Danas je Pet Jul 04, 2025 1:43 pm

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris

Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 157 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 4 5 6 7 8 Elipsa 16 Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: Pon Jan 07, 2008 12:14 am 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Avg 08, 2006 2:03 pm
Pa ako skupljaš pare za neki "L", mogu i da razumem ali ako ne, ipak je malo tesno sve postići sa pedeseticom a za sitne pare možeš da dobiješ bar kit. Da je bar normalac ko na 35mm filmu pa i nekako ali ovako (oko 75mm) i nije baš za sve situacije. Nerazumem se baš u canonove objektive jer imam nikona D80 ali vidim da kod nas ima mnogo veće ponude i po kvalitetu i po ceni stakala za canona nego nikona. U svakom slučaju želim ti što pre da proširiš arsenal finim staklima :)

Došli smo do ivice provalije. Krajnje je vreme za odlučan korak napred!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Pon Jan 07, 2008 2:37 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pet Feb 16, 2007 11:07 pm
Nek je sa srecom i ajde malo napolje da nam kacis sveze slicice. I ja mislim da ce te brzo smoriti pedesetica.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Pon Jan 07, 2008 10:54 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Uto Jan 23, 2007 9:41 pm
Već je počela da smara, ali šta da radim, prvom prilikom kupujem nešto i šire i duže... :)

Danas sam bio malo na vodi, pa sam usput i "škljocnuo" par puta..

Slika

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 08, 2008 3:39 am 
Korisnikov avatar

Fino za početak ali može to i bolje :lol:
Predlažem ti da što pre prebaciš mod sa AUTO na "A". Kod ovakvih fotki malo privrneš blendu (bar na 2.8) i onda dobre fotke postanu još lepše 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 08, 2008 9:53 am 
Korisnikov avatar

:D

Uvek može bolje, naravno...

Pogledaj EXIF-e... Obe ove fotke su napravljene u režimu prioriteta blende (A), nikad ne slikam na automatici...

Prva je napravljena sa blendom f 3.5 (baš iz razloga da bih dobio zamućenu pozadinu) i ekspoziciji od čak 1/1600 jer je bilo previše svetla za tako otvorenu blendu. Problem je u tome što mu nisam mogao prići još bliže, da bi efekat bio još bolji. Nisam hteo otvaram blendu još više jer bih time rizikovao da mi pola labuda bude ošto a pola ne. Ovaj objektiv ima jako malu dubinsku oštrinu pri velikim blendama (bukvalno par cm), plus što ispod 2.8 nije baš oštar kao žilet. To je ipak objektiv od 80 evra, ne treba očekivati previše od njega... :)

Druga je napravljena sa f/8 i 1/320 - sekundu pre toga sam slikao jato labudova i da bi mi svi bili oštri (u polju dubinske oštrine) zavrnuo sam blendu, a onda je jedan malo dalje poleteo pa sam samo stigao da se okrenem, nanišanim i "opalim" (sa setovanjima kakva su već bila). Bilo bi još bolje da sam malo otvorio blendu i time skratio ekspoziciju (pokret bi bio bolje zamrznut i fotka oštrija), ali jednostavno nije bilo vremena... I da, to je isečak (krop) iz punog kadra - da bi labud došao do izražaja...

Još nešto: ne zaboravi da je to "pedesetica" koja često maši fokus, plus nema zumiranja - tj. ima - korak-dva napred/nazad... Mnogo nezgodno u ovakvim situacijama... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 08, 2008 5:24 pm 
Korisnikov avatar

Pridružio se: Sub Jan 06, 2007 6:12 am
Mnogo dobrih fotki napravio sa novim aparatom!
I meni je juce stigao moj 400D a objektivi jos uvek nisu pa sam i ja nabavio "pedesetku". Odusevljen sam razlikom izmedju ovog DSLR-a i kompaktnog Olimpusa. Nisam mogao da verujem da je tolika razlika u fotografiji (bio si u pravu Paco)!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 08, 2008 6:43 pm 
Korisnikov avatar

Aco napisao:
Mnogo dobrih fotki napravio sa novim aparatom!

Takođe ti želim!

Razlika je velika, počevši od brzine i odličnih low light performansi, pa nadalje.... Imaš maltene punu slobodu da fotkaš šta poželiš, fotoaparat te više ne sputava svojim ograničenjima... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 08, 2008 8:44 pm 
Korisnikov avatar

MA gledao sam ti exife ali sam se prešao jer piše i "exsposition mode: auto" ali lepo piše i da si koristio prioritet blende :) Dakle, izvinjence!

Što se tiče dubinske oštrine, ona jeste mala ali zavisi pored blende i naravno žižne daljine i od udaljenosti objekta. Što je objekat dalji, to ti je dubinska oštrina veća. Usput, dubinska oštrina je podeljena na otprilike 1/3 ispred i 2/3 iza tačke fokusiranja. Mislim da bi mnogo mogao da ti pomogne ovaj programčić pomoću koga svašta može da se izračuna u vezi objektiva:

http://www.tangentsoft.net/fcalc/win32.html

Tu se vidi da je, ako ti je labud bio na recimo 15 m, dubinska oštrina bila oko 7 m. Daklem, slobodno zavrći kad imaš šta :)

A što se tiče oštrine te canon 50-tice. Kamo sreće da je tako ošta i nikonova :(

Evo ovde možeš da vidiš da je ekstra oštra na svim blendama a naročito iznad 2.8:

http://www.photozone.de/8Reviews/lenses/canon_50_18/index.htm

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 08, 2008 10:01 pm 
Korisnikov avatar

paca napisao:
A što se tiče oštrine te canon 50-tice. Kamo sreće da je tako ošta i nikonova :(

Šta da ti kažem, sem pređi onda u Canon tabor (na "mračnu" stranu")... :)

O.K. je sasvim pedesetica, pogotovo obzirom na to koliko košta. No za malo bolje fotkice, lepši kolorit, kontrast, bokeh, širi ugao i tačniji fokus ipak treba izdvojiti malo više para... :)

Ali, polako, sve u svoje vreme...

Evo i full kadar iz kojeg sam isekao onog labuda...

Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: Uto Jan 08, 2008 10:30 pm 
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: Pon Jan 29, 2007 10:05 pm
To je najbolji objektiv u odnosu cena/kvalitet...meni je stajao u torbi kasnije kad sam nabavio druga stakla, pa nisam stizao da koristim 50icu. :wink:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu  Odgovori na temu  [ 157 postova ]  Idi na stranicu Prethodni 1 Elipsa 4 5 6 7 8 Elipsa 16 Sledeća

Sva vremena su u UTC+02:00 Europe/Paris