezi da drugacije posmatram) ja dam lovu 5.000,00 (vec godinama unazad) + za doplatnu (SRAM DA BUDE ONOGA KO KAZE DA JE TO MALO PARA), pa za tu kintu moze da se kupi poprilicno mladji i tacka. Briga me za platu 10-ak (kao ne zna koliko ima ribocuvara?!) ribocuvara Mike, Zike .... pa nije u ovoj Srbiji svaki covek lopov?! Nagazis lopove jednom- eventualno dvaput, procuje se kako su prosli.. pa da vidis kako ce novi da se usudi da krade!