Poštovane kolege, vidim da komentarišete doplatne dozvole, a nisam primetio da je neko obratio pažnju na jedan od razloga uvođenja dopl. dozvola. Naime, postoji član zakona koji kaže da svaki ribolovac koji ima nameru da kupi dozvolu može to uraditi samo u mestu boravka i nigde na drugom mestu. Na stranu moje mišljenje da je ovakav član zakona protiv ustavan ( mislim da će se i Kockar složiti, jer je već učestvovao na forumu ministarstva, kada smo to pokušali da objasnimo " nadležnima"), pokušaću da vam predstavim situaciju jednog korisnika koji na svom ribarskom području ima mali broj ribolovaca ( a mislim da je takav slučaj sa drinskim jezerima i delovima Drine). Sa kojim sredstvima raspolaže korisnik koji može da proda 300 do 400 godišnjih dozvola? Ako ima 300 ribolovaca po 3.312,00 dinara, raspolagaće sa sumom od 993.600,00. Da li je ovo suma sa kojom može da se gazduje, ako znamo da jedan ribočuvar na minimalcu košta oko 330.000,00 godišnje, gde su ostali troškovi goriva, održavanja,stručno lice, poribljavanja i t.d. Ova računica je navela neke " pametne" da uvedu doplatnu dozvolu koja ispravlja greške i sve svodi na preambulu- korisnik plaća, tj, gde pecaš tu i plati. Uvođenje doplatnih dozola je tek počelo, bićemo svedoci za par godina, da će od utopističke ideje- jedinstvena dozvola ostati samo J... Interesantna je i fora kako su neki korisnici rešili problem,koji proizilazi iz činjenice da doplatnu dozvolu, moraju da plate svi,kako domaći ribolovci tako i oni koji dolaze sa strane. Problem se rešava tako da distributeri koji prodaju dozvole na teritoriji korisnika, imaju fiktivno velike rabate, pa će lokalni ribolovci, plaćati manje doplate, nego oni koji dolaze sa strane. Na taj način se čuva mir u kući i svi srećni i zadovoljni. Ovaj mehanizam je već profunkcionisao u Beogradu, koji je inače najveće tržište, pa su neki distributeri reklamirali svoje dozvole, na način da su poklanjali vaučere za kupovinu rib.opreme, a onaj korisnik koji se probio na beogradskom tržištu, svakako ima korist, jer nema nikakve obaveze prema tim ribolovcima. Svedoci smo da su se sadašnji korisnici uglavnom uspešno bavili matematikom, dok su osnovne zadatke-čuvanje i poribljavanje, malo zapostavili, ali bože moj, biće i to u limburgu mesecu. Ja bih na kraju dodao, nije važno koliko košta, nego je važno, šta dobijamo za te pare.
|